در برنامه به زندگی سلام كن به موضوع چراغ راهنمای محصولات غذایی و بایدها و نبایدهای تغذیه ای پرداخته شد.
جدولهای رنگی روی محصولات غذایی در واقع راهنمای این محصولات برای كنترل تغذیه مصرف كننده هستند. این چراغ راهنماهای رنگی امكان انتخاب آگاهانه ماده غذایی را با توجه به محدودیت های احتمالی در انتخاب، در اختیار مصرف كنندگان قرار میدهند. هدف اصلی استفاده از این جدول اصلاح الگوی مصرف و ارتقای سلامت در جامعه است.
بنا بر نظرات كارشناسان تغذیه، كنترل مواد غذایی مورد نیاز افراد در جامعه به ویژه برای بزرگسالان و كهنسالان از مهمترین عواملی است كه میتواند از بروز بیماریهایی مانند دیابت، چاقی، فشار خون بالا، مشكلات قلبی عروقی، سكتههای مغزی و قلبی و حتی مرگ بكاهد. به منظور كاهش مصرف مواد غذایی ناسالم و پرخطر و كاهش كالری ورودی به بدن، طرح برچسبهای نشانگر رنگی از سال 95 در كشور آغاز شده است و مصرفكنندگان محصولات غذایی میتوانند با مطالعه این برچسب و مشاهده رنگهای مختلف بر روی آن، مواد غذایی مناسب شرایط خود را انتخاب و خریداری كنند.
قند، نمك، چربی، اسیدهای چرب ترانس و میزان كالری مواردی هستند كه در راهنمای رنگی مواد غذایی در نظر گرفته شده و میزان خطر ورود هركدام از این مواد به بدن نیز نشان داده شده است. با استفاده از این راهنمای رنگی و مقادیر درج شده در آن میتوان میزان برخی از اجزایی كه با مصرف محصولات غذایی دریافت میشود را بررسی كرد و با این روش رژیم غذایی روزانه را تنظیم كرد. معیار سهم كه اغلب در بالای این جدول درج میشود، باید به صورتی قابل درك برای مصرف كننده در نظر گرفته شود. منظور از سهم در این راهنمای رنگی، مقداری از ماده غذایی است كه عموما در هر وعده توسط فرد دریافت میشود.
مفهوم رنگها در راهنمای محصولات غذایی
رنگ قرمز: رنگ قرمز بر روی هر یك از اجزا در جدول چراغ راهنما نشان دهنده مقدار بالای آن جزء در محصول غذایی است. به عنوان مثال اگر ردیف نمك در جدول چراغ راهنما قرمز باشد، به این مفهوم است كه آن ماده غذایی حاوی مقدار زیادی نمك است و این ماده غذایی برای افراد دارای فشار خون بالا مناسب نیست.
رنگ زرد: رنگ زرد بر روی هر یك از اجزا در جدول چراغ راهنما نشان دهنده مقدار متوسط آن جزء در محصول غذایی است. به عنوان مثال اگر ردیف اسیدهای چرب ترانس در جدول راهنما زرد باشد، به این مفهوم است كه مقدار اسیدهای چرب ترانس در محصول غذایی مورد نظر متوسط است. بنابراین مصرف كننده در انتخاب و میزان مصرف محصول راهنمایی میشود.
رنگ سبز: رنگ سبز بر روی هر یك از اجزا در جدول چراغ راهنما نشان دهنده مناسب بودن مقدار آن جزء در محصول غذایی است. به عنوان مثال اگر ردیف قند در جدول چراغ راهنما سبز باشد، به این مفهوم است كه مقدار قند در محصول مورد نظر برای افرادی كه در مورد مصرف قند در رژیم غذایی خود محدودیت دارند، مناسب است.