عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با بیان اینكه بیماری هایی مانند آسم و روماتیسم های مفصلی و قلبی ناشی از كمبود امگا 3 در بدن است، گفت: توصیه متخصصین تغذیه به مصرف اسیدهای چرب حاوی امگا 3 است.
دكتر آرش رشیدی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، در گفتگو با برنامه «غذا، سلامت، زندگی» شبكه رادیویی سلامت با بیان این مطلب افزود: امگا 3 از چربی های ضروری و مورد نیاز بدن است كه باید در رژیم غذایی تمام افراد گنجانده شود.
رشیدی در توضیح اهمیت مصرف چربی هایی نظیر امگا 3 و لزوم تعادل بین انواع چربی ها بیان كرد: چربی ها از مهم ترین درشت مغذی ها به شمار می روند و مصرف آن در كنار پروتئین و كربوهیدرات ها توصیه می شود.
وی افزود: چربی ها علاوه بر این كه انرژی ذخیره بدن را تشكیل می دهند، موجب می شوند فرد به مدت طولانی احساس سیری كند؛ ضمن این كه بسیاری از تركیبات بدن با كمك چربی ها ساخته می شوند.
رشیدی با تاكید بر این كه منظور چربی های ضروری می باشد، ادامه داد: بعضی از تركیبات مورد نیاز مانند ویتامین های A، E و D توسط چربی در بدن حمل می شود.
دكترای تغذیه و رژیم درمانی متذكر شد: متاسفانه در طول تاریخ، تعادل مصرف چربی و توجه كمتر به امگا 3 اتفاق افتاده است. الگوهای غذایی كه در حال حاضر رواج یافته سرشار از امگا 6 هستند؛ اما توصیه متخصصین تغذیه به مصرف چربی های امگا 3 است.
رشیدی در تعریف امگا 3 و نقش آن در بدن بیان داشت: در بدن هر انسان، بیشمار سلول و داخل هر سلول، اندامك های دیگر وجود دارد. نقش امگا 3، روان نگه داشتن غشای اندامك ها است. از سوی دیگر، تركیباتی در بدن تولید می شود كه امگا 3 پیش ساز آنها به شمار می آید.
وی ادامه داد: این تركیبات مانع از انعقاد خون شده و در نتیجه، خون به راحتی در رگ لخته نمی شود. به همین دلیل توصیه می شود افرادی كه ناراحتی قلبی دارند، حتما اسیدهای چرب امگا 3 مصرف كنند.
به گفته رشیدی، بیماری هایی مانند آسم، آلرژی، روماتیسم های مفصلی و قلبی و بسیاری از بیماری های التهابی روده از كمبود اسیدهای چرب امگا 3 ناشی می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در بخش دیگری از سخنان خود اذعان داشت: تكامل مغز و شبكیه چشم در دو سال ابتدایی زندگی صورت می گیرد و قطعا اسیدهای چرب حاوی امگا 3 در این تكامل جایگاه ویژه ای دارد.
وی گفت: بی شك آبزیان بهترین منبع امگا 3 هستند، به ویژه آبزیانی كه در آب های سرد و شیرین زندگی می كنند.
رشیدی افزود: روغن های گیاهی منبع دیگر امگا 3 به شمار می آیند. میزان امگا 3 موجود در روغن كلزا، سویا بیشتر از ذرت و آفتابگردان است. به همین دلیل توصیه می شود تركیبی از روغن های مختلف در سبد غذایی خانوار گنجانده شود.
این دكترای تغذیه و رژیم درمانی خاطرنشان كرد: گردو، تنها مغزدانه ای است كه در ایران به مقدار فراوان وجود دارد كه حاوی امگا 3 می باشد و به همین دلیل مصرف مغزدانه ها همواره به مردم توصیه می شود. البته گردو شان متفاوتی دارد كه صرفا به خاطر چربی متفاوت این مغزدانه است.