موادی همچون تخم مرغ، گندم، ماهی، آجیل و بادام، شیر و سویا كه حساسیت زا هستند، آسم را تشدید می كند؛ اما اینكه فرد مبتلا به آسم می تواند این مواد را مصرف كند یا خیر؟، باید به صورت فردی بررسی شود.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، سارا صرافی زاده ، دكترای تغذیه در گفت و گو با برنامه «غذا سلامت زندگی» شبكه رادیویی سلامت با بیان اینكه دو سوم از افرادی كه آسم دارند، ممكن است آسم شان ارثی باشد، افزود: یعنی سابقه آسم در خانواده بیمار وجود دارد. افرادی كه مبتلا به آسم اند شش هایشان تحریك پذیرتر است و محرك ها بر روی شان به آسانی اثر می گذارند. علت آن می تواند، كاهش سیستم ایمنی بدن در مقابله با آلرژن ها و مواردی كه در محیط است مثل عفونت های قارچی باشد.
وی با بیان اینكه آسم یك وضعیت التهاب زاست كه در شش ها به وجود می آید ادامه داد: مصرف و وجود آنتی اكسیدان ها در بدن می تواند آثار مثبتی در بهبود آسم داشته باشد. تغذیه با شیر مادر هم در كنترل آسم بسیار موثر است.
این دكترای تغذیه در ادامه بیان كرد: قارچ ها بیش تر در فضاهایی چون خانه های قدیمی، خانه هایی كه آفتاب نمی بینند، خانه هایی كه نمناك و مرطوبند دیده می شود و وجود دارد. این قارچ ها ممكن است از فردی به فرد دیگر منتقل یا از طریق خوردن غذایی كه به قارچ آغشته شده است، وارد بدن شوند.
وی با بیان اینكه مصرف خوراكی هایی مثل تخم مرغ و گندم و ماهی و آجیل و بادام، شیر و سویا كه حساسیت زا هستند، آسم را تشدید می كنند؛ گفت: اما اینكه فرد مبتلا به آسم می تواند این مواد را مصرف كند یا خیر، باید به صورت فردی بررسی شود. یعنی باید بیمار به متخصص تغذیه مراجعه كند و پس از تشخیص، تجویز شود كه از چه مواد خوراكی می تواند مصرف كند.
وی در خصوص ارائه رژیم غذایی مناسب برای كسانی كه آسم دارند، گفت: بین آسم و سطح ویتامین e و c و سلنیو و میوه جات و چربی های غیراشباع و ویتامین d رابطه معنا داری وجود دارد. تغذیه انحصاری با شیر مادر برای مدت حداكثر شش ماه، توانایی معجزه آسایی به كودك می دهد. همچنین بالا بودن سطح ویتامین d مادر باردار در آینده كودك، بسیار موثراست. برای افرادی كه آسم دارند توصیه می كنیم ویتامین c و امگا سه را كه خاصیت ضدالتهابی دارند مصرف كنند و از خواصشان بهره مند شوند.
صرافی زاده، با بیان اینكه تخم مرغ و آجیل و ماهی و گندم از خوراكی های حساسیت زا هستند كه علت آن فعال نبودن برخی آنزیم هاست یا دلایل ژنتیكی دارد، افزود: مصرف قهوه به افرادی كه آسم دارند بسیار توصیه می شود؛ زیرا اثر مثبتی بر روی ماهیچه های تنفسی شان می گذارد. كاكائو هم باعث خون رسانی به مغز می شود و در نتیجه سرفه ها را كاهش می دهد.
وی با تاكید بر اینكه خیلی اوقات افراد به گرده افشانی گل ها، یا ذرات معلق در هوا حساسیت پیدا می كنند، ادامه داد: برخی افراد نیز به بعضی میوه ها و غذاها ممكن است حساسیت داشته باشند و وضعیتشان پس از مصرف، نامناسب شود .علت ایجاد این حساسیت ها، مصرف نكردن مواد لازم برای بدن است مثل تخم مرغ و امگا سه و زردچوبه و آنتی اكسیدان ها و ویتامین ها مثل كلم بروكلی و پرتقال و گریپ فروت و كیوی و گوجه فرنگی و به طوری كلی، مصرف خانواده كلم كه حاوی ویتامین c است توصیه می شود. افرادی كه از ماساژ استفاده می كنند به سبب آرامشی كه به دست می آورند، كارایی ریه هایشان بهتر می شود.
صرافی زاده، تصریح كرد: رایحه های غذایی هم می تواند تحریك پذیر و عاملی باشد برای سرفه و تنگی نفس افراد؛ برای اینكه این شرایط بدتر نشود توصیه می شود در اولین مرحله، افرادی كه شرایط نامناسب ریوی دارند در برابر عوامل آلرژن هوا قرار نگیرند و در مرحله بعد، باید سعی كنند مواد غذایی دارای ویتامین مصرف كنند.
این دكترای تغذیه با بیان اینكه افرادی كه آسم دارند از پرخوری پرهیز كنند، اظهارداشت: مصرف پر حجم غذا و پركردن معده، باعث رفلاكس معده می شود و این حالت برای افرادی كه آسم دارند مضر است.
وی در پایان اظهازداشت: تمامی این موارد باید توسط متخصص تغذیه یا پزشك به بیمار مبتلا به آسم، تجویز شود تا تداخل غذایی و دارویی ایجاد نشود. این افراد باید بدن خود را قوی و وزن خود را كنترل كنند.