غذا سلامت زندگی شنبه تا سه شنبه از ساعت 13:15 به مدت 30 دقیقه

رادیو سلامت

غذا سلامت زندگي

كمبود «مواد مغذی» در كشور شایع است

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به این كه امورزه 10-8 میلیون نفر در ایران به دیابت مبتلا هستند، گفت: آنچه برای متخصصین تغذیه مهم ترین عامل خطر به شمار می آید، چاقی و اضافه وزن است.

1395/09/03
|
11:18

به طور تقریبی در تمام جوامع با شیوع اضافه وزن، تعداد مبتلایان به دیابت نیز افزایش می یابد.
دكتر آرش رشیدی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، در گفتگو با برنامه «غذا، سلامت، زندگی» شبكه رادیویی سلامت گفت: دیابت یكی از شایع ترین بیماری های غیرواگیر در جامعه ما است و برآورد می شود حدود 10-8 درصد جمعیت كشور مبتلا به دیابت باشند كه متاسفانه بیشتر آنها از بیماری خود اطلاعی ندارند.
رشیدی با بیان این كه ابتلا به دیابت زمینه ساز مشكلات دیگر برای فرد است، افزود: اگر خواهان جلوگیری از افزایش تعداد مبتلایان به این بیماری هستیم، باید عدات تعذیه ای افراد اصلاحشود.
وی متذكر شد: دیابت یك بیماری خاموش است و از اصطلاح موذی در علم پزشكی برای آن استفاده می شود. عدم كنترل قند خون و آسیب هایی كه به دیواره رگ ها وارد می كند، عوارضی را در بلند مدت به دنبال دارد كه گاهی غیرقابل جبران خواهد بود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی خاطرنشان كرد: تشخیص ابتلا به دیابت، لزوما بدان معنا نیست كه فرد در مراحل اولیه بیماری قرار دارد؛ همان طور كه اشاره شد دیابت یك بیماری خاموش است و امكان دارد فرد سال ها بدون مشاهده علامتی بدان مبتلا باشد.
این دكترای تغذیه و رژیم درمانی تصریح كرد: عوامل بسیاری در ابتلا به دیابت نقش دارند كه در وهله اول می توان به وراثت اشاره داشت. به همین فردی كه در خانواده و بستگان درجه اولش بیمار دیابتی وجود دارد، باید خود را در معرض ابتلا به آن بداند. عوامل تغذیه ای، تحرك بدنی، استرس نیز در ابتلا به دیابت موثر هستند.
رشیدی گفت: آنچه برای متخصصین تغذیه مهم ترین عامل خطر به شمار می آید، چاقی و اضافه وزن است. به طور تقریبی در تمام جوامع با شیوع اضافه وزن، تعداد مبتلایان به دیابت نیز افزایش می یابد.
وی خاطرنشان كرد: طی دو دهه گذشته، حوزه جدیدی در علم تغذیه و پزشكی شناخته و بررسی های علمی مورد تاییدی نیز انجام شده است. بسیاری از اتفاقاتی كه در میانسالی و سالمندی به لحاظ سلامت رخ می دهد، ریشه در دوران جنین و سال های ابتدایی زندگی دارد؛ بدین معنا كه سوءتغذیه در این دوران موجب می شود فرد استعداد بیشتری برای ابتلا به بیماری ها در میانسالی داشته باشد. بنابراین انتظار داریم عدم توجه به تغذیه سالم در دوران بارداری، منجر به بیماری هایی مانند دیابت، فشار خون بالا و دیابت فرزندان شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی اذعان داشت: اگر به تغذیه كودك با شیر مادر در دو سال اول زندگی توجه شود، قطعا فرزندان سالم تری خواهیم داشت كه یونیسف این دوران را «هزار روز اول عمر» نامگذاری كرده است كه كلیدی ترین روزهای سلامت زندگی فرزندانمان است.
رشیدی با تاكید بر اهمیت تغذیه سالم اذعان داشت: افراد باید در تمام سنین برای حفظ عضلات خود تلاش كنن، چرا كه حفظ عضله بعد از 50 سالگی مشكل می شود. انجام فعالیت های هوازی مانند پیاده روی و اساسا زندگی پرتحرك در پیشگیری از ابتلا به دیابت موثر است.
این دكترای تغذیه و رژیم درمانی با بیان این كه افزایش وزن از جدی ترین مخاطراتی است كه می تواند ژن های ابتلا به دیابت را فعال كند، اذعان داشت: پرهیز از بیش خوری در یك وعده، افزایش وعده های غذایی و كاهش حجم غذا، شروع عادت تغذیه ای سالم است. همچنین توصیه می شود افراد در وعده های غذایی خود حتما فیبر مصرف كنند كه در سبزیجات و سالاد وجود دارد.
وی یادآور شد: سوخت و ساز بدن نیاز به مواد مغذی دارد كه كمبود آن حالت هایی شبیه دیابت به دنبال دارد كه می توان به كمبود روی و ویتامین های A و D اشاره داشت.
رشیدی در پایان با بیان این كه بسیاری از این كمبودها در ایران شایع است، اظهارداشت: برای رفع این مشكل می توان از مكمل های غذایی استفاده كرد كه البته مصرف آن بهتر است با تجویز متخصص تغذیه باشد.

دسترسی سریع
غذا سلامت زندگی