تغذیه دوران شیردهی؛ مادران این توصیه‌ها را جدی بگیرند

عضو هیئت علمی علوم‌پزشكی دانشگاه شهید بهشتی درخصوص تغذیه دوران شیردهی مادران توصیه‌هایی را ارائه داد.

1403/09/05
|
08:54

آرزو رضازاده عضو هیئت علمی علوم‌پزشكی دانشگاه شهید بهشتی در رابطه با تغذیه مادران شیرده گفت: مهم‌ترین مسئله در مورد شیردهی را موقعیت درست مادر در زمان شیر دهی است.

وی گفت: اكثریت بانوان در دوران شیردهی موقعیت درست شیردهی به نوزاد را نمی‌دانند. چگونه به نوزاد شیر بدهند تا او به خوبی شیر را دریافت كند. مسئله بعدی این است كه باید دفعات شیردهی زیاد باشد تا موجب تولید شیر مجدد در بدن مادر شود.

وی ادامه داد: نكته بعدی گروه‌های غذایی مختلف اعم از بادام درختی و مواد پروتئینی است كه طبق مطالعات انجام شده خیلی روی شیر مادر تأثیر نمی‌گذارد، در این مبحث بیشتر روان و اعتماد به‌نفس مادر نقش دارد.

عضو هیئت علمی علوم پزشكی دانشگاه شهید بهشتی اظهار داشت: مادر باید دریافت انرژی كافی برای شیردهی را داشته باشد. مقدار دریافت آب 8 تا 12 لیوان باید باشد، قبل از شیردهی مایعات گرم میل كند تا غدد شیردهی متصل شود و شیر جریان پیدا كند.

دلایلی كه كودك شیر مادر را نمی‌خورد

رضازاده گفت: دلایل مختلفی وجود دارد اما به طور كلی گاهی اوقات مادر در تغذیه‌اش موادی را مصرف می‌كند كه برای كودكش ناخوشایند است. فلفل، پیاز و سیر از آن قبیل مواد غذایی است كه طعم شیر مادر را تغییر می‌دهد و فرزند آن را دوست ندارد. همچنین اگر مادری به ورزش كردن عادت داشته باشد، حداقل تا یك ساعت بعد از ورزش نباید به فرزند خود شیر دهد زیرا تعریق در هنگام ورزش باعث می‌شود شیر مادر ترش شود.

وی افزود: گاهی نیز باورهای اشتباه مادر است، مادر گاهی طعم شیر خود را می‌چشد و انتظار دارد طعم خاصی داشته باشد. در صورتی كه، شیر اولیه‌ای كه از مادر ترشح می‌شود یك شیر رقیق، كم رنگ مایل به آبی است و بیشتر مواد معدنی دارد كه بچه آب و مواد معدنی را استفاده كند و تشنگی او رفع شود؛ بعد به طور تدریجی چربی به مایع شیر اضافه می‌شود و طعم شیر تغییر پیدا می‌كند. توصیه می‌شود مادر از یك سینه شیردهی را به طور كامل داشته باشد.

تا شش ماه نوزاد فقط شیر مادر مصرف دارد

عضو هیئت علمی علوم پزشكی دانشگاه شهید بهشتی اشاره داشت: تا شش ماه به هیچ‌عنوان نوزاد جز شیر مادر چیز دیگری نخورد، اگر شربت ویتامین پزشك تجویزكرده باشد با مقداری آب می‌توان به نوزاد داد به غیر آن به هیچ‌عنوان توصیه نمی‌شود.

وی ادامه داد: از آنجایی كه دیواره گوارشی نوزاد مانند انسان بالغ هنوز جمع نشده است، هرچیزی اعم از آب گوشت و آب قلم به بچه بدهیم ممكن است از دیواره رد شده و باعث آلرژی‌های شدید در نوزاد شود. از شش ماه به بعد هم با یك روال آرام باید مواد غذایی دیگر شروع شود.

هرم تغذیه مادران شیرده

رضازاده اذعان كرد: مادر باید در مصرف مواد غذایی مواردی را كه وارد شیرش می‌شود اعم از نوشیدنی‌های گازدار، نوشیدنی‌های كافئین دارد حذف كند البته چای بسیار كمرنگ مشكلی پیش نمی‌آید. كافئین محرك است و باعث می‌شود كودك بی قرار باشد.

وی اظهار داشت: خانم‌هایی كه دیابت دارند ممكن است دوست داشته باشند از شیرین كننده‌های مصنوعی استفاده كنند اما به دلیل اینكه تمام این مواد وارد شیر مادر می‌شود و برای بچه عوارضی را به دنبال‌دارد توصیه می‌كنیم مادر از آن‌ها مصرف نكند. نمك و فلفل زیاد نیز شیر مادر را كم می‌كند و روی حجم شیر تأثیرگذار خواهد بود.

مركبات و میوه‌ها برای مادران شیرده

عضو هیئت علمی علوم پزشكی دانشگاه شهید بهشتی اشاره كرد: میوه و مركبات به طور طبیعی برای مادر از لحاظ مصرفی منع نمی‌شود اما ممكن است آن میوه دارای مواد آلرژی‌زا باشد كه اگر مادر میل كند، در بچه‌هایی كه علائم آلرژی نشان داده می‌شوند توصیه می‌كنیم آن مركبات را قطع كنند.

وی اذعان كرد: مادران شیرده حتماً با مراكز بهداشت و مراكز شیردهی ارتباط بگیرند. تا ابتدا آموزش‌های لازم را برای نحوه شیردهی یاد بگیرند. همچنین تغذیه مادران شیرده باید متعادل باشد و بدانند كه در مواد غذایی یك سهم بیشتر از افراد عادی باید دریافت كنند.

رضازاده در پایان خاطر نشان كرد: اگر مادر هنگامی كه موادی اعم از حبوبات را مصرف كرد باید واكنش فرزندش را به شیر ببیند تا اگر حساسیتی ایجاد كرد مصرف آن مواد غذایی را قطع كند و اگر نوزاد حساسیت و آلرژی نداشت منع مصرفی برای مادر ندارد.

دسترسی سریع