استاد دانشگاه داروسازی دانشگاه تهران با تاكید بر این كه دمنوشها به هیچ عنوان جایگزین دارو نیستند، گفت: برای بهبود بیماری لازم است دستورات پزشك به درستی رعایت شود. به بیان دیگر، دارو و دمنوش گیاهی باید در جای خود و به شیوه صحیح مصرف شود.
دكتر محمدحسین صالحی سورمقی استاد دانشگاه داروسازی دانشگاه تهران، در گفتگو با برنامه "غذا، سلامت، زندگی"، شبكه رادیویی سلامت گفت: تمام گیاهانی كه خدواند خلق كرده و در اختیار بشر قرار داده است، خاصیت دارویی دارند و گیاه بدون مواد در طبیعت وجود ندارد؛ اما تعدادی مواد و اثرات خاص دارند و میتوانند برای درمان بیماری موثر واقع شوند.
صالحی سورمقی تصریح كرد: مواد موجود در گیاهان در شرابط مختلف مورد استفاده قرار میگیرد؛ زمانی در قالب دمنوش كه فقط به تسریع در بهبود بیماری كمك میكند و در شرایطی دیگر، امكان دارد این گیاهان خاصیت دارویی نیز داشته باشند. به عنوان مثال، گیاه آویشن علاوه بر مصرف در صنایع غذایی، به عنوان دارو نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
وی با تاكید بر این كه دمنوشها به هیچ عنوان جایگزین دارو نیستند، متذكر شد: برای بهبود بیماری لازم است دستورات پزشك به درستی رعایت شود. به بیان دیگر، دارو و دمنوش گیاهی باید در جای خود و به شیوه صحیح مصرف شود.
این استاد دانشگاه با بیان اینكه در طب سنتی ایرانی – اسلامی خاصیت گیاهانی مانند نعناع، آویشن، لیموعمانی و گل گاوزبان مورد اشاره قرار گرفته، افزود: در تمام كتابهای مرتبط با خواص گیاهان دارویی، به تفصیل در مورد گل گاوزبان صحبت شده كه میتوان به تقویت كننده قلب، مسكن، خلط آور و ضد سرفه بودن آن اشاره داشت.
وی با بیان اینكه در مصرف دمنوش نباید زیاده روی كرد، گفت: برخی برای تهیه دمنوش گل گاوزبان، آن را بر روی حرارت مستقیم قرار میدهند تا بجوشد كه این كار موجب میشود خاصیتهای گیاه از بین برود. برای تهیه این دمونش كافی است 5 گرم گل گاوزبان را به همراه یك و نیم لیوان آب جوش، یك لیمو عمانی متوسط خرد شده بدون هسته و مقداری نبات را به مدت نیم ساعت روی حرارات بخار آب قرار دهیم.
این داروساز در رابطه با مصرف دمنوش گل گاو زبان برای گروههای خاص تصریح كرد: مصرف آن مشكلی ایجاد نمی كند؛ اما بهتر است مصرف آن برای كودكان پس از 10 سالگی باشد. زنان باردار نیز بهتر است از داروهای شیمیایی و گیاهی تا حد امكان استفاده نكنند.