از ساعت به مدت

رادیو سلامت

فرصت طلايي

«آموزش»، حلقه مفقوده فرهنگسازی در جهت كاهش میزان مصدومیت ها در حوادث و سوانح

توجه به آموزش و فرهنگ‌سازی ضروری است و باید آموزش‌های هدفمند در مورد مسائل مرتبط با حوادث را برای ارتقای فرهنگ ایمنی جامعه، در بین عموم مردم و آموزش‌های تخصصی را در بین نیروهای امدادی وخدماتی، نهادینه و تقویت كرده و

1396/06/27
|
15:11

به صورت پیوسته و مستمر در كشور اجرا كرد و نباید این امر مهم، حیاتی و موثر را هرگز فراموش كرد.
دكتر ریحانه احمدی دهكاء، دكتری علوم سیاسی و روابط بین الملل و مدرس دانشگاه فرهنگیان در گفتگو با شبكه رادیویی سلامت با بیان این مطلب افزود: ضروری است دولت، از مراكز علمی، تحقیقاتی و دانشگاهی و حمایت از مراكز دانش بنیان مرتبط با سوانح و حوادث حمایت بیشتری كرده، تا علاوه بر توسعه و تقویت تجهیزات و زیرساخت‌ها برای مطالعه و تحقیق در زمینه انواع حوادث، عوامل تشدید اثرات خطر، مناطق پرخطر، راهكارهای آمادگی و پیشگیرانه مؤثری ارائه كنند.
وی ادامه داد: آموزش و آگاه سازی كودكان نسبت به سوانح و حوادث یك امر مهم در ارتقای فرهنگ سازی عمومی در پیشگیری از این مساله تلقی می شود از این رو می‌توان گفت نقش آموزش و پرورش در فرهنگ سازی موثر و غیرقابل انكار است.
احمدی دهكاء در ادامه بیان كرد: به عنوان مثال از آنجایی كه بسیاری از دوستداران شنا قاعده و روش درستی را از شنا را آموزش ندیده اند و تنها با تكیه بر اعتماد به نفس كاذب، خود را به جریان شتابان رودخانه ها و دریا می سپارند، متاسفانه در اكثر مواقع با غرق شدن جان خود را از دست داده و تیتر خبری رسانه های مختلف می شوند.
وی تصریح كرد: متاسفانه افرادی كه اقدام به شنا در مسیر رودخانه‌ها می‌كنند به این نكته توجه ندارند كه پیش آمدن اینگونه حوادث تاثیرات روحی، روانی بسیار شدیدی را برای خانواده فرد غرق شده رقم می زند كه با هیچ چیز قابل جبران نیست. از این رو باید تلاش بیشتری برای آگاه سازی خانواده‌ها برای جلوگیری از این دست حوادث تلخ در دستور كار قرار گیرد.
این مدرس دانشگاه با بیان اینكه فرهنگ سازی،‌ ارائه شفاف آمار و تلفات ناشی از برخی از این حوادث موضوعی است كه بیش از گذشته باید به آن پرداخته شود، گفت: چرا كه برخی افراد به رغم تمامی هشدارها و وجود تابلوهای راهنما در اثر بی توجهی خاطره گردش یك روز در طبیعت را به كام خود و خانواده شان تلخ می كنند. از این رو این مهم باید برای همگان زنگ خطری باشد تا با توجه به هشدارها از شنا كردن در مناطق ممنوعه كه خطر غرق شدگی را به همراه دارد پیشگیری كنند.
وی در ادامه تاكید كرد: ایجاد كارگروه های آموزش كاربردی در جهت كاهش سوانح كه مهمترین نكته با توجه به زلزله خیز بودن كشورمان است یكی از راه كارهای موثر در این حوزه تلقی می شود كه البته باید از كارستادی خارج شده و به صورت كاملا برنامه ریزی شده انجام گردد
احمدی دهكاء ادامه داد: بطوری كه با تعیین جایگاه، شفاف‌‌سازی وظایف و مسؤولیت‌های دولت، بخش خصوصی، تشكل‌های مردم‌نهاد و عموم مردم در سطوح مختلف ملی، استانی، شهرستانی، شهری و روستایی، باید همه اقشار مردم در این زمینه احساس مسؤولیت كرده و پاسخگو باشند و هر كسی در هر جایگاه و مقامی به عنوان یك ایرانی موظف است، بكوشد با حوادث و راه‌های مؤثر كاهش تلفات و خسارت ناشی از آن آشنا شده و علاوه بر مشاركت، اجرایی كردن و بكارگیری راهكارهای مناسب، آموخته‌های خود را نیز به دیگران بیاموزد.
وی در ادامه گفت: باید امور و برنامه‌های چرخه‌ كامل مدیریت بحران (یعنی تمامی مراحل آن) در سطح كشور مدنظر مردم و دولت قرار گیرد و نباید تنها به یك جنبه‌ آن مثلاً امور مقابله‌ای و امداد و نجات پس از حادثه توجه كرد و از طرفی باید مرتباً امور مرتبط با بحران به روز شده و در مقاطع زمانی مختلف (كوتاه مدت، میان‌مدت و بلند‌مدت) برای بهبود و مصونیت هر چه بیشتر مردم در شهرها و آبادی‌های كشور برنامه‌ریزی لازم صورت گیرد.
احمدی دهكاء توجه بیشتر به آمادگی و انجام اقدامات پیشگیرانه بیشتر و موثرتر برای كاهش اثرات حوادث در كنار مقابله (امداد و نجات)، بازسازی و بازتوانی اجتناب‌ناپذیر است، گفت: بهترین نوع و شیوه‌ آموزش در مورد سوانح طبیعی از جمله زلزله ، ایجاد ذهنیت مبتنی بر ضرورت توجه به ارتقاء ایمنی، استانداردسازی، پیشگیری و آمادگی در تك تك افراد جامعه است، كه در این زمینه در كشور خلأهای فراوانی دیده می‌شود
وی ادامه داد: به طور نمونه باید به امور آموزش مهارت‌های ساخت و ساز درست و اصولی، برای معماران، بناها، كارگران ساختمانی توجه‌ ویژه كرد، در حوادث برخی نوعی ترس همراه با انتظار را تجربه می‌كنند و برخی نوعی آمادگی و توان مهار اثرات منفی آن را تدارك می بینند، عملكرد گروه دوم قابل تحسین و پیگیری است.
این مدرس دانشگاه در پایان اظهارداشت: رعایت حداقل استاندارد ایمنی در ساخت و ساز، باعث كاهش بسیار زیاد خسارت و تلفات می‌‌شود.
یادآور می شود، نخستین جشنواره كشوری «پیشگیری از سوانح و حوادث» به همت شبكه رادیویی سلامت از چهارم شهریور ماه آغاز شده است و علاقه مندان برای شركت در این جشنواره می توانند آثار خود تا یكم آذر ماه به دبیرخانه جشنواره به نشانی info@jpsh.ir یا سایت جشنواره به نشانی www.jpsh.ir ارسال كنند.


دسترسی سریع
فرصت طلایی