با توجه به اهمیت خانواده در فرهنگ ما، میتوان نتیجه گرفت كه هم نقش خانواده به عنوان یكی از عوامل محافظت كننده از مصرف، سوء مصرف و وابستگی به مواد و هم عوامل خطرساز در گرایش به اعتیاد در كشور ما بسیار جدی است.
كودكان بیش از همه از والدین خود تأثیر میپذیرند. آگاه سازی والدین یكی از بخشهای مؤثر بسیار مهم در هر برنامهی پیشگیری از اعتیاد است. برخلاف نوجوانان كه معمولاً شیوع مصرف را بیش از حدِ واقعی آن فرض میكنند، مطالعات مختلف نشان دادهاند كه همواره والدین میزان شیوع سوء مصرف مواد مخدر را كمتر از میزان واقعی آن تخمین میزنند و در نتیجه، خطر آن را نیز احساس نمیكنند. اغلب باور ندارند كه این مشكل برای فرزندان آن ها نیز ممكن است پیش آید. در ابتدا، والدین باید از خطر اعتیاد آگاه شوند و درباره پیشگیری از آن احساس مسئولیت كنند. این آگاه سازی باید به طور مكرر از راه های مختلف، مانند خواندن كتاب، جزوه، روزنامه، شركت در جلسات مشاوره، سمینار و پیوستن به انجمنها و تشكلهای والدین انجام شود.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت برنامه "تا رهایی" كاری از گروه اجتماعی به تهیه كنندگی پیمان پناهی و اجرای دكتر علی سلجوقیان هفتم تیر ماه با حضور دكتر افشار (معاون كاهش تقاضا و مشاركتهای مردمی و سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر) به بررسی موضوع نقش اعضای خانواده معتاد در تسریع فرآیند بهبودی می پردازد.