نگاهی به برنامه رادیویی «تا ثریا» و دستاوردهای دانشمندان ایرانی

پرداختن به دستاوردهای دانشمندان كشور در رسانه ملی همواره مورد توجه برنامه سازان بوده و هست، در همین راستا، برنامه رادیویی «تا ثریا»، با هدف معرفی این دستاوردها و تبیین تلاش‌های بی‌وقفه دانشمندان ایرانی، از تابستان امسال روزهای یكشنبه از شبكه رادیویی سلامت پخش می‌شود. این برنامه، به شفاف‌سازی و روشن‌سازی واقعیت‌های علمی كشور می‌پردازد و به شنوندگان یادآور می‌شود كه علم و دانش در ایران، حتی در شرایط سخت، همچنان در حال پیشرفت و توسعه است.

1403/10/15
|
12:06

«تا ثریا» براساس حدیث معروفی كه می‌گوید: «اگر علم در ثریا باشد، مردانی از سرزمین پارس به آن دست پیدا خواهند كرد»، روزهای یكشنبه هر هفته از ساعت 16 و 30 دقیقه از موج FM ردیف 102 مگاهرتز تقدیم شنوندگان می‌شود.
*دلگرم‌تر شدن مردم به كشور
وارد ساختمان شهدای رادیو، محل ضبط برنامه می‌شوم. عوامل برنامه‌ساز در اتاق فرمان و استودیو مشغول آماده‌سازی برنامه هستند. از «مسعود حسنی»، تهیه‌كننده و گوینده برنامه كه در حال هماهنگ كردن امور است، درباره چگونگی طراحی و ساخت این برنامه رادیویی می‌پرسم. او می‌گوید: «با توجه به سند تحول رسانه كه در موضوعات مختلف تدوین شده است و یكی از آنها تبیین دستاوردها و پیشرفت‌هاست، برنامه «تا ثریا» از مرداد ماه امسال تولید و پخش می‌شود. این برنامه رادیویی به بیان دستاوردها در حوزه پزشكی و سلامت در ابعاد مختلف محیط زیست، مواد غذایی سالم و دیگر موضوعات می‌پردازد.»
او جهاد تبیین را از جمله اهداف این برنامه می‌داند و می‌افزاید: «برخلاف آنچه كه از رسانه‌های معاند می‌شنویم كه ما پیشرفتی نداریم و این باعث ناراحتی مردم می‌شود، دستاوردهای زیادی در حوزه سلامت وجود دارد كه ما در این برنامه به آنها می‌پردازیم. این نشان‌دهنده این است كه در بسیاری از حوزه‌ها، حتی علی‌رغم تحریم‌ها، پیشرفت‌هایی داشته‌ایم و این بسیار ارزشمند است. در برنامه هم همین رویكرد را دنبال می‌كنیم؛ یعنی به یك موضوع از جوانب مختلف می‌پردازیم. حتی مقایسه می‌كنیم كه ما در جهان در كجا هستیم و چندمین كشوری هستیم كه به این فناوری دست پیدا كرده‌ایم. طبیعتاً این ممكن است ارزآوری یا ذخیره ارزی هم داشته باشد.»
این تهیه‌كننده رادیو سلامت در ادامه به ضرورت پرداختن به موضوع پیشرفت در رادیو اشاره كرده و بیان می‌كند: «این برنامه كمك می‌كند تا مخاطبان بدانند كه دانشمندان و متخصصانی وجود دارند و اقدامات خوبی در حوزه سلامت در حال انجام است. این امر سبب دلگرم‌تر شدن مردم به كشورشان می‌شود.»
او با بیان اینكه همه موضوعات تا به امروز شاخص بوده‌اند، می‌گوید: «اتفاقاً وقتی قرار بود یكی از موضوعات این برنامه را برای جشنواره انتخاب كنم، واقعاً انتخاب بین همه موضوعات كه رفته بودیم، سخت بود. این را انصافاً می‌گویم. در واقع نتوانستم یكی از آن‌ها را از بین تقریباً بیست برنامه‌ای كه تا الان پخش شده، انتخاب كنم.»
حسنی در پایان درخصوص چگونگی انتخاب سوژه‌ها خاطرنشان می‌كند: «در مورد موضوعات برنامه، كارشناس داریم و دكتر كیانا فرهی هستند كه پیشنهاد موضوع می‌دهند. خیلی وقت‌ها هم در جایی می‌بینیم موضوع جالبی از طرف دوستان یا متخصصان مطرح می‌شود و به آن می‌پردازیم و به این ترتیب، دایره موضوعات بیشتر می‌شود.»
*نگاهی به گذشته و آینده*
پس از پایان برنامه، فرصت كوتاهی دست می‌دهد تا از «كیانا فرهی»، كارشناس مجری برنامه درباره ویژگی‌های این برنامه سوال كنم كه می‌گوید: «برنامه «تا ثریا» چون نگاه به گذشته و آینده دارد، نسبت به سایر برنامه‌های رادیویی متفاوت است و بیشتر سنجش تفاوت‌ها و پیشرفت‌ها است. در این برنامه تلاش می‌كنم كه اجرای خوبی داشته باشم و از نظر من، اجرایی موفق است كه در آن غلو و اغراق نباشد و خودمان باشیم.»
از او درباره تأثیرگذاری این برنامه رادیویی می‌پرسم كه می‌گوید: «برنامه «تا ثریا» قطعاً با توجه به پوشش پیشرفت‌های كشور در قالب دانش‌بنیان‌ها و پیشرفت شركت‌های دانش‌بنیان در استان‌های كشور و تأثیرات‌شان می‌تواند در معرفی دستاوردهای محققان و دانشمندان كشورمان مؤثر باشد.»
در نهایت، برنامه «تا ثریا» با هدف ارتقاء آگاهی عمومی و معرفی دستاوردهای علمی، نه تنها به تقویت روحیه امید در جامعه كمك می‌كند، بلكه نشان‌دهنده تلاش‌های مستمر دانشمندان ایرانی در عرصه‌های مختلف است. این برنامه به عنوان یك منبع الهام‌بخش، می‌تواند به توسعه فرهنگ علمی و فناوری در كشور كمك شایانی نماید و امید را در دل مردم زنده نگه دارد.

دسترسی سریع