افق روشن شنبه، دوشنبه، چهارشنبه از ساعت 09:10 به مدت 45 دقیقه

آیا قانون جوانی جمعیت به‌درستی اجرا می‌شود؟

سئله جمعیت و نیروی انسانی، به عنوان مهم‌ترین ركن هر برنامه‌ریزی توسعه‌ای در كشور‌ها شناخته می‌شود كه بر این اساس، كشور‌های مختلف با ارائه مشوق‌های متعدد، سعی دارند خانواده‌ها را به فرزندآوری تشویق كنند تا در دام پیری جمعیت گرفتار نشوند.

1402/05/23
|
08:59

مسئله جمعیت و نیروی انسانی، به عنوان مهم‌ترین ركن هر برنامه‌ریزی توسعه‌ای در كشور‌ها شناخته می‌شود كه بر این اساس، كشور‌های مختلف با ارائه مشوق‌های متعدد، سعی دارند خانواده‌ها را به فرزندآوری تشویق كنند تا در دام پیری جمعیت گرفتار نشوند، زیرا معتقدند پیری جمعیت علاوه بر خطر ورشكستگی صندوق‌های بازنشستگی و ایجاد مشكل برای سیستم تامین اجتماعی كشورها، كاهش قدرت دفاعی و اقتصادی آن‌ها را به دنبال خواهد داشت و باعث ضعیف شدن ملت‌ها می شود.

بر همین اساس در كشور ما قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در آبان ماه سال 1400 از سوی نمایندگان مجلس تصویب شد، كه با این موضوع امید‌ها به بهبود وضعیت شاخص‌های جمعیتی كشور افزایش یافت.

قانون جوانی جمعیت و خانواده 73 ماده و تبصره قانونی دارد كه از جمله مهمترین مسائل آن می‌توان به تسهیلات ویژه خانواده‌های دارای فرزند، دانشجویان متأهل، اهدای خودروی ایرانی پس از تولد فرزند دوم به مادران و اعطای زمین و واحد مسكونی و تسهیلات بانكی اشاره كرد.

به گفته رئیس فراكسیون جمعیت و حمایت از خانواده، باید دبیرخانه ستاد ملی جمعیت هر چه سریعتر گزارش شش ماهه منتهی به شهریور را به مجلس شورای اسلامی ارائه دهد تا مجلس از جایگاه نظارتی با تحلیل آمار بتواند موضوعات را پیگیری كند و تصمیماتی را برای درست اجرا شدن قانون جوانی جمعیت و خانواده بگیرد.

گزارش شش ماهه منتهی به شهریور را به مجلس شورای اسلامی نشان می دهد چقدر از قانون جوانی جمعیت اجرایی شده، قانونی كه برخی معتقدند به درستی و به صورت كامل اجرا نشده است.

واگذاری زمین به خانوادهای سه فرزند به كجا رسید؟

یكی از بندهای مربوط به قانون جوانی جمعیت بحث واگذاری زمین به خانوادهای سه فرزند است. در همین راستا اوایل خرداد ماه امسال بود كه احمد راستینه گفت: واگذاری200 متر زمین رایگان به خانواده‌های واجد شرایط دارای سه فرزند بوده از بندهای قانون جوانی جمعیت بوده است كه متاسفانه تا كنون به طور ناقص اجرا شده است.

در همین راستا پویشی هم با عنوان «درخواست تسریع در واگذاری زمین به خانوارهای سه فرزند» در سامانه فارس من ثبت شده كه در متن آن نوشته شده: «علی رغم اینكه قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در كمیسیون مشترك طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و توسط رئیس جمهور ابلاغ گردیده است لیكن در بسیاری از شهرهای كشور امكان ثبت نام برای دریافت زمین برای خانواده‌هایی كه در ماههای اخیر صاحب فرزند سوم شده‌اند وجود ندارد و سامانه اصطلاحاً بسته است. تقاضای ما از مسئولین محترم به ویژه وزیر جدید راه و مسكن جناب آقای دكتر بذرپاش آن است كه رسیدگی به این مطلب در اولویت قرار گیرد.»

واگذاری زمین به متقاضیان طرح جوانی جمعیت

مدتی بعد از مطرح شدن این مطالبه مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسكن گفت كه تا كنون و در مرحله اول اجرای این طرح واگذاری زمین به حدود 24 هزار خانوار در استان‌ها انجام شده و مرحله دوم آن نیز در ماه ربیع‌الاول با تامین اراضی مورد نیاز اجرا خواهد شد.

بانك‌ها را ملزم به پرداخت وام فرزندآوری كنید

طبق ماده 10 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، بانك‌ها موظفند ‎تسهیلات فرزندآوری را بدون سپرده گذاری، تنفس 6 ماهه برای بازپرداخت اقساط، كارمزد 4 درصد و رعایت دوره زمانی ابلاغی طبق دستورالعمل بانك مركزی پرداخت كنند. این در حالی است كه برخی از مخاطبان خبرگزاری فارس معتقدند بانك‌های عامل در اجرای این ماده كوتاهی می كنند و متقاضیان در صف های طولانی قرار می گیرند.

