عضو هیئت علمی دانشكده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به كافئین موجود در چای، گفت: افراد دارای مشكلات قلبی، زخم معده و سنگهای كلیوی و خانمهای باردار از مصرف چای پررنگ باید اجتناب كنند.
سمیرا ربیعی با بیان اینكه چای حاوی میزان بالای كافئین است، گفت: هر چه چای مصرفی پررنگتر یا به اصطلاح غلیظتر باشد، میزان كافئین دریافتی بیشتر میشود.
به گفته وی، كافئین، یك ماده شیمیایی خوراكی است كه در دو فرم طبیعی و سنتتیك (مصنوعی) یافت میشود.
وی افزود: فرم طبیعی كافئین در بسیاری از گیاهان از جمله قهوه، دانههای كاكائو و برگهای چای وجود دارد و فرم مصنوعی آن در نوشیدنیها و نوشابههای انرژیزا یافت میشود.
این استادیار دانشگاه با اشاره به اثرات كافئین بر بدن، گفت: كافئین، مدر یا ادرار آور است؛ بنابراین نوشیدن چای پررنگ، باعث اتلاف آب بدن شده و فرد را با مشكل یبوست مواجه میكند.
وی كافئین را موجب افزایش ضربان قلب و فشار خون برشمرد و خاطرنشان كرد: نوشیدن چای پررنگ باعث سوزش در ناحیه قفسه سینه و قلب فرد میشود.
این دكترای تخصصی علوم تغذیه با بیان این كه كافئین با جذب آهن غذا تداخل دارد، اظهار كرد: چای مصرفی هرچه پررنگتر باشد، شدت این تداخل بیشتر میشود.
وی در ادامه توصیه كرد: افراد مبتلا به كمخونی ناشی از فقر آهن، نوشیدن چای پررنگ را ترك كرده و یا مصرف آن را به حداقل یك ساعت قبل یا بعد از غذای حاوی منابع آهن موكول كنند.
به گفته ربیعی، تاثیر منفی كافئین بر جذب آهن، صرفاً مربوط به منابع گیاهی آهن نظیر آهن موجود در اسفناج میشود و نه منابع حیوانی آن نظیر آهن موجود در گوشت قرمز؛ بنابراین این موضوع باید مورد توجه گیاهخواران قرار گیرد.
وی با اشاره به این كه كافئین سطح هوشیاری را بالا میبرد، گفت: شاید در ظاهر، این عملكرد كافئین مطلوب به نظر برسد، ولی در واقع، نوشیدن چای پررنگ در شب به خصوص ساعات پایانی شب، منجر به بیقراری و بیخوابی شده و در درازمدت نیز سطح اضطراب را افزایش میدهد.
وی تاكید كرد: افراد دارای سابقه مشكلات قلبی، خانمهای باردار، مبتلایان به ریفلاكس (سوزش سردل، ترش كردن) و زخم معده و افراد مبتلا به سنگهای كلیوی باید از نوشیدن چای پررنگ خودداری كرده و یا مصرف آن را محدود كنند.