نخبگان دانشبنیان توانستهاند دستگاهی به نام مشعل زبالهسوز پلاسمایی تولید كنند كه میتواند بدون آلودگی زباله را نابود یا حتی تبدیل به برق كند.
بیشتر كارخانجات در كشور ما مشكل زیست محیطی داشته و زباله و پساب تولید میكنند. پسابها هم آبهای سطحی را آلوده میكنند و هم با توجه به تولید زباله، خاك و آبهای زیرزمینی را آلوده میكنند.
فناوران داخلی محصولی دانشبنیان به نام مشعل زبالهسوز پلاسمایی ساختهاند كه زباله را امحا یا تبدیل به برق یا ماده سوختی میكند. چنین دستگاهی تا قبل از این محصول در ایران استفاده نشده است.
شركت سازنده این محصول در سال 1382 تأسیس شد و به گفته مدیرعامل آن تقریبا 7 سال است كه روی این محصول كار میشود و سال 1401 این دستگاه دانشبنیان شد.
عادل موحدی، مدیرعامل شركتی كه این محصول دانشبنیان را ساختهاند در گفتوگو با خبرنگار فارس در ارتباط با تولید این محصول گفت: ما روی تولید مشعلهای زباله سوز پلاسمایی كاركردیم تا بتوانیم زباله را به یك گاز سنتزی تبدیل كنیم كه از این گاز با توجه به كنترل بتوانیم هیدروژن یا به طور مثال آب از آن استخراج كنیم. ابتدا تولید این دستگاه را روی زبالههای بیمارستانی و بعد زبالههای صنعتی كار كردیم كه در هر دو مورد به نتیجه مثبت رسیدیم.
خروجی دستگاه مشعل زبالهسوز پلاسمایی چیست؟
موحدی درباره خروجی این دستگاه گفت: نسبت به ورودی این دستگاه خروجی آن نیز تغییر میكند. اگر ما به سیستم، مواد و زباله خطرناك بیمارستانی بدهیم خروجی آن هیدروژن و مونواكسیدكربن میشود كه هیدروژن را میتوان كنترل و به عنوان یك سوخت مجدد از آن استفاده كرد.
وی افزود: كار مشعل پلاسمایی این است كه وقتی به عنوان مثال به هوا یا گاز بیاثر، جریان الكتریكی بدهیم، باعث باردار شدن جسم میشود و با توجه به پرتابههای یونی ایجاد شده، باعث خروجی آب یا هیدروژن(گاز پاك) میشود. آلودگی در این روش ما به حداقل میرسد. یعنی در گاز سنتزی آلودگی نخواهیم داشت و خروجی پاك است.
تفاوت عملكرد این محصول دانشبنیان با كارخانههای زبالهسوز
این فعال فناور عنوان كرد: زباله در كشور ما تفكیك نشده است. كلا ارگانیك را به كود تبدیل میكنند و 20 یا 30 درصد هم دفن میشود. ما با این محصول زباله را دفن نمیكنیم. آن را حرارت غیر مستقیم میدهیم و تبدیل به مواد اولیه میكنیم. ما زباله را نمیسوزانیم بلكه اكسیژن را از آن میگیریم و زباله تجزیه میشود. در واقع زباله را به گاز سنتزی تبدیل میكنیم.
وی افزود: زباله اگر ماده هیدروكربنی است، كافی است پیوندهای كربنی را از هم بشكافیم. میتوانیم از آن مواد موثر دیگری بگیریم. پس ما زباله را به گاز سنتزی تبدیل میكنیم و از آن گاز سنتزی یا استفاده میكنیم یا آن را به بویلر(مخزن تحت فشار) و از آن به ژنراتور میفرستیم و از ژنراتور میتوانیم برق بگیریم. هر 100 تُن زباله میتواند حدود یك و نیم تا 2 مگاوات در ساعت میتواند برق دهد.
موحدی به یك نكته جالب از این تكنولوژی اشاره و اظهار كرد: از این تكنولوژی شیخ بهایی چندصد سال پیش استفاده میكرد. یك هضمكننده مثل معده انسان درست كرد، زباله ارگانیك را در یك محفظه میریخت كه تبدیل به گاز متان میشد. گاز متان را میسوزاند و بدون هیچ سوختی حمام را روشن میكرد. بخشی از كار ما در واقع همین است.
تولید برق، كود و مواد سوختی از زباله
این فعال فناور در ارتباط با خروجی این دستگاه عنوان كرد: بسته به نوع زباله، با این محصول از زباله میتوان كود، برق، ماده سوختی تهیه كرد. مثلا اگر مواد ارگانیك باشد از آن میتوان كود تهیه كرد. از پلاستیك میتوانیم ماده سوختی بگیریم. مواد هیدروكربنی را با این دستگاه میتوان تبدیل به بنزین یا گازوئیل با كیفیت بالا (ماده سوختی) تولید كرد.
وی افزود: اگر ورودی این دستگاه پلاستیك باشد، به جز ماده سوختی، كربن بلك هم میتوانیم بگیریم. كربن بلك (Carbon black) كه با نام دوده سیاه، دوده صنعتی یا كربن سیاه نیز شناخته میشود كاربردهای مختلفی دارد. مثلا ماده پرینترهای سیاه و سفید، كربن بلك است. میتوان این كربن را دفن كرد. خاصیت گیاه گرفتن كربن و دادن به ریشههای خود است.
به گفته مدیرعامل این شركت حجم این دستگاه، متناسب با كاربری آن و بسته به ورودی زباله است.
كاربردهایی كه این محصول میتواند در اربعین داشته باشد
موحدی با اشاره به این كه در دو حالت میتوان در اربعین از این محصول استفاده كرد، گفت: یكی این كه در هر موكب سیستم زبالهسوز بگذاریم كه زباله در هر موكب امحا شود و نه دود نه آلودگی داشته باشد. در واقع سیستم صحرایی و فوری باشد. پیشنهاد داشتیم در اربعین در موكبها این دستگاه را بگذاریم.
وی افزود: این دستگاه میتواند قابلیت حمل پیدا كند یعنی میتوانیم زباله سوز را روی یك سری كشنده و تریلی نصب كنیم. این كه هر ده كیلومتر یك دستگاه بگذاریم. زبالهها را در این دستگاه ریخته و تبدیل به ماده نفتی مثل هیدروكربن كرد كه هم پایه گازوئیل هم بنزین دارد. میتوان هم تأمین سوخت ژنراتورهای آنجا را انجام داد هم استفادههای دیگری از آن كرد.
این فعال فناور اظهار كرد: برای اربعین قراردادی نبستیم. پارسال هم این محصول را ارائه كردیم با این كه به ظاهر از این محصول استقبال شد، اما قراردادی بسته نشد فقط به مقدار كمی خود ما استفاده كردیم و متاسفانه از ما حمایتی نشد. همه حمایتها در حد حرف بود.
موحدی در ارتباط با مشتری این محصول نیز گفت: در داخل كشور با یك بیمارستان قرارداد بسته شده و در شهریورماه نصب میشود. با یك شركت بزرگ در اصفهان و یك پالایشگاه نیز برای خاكهای آلوده صحبت كردیم.
به گفته این فعال فناور معاونت علمی در حد یك وام حمایت كرده كه مقداری از آن را داده و بقیه به علت بودجه منتفی شده است.
این فعال فناور در ارتباط با استفاده از قانون جهش نیز عنوان كرد: من 11 بار ثبت نام كردم و هربار به بانك معرفی شدم كه وام 4 درصد بدهد و بانك هم هیچ وامی نداده است.