در متن پویشی با عنوان «بانك‌ها را ملزم به پرداخت وام فرزندآوری كنید» كه در همین رابطه ثبت شده آمده: «بیشتر از چند ماه است برای دریافت وام فرزندآوری ثبت‌نام كردیم ولی با هر دفعه مراجعه به بانك‌ها عنوان می‌شود سایت‌ها بسته است، خواهشمندیم پیگیری كنید. این بهانه‌گیری‌‌ها برای پرداخت وام در حالی است در سایت عنوان شده مدت پرداخت وام فرزندآوری 45 روزه است پس چرا بعد از 4 ماه بانك‌ها عنوان می‌كنند سایت بسته است؟ كجا باید مراجعه كنیم. تا كی صبر كنیم. لطفاً پیگیری شود.»

با انتقال، مأموریت و یا دوركاری مادران شاغل موافقت شود

بحث انتقال، مأموریت و یا دوركاری مادران شاغل هم یكی از مواردی است كه در قانون جوانی جمعیت به آن اشاره شده است و در همین راستا پویشی با عنوان «با انتقال، مأموریت و یا دوركاری مادران شاغل موافقت شود» در سامانه فارس من ثبت شده كه در متن آن نوشته شده: «یكی از مهمترین مواردی كه منجر به گسست خانواده ها و بخصوص آسیب به فرزندان و ایجاد معضلات خانوادگی و اجتماعی می گردد تفاوت در محل خدمت زن و مرد است كه در دو شهر و یا استان متفاوت دور از یكدیگر و فرزندان هستند. مثلا زن به تنهایی یا با فرزندان در یك شهر و یا مرد به تنهایی و با فرزندان در شهر دیگر مخصوصا كه خانواده دارای اولاد باشند.«

در ادامه متن پویش آمده : «بنابراین پیشنهاد می‌شود دولت محترم به دستگاه های دولتی ابلاغ و تكلیف نمایند:«با انتقال، ماموریت و یا دوركاری مادران شاغل دارای سه فرزند و بیشتر در دستگاه های دولتی به تبعیت از همسر شاغل در دستگاه های دولت به غیر از كلان شهرها مساعدت شود.»

این تكلیف علاوه بر تحكیم خانواده و رشد و تربیت فرزندان در كنار پدر و مادر و كانون خانواده می تواند منجر به انگیزه برای فرزندآوری و مانع بروز بسیاری از ناهنجاری‌ها و معضلات و گرفتاری های خانوادگی و اجتماعی شود.»

مجلس پیگیر اجرای كامل قانون جوانی جمعیت است

فاطمه محمد بیگی رئیس فراكسیون جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری فارس با اشاره به این كه دوركاری مادران شاغل در قانونی جوانی جمعیت و خانواده آمده است، گفت: متاسفانه گزارش‌هایی كه از دستگاه های اجرایی به دست نمایندگان مجلس رسیده، حاكی از آن است كه این بند قانون به درستی اجرا نمی شود و دستگاه های كمی اهتمام به اجرای آن دارند.

وی افزود: در دوران كرونا تمرین خوبی را برای دوركاری داشتیم و نشان داده شد كه خیلی از شغل ها را می شود به صورت دوركاری وبا نظارت مستمر انجام داد وبا استفاده از فناوریهای نو و ارتباطی می شود خیلی از كارها را در منزل انجام داد.

عضو كمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بنابراین دوركاری آسیبی به بسیاری از شغل های بانوان نمی زند بلكه انتظار می رود برای بانوانی كه كودكان شیرخوار و كودكان زیر 7 سال دارند و زنان باردار بر اساس قانون جوانی جمعیت سازمان امور اداری استخدامی آیین نامه ها و دستور العمل های اجرایی لازم برای دوركاری و حمایت از مادران شاغل و دانشجو را تدوین و ابلاغ و به طور كامل اجرا كند.

عضو فراكسیون زنان و خانواده تاكید كرد: ستاد ملی جمعیت بر اجرای موضوعات قانون جوانی جمعیت در حوزه جمعیت، در راستای فرزندآوری، ترویج سبك زندگی ایرانی اسلامی، استحكام خانواده، دوری از طلاق و كاهش آسیب های اجتماعی نظارت بیشتر و جدی تر داشته باشد.

وی اظهار داشت: انتظار داریم دبیرخانه ستاد ملی جمعیت هر چه سریعتر گزارش شش ماهه منتهی به شهریور را به مجلس شورای اسلامی ارائه دهد تا مجلس از جایگاه نظارتی با تحلیل آمار بتواند موضوعات را پیگیری كند و تصمیماتی را برای درست اجرا شدن قانون بگیرد.

رئیس فراكسیون جمعیت و حمایت از خانواده یاد آور شد: بر اساس آخرین گزارش هایی كه منتشر شده است حدود 50 درصداز بندهای وام‌های ازدواج و فرزندآوری اجرایی شده و 50 درصد متقاضیان از یك ماه تا تاخیر های طولانی مدت در صف انتظار هستند.

وی ادامه داد: این تاخیر‌ها جایز نیست وضعیت جمعیت كشور وخیم است و جای هیچ تعللی نیست. تاخیر در پرداخت تسهیلات به زوج های جوان و عدم حمایت از خانواده های جدید باعث آن خواهد شد كه در دهه های آینده با كاهش شدید جمعیت روبه رو شویم.

دسترسی سریع
افق روشن