اختلال عملكرد جنسی یا نقص جنسی ، مشكلی ست كه یك فرد یا یك زن و شوهر در طول هر مرحله از فعالیت جنسی، از جمله مشكلات فیزیكی ، میزان لذت، میل جنسی، انگیختگی یا اوج لذت جنسی تجربه می كند.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت دكتر خویی ،دكترای رفتار شناس جنسی در گفتگو با برنامه "حریم آرامش" در مورد موضوع اختلال در عملكرد جنسی گفت :
اختلال انگیختگی جنسی قبلا به عنوان سردمزاجی در زنان و ناتوانی جنسی در مردان شناخته شده بود، اما در حال حاضر با نامهای دیگری قضاوت و جایگزین شده است.
ناتوانی جنسی در مردان در حال حاضر به عنوان اختلال در نعوظ شناخته شده، و سردی زنان با تعدادی واژه ی توصیفی برای مشكلات خاص، برای مثال، مشكلات تمایل یا انگیختگی جایگزین شده است.
برای هر دو مردان و زنان، این شرایط می تواند باعث گریز و اجتناب از تماس جنسی با شریك خود شود. در مردان، ممكن است نارسایی نسبی یا كامل برای رسیدن و یا حفظ نعوظ، یا فقدان شور و هیجان جنسی و لذت در فعالیت جنسی وجود داشته باشد.
در رابطه میان زن و شوهر آنچه كه بیشتر از بُعد جسمی مورد توجه است اغنا شدن روحی و روانی هر یك از زوجین از حصول یك رابطه ی زناشویی است. به نحوی كه اگر هر یك از زن و شوهر در این رابطه از نظر روحی ارضا شوند از نظر جسمی نیز رضایت خواهند داشت.
اما اگر در زناشویی به روح و روان همسر خود توجه نداشته باشیم و فقط از لحاظ جسمی به مباشرت اقدام كنیم؛ آن وقت نه تنها رضایت حاصل نشده، بلكه همسرمان روز به روز از ما دورتر شده و به نحوی نوعی طلاق عاطفی میان زوجین رخ خواهد داد.
كسی نمی داند این تصور كه برای برقراری رابطه زناشویی، فقط زمان و مكانی لازم است، از كجا آمده، اما واقعیت این است كه رابطه جنسی كه یكی از پیچیده ترین و پررمز و رازترین روابط انسانی است، برای به ثمر نشستن به چیزی بیش از این ها نیاز دارد.
در گذشته، عقیده بر این بود كه احساس صمیمیت در پاسخ مثبت زنان به درخواست های جنسی شوهرانشان، بیش از پاسخ دهی مثبت مردان به درخواست زنانشان موثر است؛ اما امروزه بر نیاز هر دو جنس یعنی اظهار عاطفه تاكید می شود. اگر این ابراز صمیمیت نباشد یا كافی نباشد به طرد جنسی از سوی زوج مقابل منجر می شود.
احساس دوست داشته شدن و مورد علاقه همسر بودن مهم ترین مقدمه رابطه جنسی است. شاید به همین دلیل است كه متخصصین امور جنسی، ذهن را قدرتمندترین عضو جنسی بدن می شناسند.
یكی دیگر از مقدمات مهمی كه باید فراهم شود، اطمینان از رضایت بخش بودن ارتباط بین فردی با همسر است. یعنی كه اگر اختلاف، رنجش، خشم و یا تعارضی با همسر یا یكی دیگر از اعضای خانواده، وارد ارتباطات زوجین شده باشد، باید تا قبل از زمانی كه برای رابطه جنسی در نظر گرفته شده حل و فصل شود. بر این نكته مهم تاكید می كنیم كه نباید مسائل درست قبل از زمان هم بستر شدن مطرح شوند، بلكه باید از مدتی قبل برای آن ها فكری كرد.