شادی، اندوه، خشم، ترس، تعجب و انزجار حالتهای عاطفی هستند كه همه ما در شرایط مختلف آنها را تجربه میكنیم. این احساسات بدون واسطه در درون ما بروز یافته و در رفتار یا حالات چهره ما جلوهگر میشوند.
زمانی كه هیجانات به شكل كنترل نشده ابراز شوند، نهتنها از كاركرد زیستی و اجتماعی برخوردار نیستند، بلكه آسیبزننده هم میگردند. بهعنوانمثال خشم شدید و كنترل نشده منجر به شكسته شدن حلقه ارتباط بین فردی شده وبه شبكه حمایت اجتماعی افراد آسیب میرساند. غم و ناراحتی نیز از دیگر هیجاناتی است كه در صورت عدم كنترل و مزمن شدن، به تدریج اطرافیان را طرد كرده و فرد افسرده را تنها و منزوی میسازد.
عدم مدیریت صحیح هیجانات علاوه بر آنكه روابط اجتماعی افراد را تحت تأثیر قرار میدهد، میتواند سلامت جسمی و روانی ایشان را نیز مختل ساخته و به شكلگیری رفتارهای نابهنجار یا اختلالهای روانی ایشان را نیز مختل ساخته و به شكلگیری رفتارهای نا به هنجار یا اختلالهای روانی در آنها میانجامد؛ برای مثال هیجان ترس كه به نوبه خود نقش كار كردی برای بقای انسان دارد؛ در صورتی كه به خوبی مدیریت نشود میتواند راهانداز بسیاری از بیماریهای روان رنجوری به ویژه اختلالهای اضطرابی باشد. اغلب بیماریهای روانتنی كه نشانهای جسمی و پزشكی با خود به همراه دارند (مثل اختلالهای گوارشی سردردهای تنشی، فشارخون، اسم و…) نیز با الگوهای كنترل نشده هیجاناتی مثل خشم و اضطراب رابطه دارند؛ به عبارت دیگر این بیماریها در افرادی كه از مهارت مدیریت هیجانات برخوردار نیستند، بسیار شایعتر از كسانی است كه میتوانند به خوبی هیجاناتشان را مهار نمایند. تحقیقات نشان داده است كه كسانی كه تجربه هیجانات ناگوار مثل اضطراب، خشم، غم…دارند، در صورتی كه نتوانند به خوبی با این حالتهای هیجانی كنار بیایند، خیلی بیشتر از سایرین دچار بیماریهای جسمی میگردند و زودتر از موعد مقرر میمیرند.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت برنامه "كارگاهی برای زندگی" كاری از گروه روان پانزدهم شهریور ماه با حضور دكتر بهزادی (روانشناس) به موضوع اهمیت كنترل هیجان ها می پردازد.