چندی پیش یكی از اعضای هیأتمدیره انجمن ژنتیك پزشكی ایران از تصمیم وزارت بهداشت مبنی بر توقف صدور مجوز تولید و واردات كیتهای غربالگری سه ماه اول بارداری خبر داد و این موضوع با واكنش وزارت بهداشت مواجه شده است.
موضوع «محدودیت غربالگری جنین» از آبان سال قبل كه ذیل قانون جوانی جمعیت مطرح شد، همواره بحثهای متعددی را به همراه داشته است. حتی شورای نگهبان نیز به بخشی از آن ایراد قانونی گرفت كه با بازنگری آن توسط مجلس به مصوبه نهایی در قانون جوانی رسید. وزارتخانههای بهداشت و رفاه وقت از مخالفان ایجاد محدودیت در غربالگری جنین بودند و كارشناسان متعددی نیز در مخالفت با این موضوع اظهارنظر كردند. البته موافقان و طراحان آن هم دلایل گوناگونی را در پاسخ به منتقدان بازگو كردند.
چندی پیش نیز یكی از اعضای هیأتمدیره انجمن ژنتیك پزشكی ایران و دانشیار دانشگاه علوم پزشكی اصفهان از تصمیم وزارت بهداشت مبنی بر توقف صدور مجوز تولید و واردات كیتهای غربالگری سه ماه اول بارداری خبر داد و گفت: این تصمیم غیركارشناسی منجر به محدودیت بیشتر جامعه برای انجام غربالگری جنین میشود كه در نتیجه خطر تولد نوزادان مبتلا به ناهنجاریها و بیماریهای ژنتیكی افزایش خواهد یافت.
محمدامین طباطباییفر افزود: این تصمیم بسیار غیرمعقول است و باعث خواهد شد كه حتی دسترسی افراد آگاه جامعه هم به غربالگری محدود شود. ضمن اینكه توقف صدور مجوز تولید و واردات كیتهای غربالگری سه ماه اول بارداری باعث خواهد شد كه این كیتها به صورت غیرمجاز و با قیمتهای سرسامآور تامین شوند كه در این شرایط علاوه بر تحمیل هزینه به مردم، استاندارد و كیفیت این كیتها نیز زیر سوال خواهد رفت.
به گفته وی وزارت بهداشت در این تصمیمگیری هیچ مشورتی با انجمن ژنتیك پزشكی ایران نداشته و این انجمن به زودی در نامهای رسمی به این تصمیم اعتراض خواهد كرد و خواستار ارزیابی مجدد آن خواهد شد.
اخیرا اداره تجهیزات و فرآوردههای آزمایشگاهی اداره كل تجهیزات و ملزومات پزشكی سازمان غذا و دارو در اطلاعیهای اعلام كرد: آزمایشگاهها صرفا مجاز به استفاده از دستگاههای آنالایزر بسته (Closed) برای غربالگری سه ماه اول بارداری سندرم داون هستند و IRC تولید و واردات كیتهای غربالگری سه ماه اول بارداری (Free BhCG (PAPP-A به صورت سیستم باز از جمله به روش الایزا برای انجام غربالگری سه ماه اول سندرم داون صادر و تمدید نخواهد شد.
ایجاد محدودیت در توزیع كیت های غربالگری جنین كذب است
اما حالا این اظهارات با واكنش پدرام پاك آیین سخنگوی وزارت بهداشت مواجه شده است و وی در اینباره توضیح داده است: هیچ محدودیت جدیدی برای تولید و توزیع كیتهای غربالگری جنین ایجاد نشده و استانداردهایی كه پیش از این به منظور كنترل كیفی كیتها اعمال میشد، كماكان رعایت میشود.
وی افزود: نظارت بر كیفیت و استاندارد بودن كیتهای غربالگری جنین وظیفه سازمان غذا و دارو است تا كیتهایی كه در اختیار مردم قرار میگیرد، بیشترین دقت و كمترین خطا را داشته باشد.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به این مطلب كه از نظر وزارت بهداشت، غربالگری جنین با رعایت استانداردها ممنوع نیست؛ ادامه داد: غربالگری مطابق قانون و نظر متخصصان استانداردسازی شده است.
پاك آئین افزود: در حال حاضر كیتهای تشخیصی غربالگری با دقت كافی در اختیار مردم قرار میگیرد و كماكان برای كمك به سلامت مادر و جنین، از توزیع كیتهای غیر استاندارد و غیر دقیق جلوگیری میشود.