رئیس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی ، درباره ضرورت تزریق دوز چهارم واكسن كرونا، گفت: استفاده از دوز چهارم برای تقویت مجدد و ایجاد محافظت برای عموم مردم ضرورتی ندارد.
علیرضا ناجی، در پاسخ به این سوال آیا تزریق دوز چهارم واكسن كووید 19 ضرورت دارد یا خیر، اظهار كرد: واكسنهای كووید 19 حتی زمانی كه دوز یادآور هم تزریق شود نمیتوانند صددرصد از عفونتهای ویروس كرونا پیشگیری كرده و یا محافظت طولانی مدت در برابر بیماری فراهم كنند.
وی با اشاره به اینكه پس از تزریق دوز سوم، آنتی بادیها در بدن به سرعت بالا میرود، افزود: پس از حدود یك ماه رفته رفته آنتی بادی در بدن كاهش پیدا میكند.
رئیس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی تاكید كرد: محافظت در برابر عفونت سه ماه بعد از تزریق واكسن كرونا، به حدود 50 درصد میرسد.
ناجی درباره ضرورت تزریق دوز چهارم واكسنهای كرونا، خاطرنشان كرد: استفاده از نوبت چهارم واكسن علیه كرونا برای تقویت مجدد و ایجاد محافظت برای عموم مردم ضرورتی ندارد.
وی ادامه داد: دوز چهارم خطر عفونت را تنها حدود 10 تا 30 درصد كاهش میدهد.
ناجی خاطرنشان كرد: در طول مطالعه 30 روزه حدود 20 درصد از افرادی كه واكسن اضافی دریافت كرده اند، در مقایسه با حدود 25 درصد از افرادی كه تنها سه واكسن دریافت كرده اند، به واریانت اومیكرون ویروس كرونا مبتلا شدند.
وی ادامه داد: واكسنهایی كه اكنون تجویز میشوند برای مبارزه به سویه اولیه طراحی شده اند كه بسیار متفاوت از اومیكرون است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، با بیان اینكه موارد عنوان شده اصلاً به این معنا نیست كه دوز اضافی واكسن در هر شرایطی بی تأثیر است گفت: برای افراد مسن یا آنهایی كه در معرض خطر هستند ممكن است نیاز به دوز اضافی برای كمك به حفظ محافظت در برابر بیماری شدید داشته باشند به این شكل كه دوز چهارم احتمالاً نقشی در برابر بیماری زایی شدید در این گروهها داشته باشد.
ناجی اضافه كرد: سه دوز واكسن حدود 90 درصد محافظت در برابر بستری شدن در بیمارستان در اثر اومیكرون، دو ماه پس از آخرین دوز ایجاد میكند، اما این محافظت در برابر بیماری شدید هم ممكن است با گذشت زمان در برابر اومیكرون كاهش یابد.
وی خاطرنشان كرد: یك بوستر اضافی، احتمالاً به افزایش محافظت در برابر بیماریهای شدید برای افراد بالای 65 سال، افرادی كه بیماری زمینهای و مبتلایان به ضعف سیستم ایمنی، كمك خواهد كرد.
ناجی با یادآوری این موضوع كه همچنان دانش بشر درباره ابعاد مختلف كرونا محدود است، گفت: ما هنوز نمیدانیم كه گروههای پرخطر و افرادی كه لازم است دوز چهارم واكسن كرونا را دریافت كنند چه زمانی به این دوز اضافی نیاز خواهند داشت، این موضوع بستگی به سرعت كاهش ایمنی دارد.
وی افزود: دریافت دوز چهارم احتمالاً فقط برای آن دسته از جمعیتهای آسیب پذیر كه به محافظت بیشتر در برابر كووید 19 نیاز دارند، مهم است.