قربان عبارت از كارهای نیكی است كه انسان به وسیله آن بخواهد خود را به رحمت خداوند نزدیك كند. بنابراین عمل نیكی كه انسان انجام دهد تا بدان وسیله خویشتن را به رحمت حق تعالی نزدیك سازد، آن كار را قربان گویند.
بدیهی است كه مراد از تقرب به خدای تعالی، قرابت زمانی و مكانی نیست، چه بین خالق و مخلوق هیچگونه خویشاوندی وجود ندارد بلكه منظور آن است كه از راه طاعت و انجام كارهای شایسته میتوان مشمول الطاف الهی قرار گرفت و به رحمت او نزدیك گردید. از جمله اعمالی كه حجاج در روز دهم ذیالحجه در سرزمین منا بعد از رمی جمره عقبه انجام میدهند، كشتن شتر یا گاو و یا گوسفند و انفاق آن به مستحقین است تا به وسیله این عمل نیك به رحمت پروردگار نزدیك شوند كه آن را قربان گویند و در زبان فارسی (یاء نسبت) به آن ملحق شده و نامش را قربانی گذارده اند، بنابراین قربانی برای امتثال امر خداوند متعال و تقرب به سوی اوست.
عید قربان را عید اضحی نیز میگویند و وجه تسمیه آن چنین است: اضحی جمع است از ماده (ضحی) كه به معنای ارتفاع روز و امتداد نور آفتاب میباشد و هنگامی كه خورشید بالا می آید (قبل از ظهر) و آن موقع را ضحی گویند، چنانكه در قرآن كریم آمده است: والشمس و ضحیها (قسم به خورشید و چاشتگاه آن). و چون حجاج موقع بالا آمدن آفتاب قربانی میكنند و قربانی را اضحیه یا ضحیه گویند، بدین سبب روز دهم ذیالحجه را كه قبل از ظهر آن، عمل قربانی انجام میشود، عید اضحی نیز گفتهاند.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت برنامه "به زندگی سلام كن" كاری از گروه اجتماعی سی و یكم مرداد ماه به موضوع اهمیت از خود گذشتگی در روز عید قربان می پردازد .