یك متخصص علوم تغذیه، با اشاره به شروع تابستان و گرم شدن هوا، درباره مصرف خوراكی های متناسب با این فصل از سال، توضیحاتی داد.
منصور رضایی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، با اشاره به شروع تابستان و گرم شدن هوا، گفت: در گرما تعریق افزایش یافته و احساس نیاز به آب بیشتر میشود. اگر آب و املاح از دست رفته بر اثر تعریق جبران نشود، فرد دچار ضعف، سستی، بیحالی و كاهش آستانه تحمل و توجه میشود.
این متخصص رژیم درمانی، با اشاره به اینكه در هوای گرم نیاز افراد به كالری كمتر و به آب، املاح و ویتامینها بیشتر میشود، یادآور شد: با گرمتر شدن هوا افراد باید از لبنیات و گوشتهای كم چرب استفاده كنند.
رضایی با بیان اینكه میوه و سبزی تازه فصل غنی از آب، املاح، ویتامینها و فیبر هستند، مصرف آنها را برای رفع نیاز بدن توصیه كرد.
به گفته وی، مصرف كمپوت، آب میوه (اعم از صنعتی و خانگی) و میوه و سبزیهای خشك نمیتواند این نیاز را رفع كند و بهتر است از میوه و سبزی تازه استفاده شود.
این متخصص علوم تغذیه افزود: در كنار مصرف میوهها، مصرف غذاهای پروتئینی گیاهی (دانهها، مغزها، حبوبات و آجیلها) و پروتئینهای حیوانی كم چرب مثل تخم مرغ و لبنیات باعث افزایش توان جسمی افراد میشود.
وی تاكید كرد: در فصل تابستان و گرما نباید غذاهای پرانرژی و پرچرب استفاده شود و مصرف غذاهای فرآوری شده كه نمك پنهان دارد باید به حداقل برسد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تاكید كرد: مصرف نمك، غذاهای شور و تنقلاتی مانند چیپس شور و آجیل شور را باید در تابستان محدود كرد و بیشتر از آجیل خام استفاده كرد.
رضایی سرخ كردن، بو دادن و تفت دادن مواد غذایی را باعث كاهش ارزش غذایی آنها برشمرد و توصیه كرد كه در مصرف این نوع اغذیه و غذاهای آماده، مصنوعی و فست فودها زیاده روی نشود.
به گفته وی، نباید در فصل تابستان در مصرف شیرینی، شكلات، شیرینیهای طبیعی (عسل، كشمش، مویز) و میوههای شیرین (مانند انجیر، نارگیل، موز، خربزه، آناناس) زیادهروی كرد.
این متخصص تغذیه افزود: در تابستان باید از مصرف افراطی گوشت قرمز به دلیل داشتن انرژی، كلسترول و چربی زیاد پرهیز كرد و گوشت پرندگانی مانند كبك و بلدرچین نیز با حداكثر تنوع و حداقل مقدار مصرف شوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه خاطرنشان كرد: با گرم شدن هوا به تدریج نیاز بدن به كالری كم میشود و باید از مصرف غذاهای با چربی و انرژی بالا پرهیز كرد. بنابراین باید غذاهایی مانند فسنجان، گردو و كنجد در این فصل كمتر مصرف شود.
وی توصیه كرد: در فصل تابستان بیشتر از غذاهایی نظیر آب دوغ خیار، ماست، خیار و كمی نان، سبزیجات خنك مانند خیار، كاهو، كدو خورشتی (سبز)، گشنیز، اسفناج، ماست و اسفناج استفاده شود.
رضایی غذاهای پختنی و آبپز را از جمله غذاهای مناسب فصل گرما برشمرد و توصیه كرد كه در این فصل كمتر از كباب و یا غذاهای سرخ شده استفاده شوند.
وی، آش، سوپ، خورش سبزیجات حاوی سبزی سرخ نشده، كمی حبوبات و گوشت، كمی ترشی (غوره، آبغوره، آبلیمو، لیمو و نارنج) به ویژه سوپ جو و آش جو را به دلیل خنك بودن در فصل گرما بسیار مفید دانست و آنها را از بهترین غذاها برای رفع عطش و حرارت بدن عنوان كرد.
این متخصص تغذیه، مصرف مركبات و میوههای ترش و شیرین مانند زرشك و آب زرشك، شاهتوت، تمشك، سیب ترش، آلبالو، گوجهسبز، انار، هلو، زردآلو، هندوانه و گریپفروت را در فصل گرما برای بدن بسیار مفید دانست.
وی، مصرف سالادها (مثل كاهو و خیار) را در تابستان مفید برشمرد و تاكید كرد: بهتر است برای چاشنی سالاد از سس خانگی به جای سسهای كارخانهای استفاده كرد و از تركیب ماست، روغن زیتون، آب لیمو یا آب نارنج و اندكی نمك و فلفل سیاه سس دلخواه خود را تهیه كنید.
رضایی خوردن ترشی را نیز در فصل گرما مفید دانست البته به شرطی كه خیلی تند نباشد.
وی همچنین بر مصرف میزان كافی آب و لبنیاتی مانند دوغ و ماست تاكید كرد.
این متخصص تغذیه با اشاره به ارجحیت مصرف گوشت سفید نسبت به گوشت قرمز در فصل گرما گفت: گوشت سفید (مرغ و ماهی) به خصوص ماهی كه دارای ید، آهن، روی، سلنیوم، منیزیم و اسید چرب ضروری امگا 3 است برای فصل تابستان بسیار مناسب است، البته به شرطی كه خیلی سرخ نشده و ادویهجات تند نیز به آن اضافه نشود.
به گفته وی، همان طور كه سبك زندگی افراد در فصول مختلف متفاوت است، غذاهای مورد استفاده در فصول مختلف نیز باید متفاوت باشد در غیر این صورت فرد بیمار خواهد شد.
رضایی در پایان به افراد توصیه كرد كه در فصل گرما ضمن استراحت كافی، مصرف مایعات و آب فراوان و استفاده كمتر از روغنها و چربیها را در نظر داشته باشند.