ضرورت بازنگری در نظام سلامت كشور

رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، بر ضرورت بازنگری جدی در برنامه های نظام سلامت كشور تاكید كرد.

1402/02/06
|
12:47

علیرضا زالی، در مراسم روز جهانی بهداشت، به ابر چالش‌های بهداشتی موجود در جهان اشاره و بر لزوم بازنگری در حوزه بهداشت تاكید كرد.

وی، تغییرات دموگرافیك جامعه را یك ابرچالش برشمرد و با تاكید بر توجه جدی به سالمندی كشور، افزود: سرعت تغییرات دموگرافیك در ایران متأسفانه كمتر از یك دهه است و فرصت كمی برای انجام تمهیدات لازم در این زمینه داریم.

زالی همچنین به تأثیرات سالمندی و فشار ناشی از مشكلات و بیماری‌های سالمندان بر نظام سلامت كشور اشاره كرد.

رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، گرم شدن زمین را یك ابرچالش جهانی برشمرد كه در منطقه مدیترانه شرقی بسیار پرشتاب‌تر است و یادآور شد: الگوی بیماری با تغییرات اقلیمی و گرم شدن هوا تغییر می‌یابد و مشكلات بهداشتی برای افراد نظیر اختلال خواب، افسردگی، اضطراب و…، ایجاد می‌كند و ارتباط تغییرات اقلیمی با بیماری‌ها بر روی سلامت بسیار وسیع است.

زالی، هوای آلوده را ابر چالش دیگری برشمرد كه حاصل رفتارهای آسیب‌رسان انسان به محیط زیست و جنگل‌ها و در نتیجه تغییر اكولوژی است و گفت: رفتار انسان‌ها با محیط زیست مهربانانه نیست به عمق جنگل‌ها نفوذ كرده و اكولوژی طبیعی را نابود می‌كند.

وی با اشاره به فرایند بیابان‌زایی به عنوان چالشی دیگر گفت: الگوی بیماری‌ها و رفتار میكروارگانیسم‌ها با تغییرات اقلیمی تغییر می‌یابد.

رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، بیماری‌های بازپدید و نوپدید را از دیگر چالشها عنوان كرد و یادآور شد كه یك سوم بیماری‌های شناخته شده می‌توانند در جرگه بیماری‌های بازپدید و نوپدید قرار گیرند.

زالی همچنین پیشگیری و كنترل اهمیت بیماری‌های غیر واگیر را بسیار مهم برشمرد كه مرگ و میر ناشی از آنها در رتبه اول قرار دارد.

وی افزود: نظام سلامت ما از یك پلتفرم غنی شبكه‌ای برخوردار است كه به آن افتخار می‌كنیم اما نیاز به یك بازنگری جدی دارد.

رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به برخی چالش‌های حوزه بهداشت از جمله كمبود نیرو و بودجه گفت: امروز ضمن افتخار به دستاوردهای نظام سلامت باید گفت كه نظام مراقبت‌های اولیه بهداشتی PHC فرسوده شده و نیازمند احیا و بازنگری است كه با سیاستگذاری، تخصیص بودجه مناسب، همكاری بین‌بخشی می‌توان آن را احیا كرد.

وی گفت: هفته سلامت فرصتی مناسب است و باید در قالب یك مطالبه عمومی همه دستگاه‌ها را به مشاركت بطلبیم.

زالی با اشاره به اینكه سواد سلامت مردم رو به افزایش است بر نقش مهم آگاه‌سازی رسانه‌ها در این راستا تاكید كرد.

وی با اشاره به اهمیت توجه به بهداشت و پیشگیری، گفت: نباید صرفاً به حوزه درمان بپردازیم بلكه باید توجه داشته باشیم كه با استفاده از دالان پیشگیری می‌توان نیازهای درمانی را كاهش داد و به ارتقای سلامت و پیشگیری از بیماری‌ها پرداخت.

دسترسی سریع