مهم ترین اشتباه غذایی برای مادران شیرده

یك فوق تخصص اطفال، در خصوص حساسیت برخی نوزادان به شیر، نكاتی را متذكر شد.

1401/12/15
|
16:03

امیرحسین حسینی، با اشاره به اینكه حساسیت نوزادان به شیر مسئله‌ای نسبتاً شایع است، اظهار كرد: این مسئله یكی از شایع‌ترین مواردی است كه از ابتدای تولد بسیاری از والدین با آن مواجه هستند.

وی با اشاره به اینكه خیلی از مادرانی كه نوزاد را با شیر خود تغذیه می‌كنند پیش از هر نشانه‌ای برخی مواد غذایی را حذف می‌كنند، افزود: در ابتدای تولد این ذهنیت وجود دارد كه باید لبنیات از سبد غذایی مادر حذف شود، این اقدام اشتباه منجر به حذف مهم‌ترین منابع غذایی می‌شود كه ضرر آن متوجه مادر و نوزاد است.

حسینی با بیان اینكه شیرخواران توسط شیرمادر و فرموله‌های شیرخشك تغذیه می‌شوند، خاطرنشان كرد: در دسته اول نیازی نیست به صورت خودسرانه هیچ منبع غذایی اصلی از رژیم غذایی مادر حذف شود، برخی از مواد غذایی مثل فست‌فودها و مواد غذایی صنعتی چون فاقد ارزش غذایی هستند، در سبد غذایی جایی ندارند و عملاً حذف آنها تأثیری هم در روند رشد نوزاد نخواهد داشت.

وی تاكید كرد: حذف مواد غذایی حساسیت‌زا مثل پروتئین‌های گاوی، لبنیات، گندم، غذاهای دریایی، آجیل‌ها، گوشت یا سویا نباید به صورت خودسرانه انجام شود.

حسینی با اشاره به اینكه در مواردی مشاهده دفع مقدار زیادی خون در مدفوع خطرناك است، افزود: دفع رده خون به مقدار جزئی اهمیت چندانی ندارد ولی افزایش دفع مدفوع اسهالی، بلغم زیاد، علامت‌های پوستی به شكل اگزمای پوستی و یا علامت‌های تنفسی نیاز به بررسی بیشتر توسط پزشك متخصص اطفال را دارد.

وی ادامه داد: در حساسیت نوزاد به شیر، متداول‌ترین و اولین احتمال، حساسیت به پروتئین‌های گاوی است.

حسینی با اشاره به اینكه در درجه اول باید شیر گاو، شیرپاستوریزه و یا گوسفندی و یا سایر دام‌ها از سبد غذایی مادر حذف شود، خاطرنشان كرد: اگر با حذف شیر شرایط نوزاد بهتر نشود باید در بازه‌های زمانی دوهفته‌ای سایر مواد غذایی تا رسیدن به شرایط طبیعی نیز حذف شود.

وی ادامه داد: با حذف غذایی كه نوزاد به آن حساسیت دارد، رفته رفته شرایط سلامت نوزاد عادی می‌شود بنابراین مادر باید حداقل در بازه زمانی 6 تا 9 ماهه رژیم عاری از ماده حساسیت‌زا را رعایت كند.

حسینی درباره شیرخوارانی كه از فرموله‌ها و یا اصطلاحاً شیرخشك استفاده می‌كنند نیز گفت: اگر به هر دلیلی مادر قصد شیر دادن به كودك را نداشته باشد، باید از شیرخشك‌های معمولی شماره یك استفاده شود و اگر مواردی از حساسیت مثل اگزمای پوستی، اسهال، دفع خون در مدفوع، علامت‌های تنفسی مثل سرفه زیاد، حساسیت، خس‌خس و صدایی شبیه سوت‌زدن هنگام تنفس دیده شد، در درجه اول احتمال حساسیت به پروتئین گاوی وجود دارد.

وی گفت: در تغذیه نوزاد دچار حساسیت به پروتئین‌های شكسته شده، باید از پروتئین‌های هیدرولیزه و مخصوصی كه توسط متخصصان آلرژی و كودك تجویز می‌شود، استفاده كرد.

حسینی، توجه به سابقه ابتلاء به آلرژی در خانواده‌هایی كه سابقه آلرژی به پروتئین‌هایی گاوی در نوزادان قبلی خانواده وجود داشته را خواستار شد و تاكید كرد: در این موارد اگر مادر به هر دلیلی قصد دارد از شیرهای فرموله شده استفاده كند باید از شیرخشك‌هایی كه پروتئین آن‌ها شكسته شده است، استفاده كند.

به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، اگر نوزاد همچنان به شیرهای معمول مخصوص پروتئین گاوی هم واكنش حساسیت‌زا نشان داد، طبیعتاً باید به سراغ فرموله‌های مخصوص برویم كه پروتئین آن در مقادیر بیشتری شكسته شده است.

حسینی توصیه كرد: برای بررسی و درمان شیرخواران مبتلا به حساسیت به شیر مادر و یا شیرهای فرموله شده باید مداخلات بیشتری توسط پزشك فوق تخصص گوارش و یا آلرژی انجام شود.

دسترسی سریع