از ساعت به مدت

رادیو سلامت

فرصت طلايي

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی گیلان: مهمترین توصیه درباره مسمومیت غذایی، پیشگیری است

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی گیلان، گفت: توصیه‌هایی كه درمواقع بروز علائم گوارشی به صورت عامیانه از طرف مردم مطرح می‌شود، اصلا دقیق نیستند.

1396/08/01
|
14:47

واقعیت این است كه خوردن آبلیمو، خاكشیر، آب‌جوش نبات یا چنین چیزهایی، كاملا بستگی به شرایط دارد.
زهرا حصاری، با بیان اینكه برای كسی كه مسموم شده باشد، به صورت خانگی مصرف چیزی غیر از مایعات را توصیه نمی‌كنیم در گفتگو با شبكه رادیویی سلامت افزود: مسمومیت غذایی بیماری است كه به وسیله باكتری‌های آلوده‌كننده مواد غذایی در اثر خوردن غذای غیر بهداشتی، غذای مانده و یا ناسالم یا آب آلوده در فرد به وجود می‌آید و مهمترین علائم آن، علائم گوارشی از قبیل بی‌حالی شدید، ‌اسهال، دل پیچه‌ و گاها تب در كودكان است.
وی در ادامه از «پیشگیری» به عنوان مهمترین توصیه نام برد و بیان كرد: پیشگیری یعنی مراقبت افراد از اینكه غذاهای ناسالم مصرف نكنند. به ویژه در ایام سفر، از رستوران‌هایی كه قابل اعتماد هستند خرید كنند و مواد غذایی تازه، كاملا پخته شده و مواد غذایی پخته كه مانده نباشد، استفاده كنند.
این مقام مسئول افزود: استفاده از آب آشامیدنی سالم هم بسیار مهم است. از آب رودخانه، چشمه، شیرهای آب داخل پارك‌ها كه روی آنها علامت آب آشامیدنی وجود ندارد، به هیچ وجه استفاده نكنید.
حصاری در پاسخ به این سوال كه اگر شخصی علی‌رغم رعایت این موارد باز هم به هر طریقی دچار مسمومیت شد، چه باید بكند، تصریح كرد: شخصی كه دچار مسمومیت غذایی شده، معمولا 6 تا 12 ساعت بعد از خوردن غذا یا آب آلوده دچار علائم می‌شود كه در این صورت اگر علائم گوارشی خفیف و صرفا یك دل‌پیچه یا اسهال معمولی و خفیف بدون خون در مدفوع و بدون تب و بی‌حالی شدید باشد، بیمار‌ می‌تواند با نوشیدن مایعات در منزل سپری كند و چند ساعتی را با استراحت و نوشیدن مایعات رقیق به بدنش كمك كند كه آلودگی و مسمومیت برطرف شود.
وی در ادامه بیان كرد: ولی اگراحیانا علائم شدید باشد، خون در موفوع باشد، تب و بی‌حالی شدید ایجاد شود یا در كودكان در هر صورتی كه این علائم مشاهده شود، توصیه ما مراجعه به اورژانس یا پزشك است. چرا كه در موارد متعددی به سرم‌ درمانی احتیاج پیدا می‌كنند و اگر آلودگی‌شان باكتریال و شدید باشد، احتیاج به آنتی‌بیوتیك درمانی دارند و حتما باید تحت نظر پزشك درمان شوند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی گیلان با بیان اینكه این علائم ممكن است در موارد و بیماری‌های دیگری هم بروز كند، گفت: مثلا در هنگام گرمازدگی هم ممكن است دقیقا همین علائم بروز كند. به خاطر اینكه تشخیص این علائم برای مردم ممكن نیست، به هیچ عنوان نمی‌توان گفت كه مثلا اگر كسی علائم گوارشی داشته باشد، به این دلیل است كه در معرض تابش زیاد آفتاب یا گرمای زیاد بوده یا اینكه احیانا ماده غذایی خاصی مصرف كرده است.
وی درباره اینكه گفته می‌شود مثلا آبلیمو، خاكشیر وآب‌جوش نبات برای رفع مسمومیت خوب است، افزود: توصیه‌هایی كه به صورت عامیانه از طرف مردم مطرح می‌شود و شاید بتوان نام طب خانگی بر روی آن گذاشت، اصلا دقیق نیستند. واقعیت این است كه خوردن آبلیمو، خاكشیر، آب‌جوش نبات یا چنین چیزهایی، كاملا بستگی به شرایط دارد.
حصاری ادامه داد: ما برای كسی كه مسموم شده باشد، به صورت خانگی مصرف چیزی غیر از مایعات را توصیه نمی‌كنیم و نمی‌توانیم به صورت كلی بگوییم كه هركس در هر شرایطی كه دچار علائمی مانند اسهال شد،‌ مثلا آبلیمو مصرف كند یا اگر دچار كم آبی شد مثلا عرق نعنا یا آب جوش نبات مصرف كند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی گیلان در پایان اظهارداشت: تنها چیزی كه‌ مشترك است و ما به همه توصیه می‌كنیم، مصرف مایعات فراوان است و در زمانی كه واقعا علامت اسهال شدید وجود داشته باشد، او.‌آر.‌اس كه می‌توانند از داروخانه تهیه كنند، طبق دستوری كه روی بسته‌های آن وجود دارد آماده و مصرف كنند و وقتی یك بسته او.‌آر.اس را هم درست كردند، طبیعتا طبق دستورش بیشتر از 24 ساعت نمی‌توانند نگهداری كنند.
یادآور می شود، نخستین جشنواره كشوری «پیشگیری از سوانح و حوادث» به همت شبكه رادیویی سلامت از چهارم شهریور ماه آغاز شده است و علاقه مندان برای شركت در این جشنواره می توانند آثار خود تا یكم آذر ماه به دبیرخانه جشنواره به نشانی info@jpsh.ir یا سایت جشنواره به نشانی www.jpsh.ir ارسال كنند.

دسترسی سریع
فرصت طلایی