داروهای بدون نسخه مانند آسپرین، ایبوپروفن و استامینوفن می توانند همراه با یا علیه سیستم ایمنی برای مبارزه با عفونت كووید 19 عمل كنند.
بر اساس مطالعه جدیدی كه توسط دانشمندان انجام میشود، داروهایی كه اغلب برای كنترل درد و تب استفاده میشوند، ممكن است بر واكنش ایمنی به بیماریهای عفونی مانند كووید 19 به صورت منفی یا مثبت تأثیر بگذارند.
نتایج بر اساس یك بررسی بالینی بزرگ بر اثرات پاراستامول (استامینوفن)، داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند آسپرین و ایبوپروفن، و ضد دردهای اپیوئیدی مانند مورفین و كدئین بر سیستم ایمنی بدن حاصل شده است.
نویسنده اصلی این مقاله، میگوید: «بررسی ما نشان میدهد كه برخی از داروهای رایج درد و تب ممكن است با سیستم ایمنی برای مبارزه با عفونت همكاری كنند، در حالی كه برخی دیگر علیه آن عمل میكنند و خطر ابتلاء یا واكنش بد به بیماریهای عفونی را افزایش میدهند.»
در یافتههای كلیدی كه توسط تیم تحقیقاتی مشخص شد، آسپرین یك گزینه درمانی مقرونبهصرفه و در دسترس برای بیماری سل، عفونت باكتریایی جدی كه به ریهها حمله میكند، است.
همانطور كه در تحقیقات دیگر مطرح شده است، این اثر درمانی ممكن است برای كووید 19 نیز بكار گرفته شود. مقالهای كه در اكتبر 2021 منتشر شد بیان كرد كه آسپرین نتایج بالینی را برای افرادی كه به ویروس كرونا مبتلا شده اند بهبود می بخشد و مطالعهای دیگر نشان داد كه استفاده از آسپرین به طور قابل توجهی با كاهش خطر مرگ در مبتلایان به كووید 19 مرتبط است.
با این حال، بررسی داروهای ضد تب شامل استامینوفن، ایبوپروفن و آسپرین نشان میدهد این داروها در صورت مصرف برای تسكین پس از واكسیناسیون، میتوانند پاسخ ایمنی مطلوب را كاهش دهند.
مصرف پاراستامول یا ایبوپروفن قبل یا بلافاصله بعد از واكسیناسیون برای جلوگیری از تب خفیف یا سردرد توصیه نمیشود، زیرا میتواند پاسخ ایمنی مطلوب بدن به واكسن را كاهش دهد. برای واكسن آبله مرغان، استفاده از ایبوپروفن توصیه نمیشود زیرا ممكن است خطر عفونتهای باكتریایی ثانویه پوست را افزایش دهد.
نویسندگان مطالعه همچنین تاكید كردند كه داروی ضدالتهابی ایندومتاسین كه برای درمان درد خفیف تا متوسط و تسكین علائم آرتروز یا نقرس استفاده میشود، ممكن است تكثیر ویروس را در كووید 19 كاهش دهد، اما آزمایشهای انسانی در مقیاس بزرگ مورد نیاز است.
محققان تأكید میكنند كه بسیاری از تحقیقات كنونی متناقض هستند و نمیتوان از تأثیر این داروها بر سیستم ایمنی بدن مطمئن بود.