مسئله مصرف مواد مخدر نه تنها به دلیل اثرات زیانباری كه برروی فرد دارد بلكه به خاطر پیامدهای منفی آن برای جامعه به مسئله اجتماعی بسیار مهم و خطرناكی تبدیل شده است.
نوجوان معمولاً تحت تأثیر اعمال و رفتار و گفتار و افكار دوستان قرار داشته و خواسته ها و نظرات آنان را بدون مقاومت می پذیرد.
در همین دوستی هاست كه نوجوان برای اولین بار، خواهش دوست خود را پذیرفته و نادانسته با تجربه مصرف مواد مخدر، زندگی خود را به مخاطره می اندازد از طرفی منحرفین و معتادان معمولاً دوست دارند كه رفقا و دوستان و اطرافیان خود را همانند خود بنمایند.
در اینجا نقش خانواده درشكل گیری شخصیت نوجوان روشن تر می شود؛ زیرا در محیط خانوادگی ناسالم، نوجوان زودتر از دیگران بدام دوستان منحرف و معتاد می افتد یا بعلت عقده ها، ناكامیها و شكست ها، جهت عضویت و پذیرفته شدن در گروه دوستان به مصرف مواد مخدر روی می آورد.
از آنجایی كه سیگار دروازه ورود به سایر اعتیادهاست بایستی از دوستان سیگاری دوری نمود حتی بسیاری از نوجوانان متعلق به خانواده های عاری از مواد مخدر اولین تجربۀ استعمال مواد را از دوستان خود فرامی گیرند و بیش از 75 درصد موارد، اولین مصرف مواد بدنبال تعارف دوستان رخ می دهد.
ارتباط و دوستی با همسالان مبتلا به سوء مصرف مواد، عامل مستعد كننده قوی برای ابتلای نوجوانان به اعتیاد است و مصرف كنندگان مواد، برای گرفتن تأیید رفتار خود از دوستان، سعی می كنند آنان را در مصرف مواد با خود همراه نمایند.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت برنامه "تا رهایی" كاری از گروه اجتماعی 10 آبان ماه در ساعت 12:00 با حضور خانم دكتر فیروزه جعفری(روانپزشك) به بررسی نقش همسالان در پیشگیری از مصرف مواد اعتیاد آور
می پردازد.