غذا سلامت زندگی شنبه تا سه شنبه از ساعت 13:15 به مدت 30 دقیقه

رادیو سلامت

غذا سلامت زندگي

ترشح اسید زیاد و خالی بودن معده، ایجاد زخم می كند/ چگونه به جنگ با ریفلاكس معده برویم؟

احساس درد در بیماران زخم معده و رفلاكس، متفاوت است؛ ولی رعایت عادات غذایی شان شبیه به هم است.

1396/10/19
|
15:20

سارا صرافی زاده، دكترای تغذیه در گفت و گو با برنامه «غذا سلامت زندگی» شبكه رادیویی سلامت با بیان اینكه رفلاكس معده حالتی است كه افراد معمولا بعد از مصرف غذا یا زمانی كه معده شان خالی است حس می كنند، افزود: اسید معده به جریان می افتد و این احساس از مجاری گوارشی و مری تا دهان، كاملا حس می شود. این احساس، برای سیستم گوارشی، بسیار تحریك كننده و آزار دهنده است.
وی در ادامه به علل بروز رفلاكس معده اشاره و بیان كرد: اینكه رفلاكس معده در اثر چه به وجود می آید، باید گفت در وهله اول داروهای مصرفی متعدد كه بسیار رایجند مثل آسپرین ، ویتامین سی، قرص آهن، قرص های ضد التهابی غیر استیروییدی می توانند حالت رفلاكس ایجاد كنند بنابراین باید با آب فراوان خورده شوند .
صرافی زاده، با بیان اینكه گاهی افزایش اسید معده می تواند عاملی باشد كه احساس رفلاكس یا سوزش در معده ایجاد كند، ادامه داد: معمولا رفلاكس با ضعف های معده همراه است و ٨٠درصد افرادی كه آسم و آلرژی دارند دچار رفلاكس می شوند. ترشح زیاد اسید و خالی بودن معده، موجب زخم می شود و مجموعه این عوامل شرایط رفلاكس را ایجاد می كند.
وی با بیان اینكه رفلاكس معده با سبك زندگی افراد، بسیار مرتبط است ، تاكید كرد: معمولا افراد سیگاری و افرادی كه از غذاهای پرچرب و فست فودها استفاده می كنند بیشتر به رفلاكس معده مبتلا می شوند. كسانی كه حجم معده را پرمی كنند و بعد از غذا می خوابند و یا افرادی كه كم تحركند و كسانی كه تركیبات مختلفی از غذاها را بدون در نظر گرفتن تاثیر آنها بر بدن، به سیستم گوارشی آسیب می زنند، بیشترین رفلاكس را گزارش می كنند .
این دكتری تغذیه با بیان اینكه استرس و اضطراب هم می تواند باعث رفلاكس شود، ادامه داد: چون این افراد به پرخوری هیجانی دچارند و هله هوله می خورند، بنابراین، حجم معده تحمل این همه اسید را ندارد و موجب رفلاكس معده می شود .
وی در ادامه تصریح كرد: تا سه ساعت بعد از مصرف غذا نباید خوابید تا رفلاكس رخ ندهد. ناراحتی هایی كه فرد در سیستم گوارش خود حس می كند مجموعه ای از حساسیت های خاص است و كلی نیست. افراد باید روی تك تك مواد غذایی كه مصرف می كنند تمركز كنند تا آگاه شوند چه زمانی دچار رفلاكس می شوند .
صرافی زاده، با بیان اینكه مصرف شیرگاو، گندم، حبوبات، تخم مرغ ممكن است ایجاد رفلاكس كند، افزود: همچنین مصرف میوه و سبزیجات خام، به ویژه گوجه فرنگی، در بعضی افراد، تحریك پذیری معده را بیشتر می كند و موجب رفلاكس بیشتر می شود.
وی با تاكید بر اینكه وجود باكتریی در معده به نام هیلیكوباكتری بیگلری، عامل ایجاد نفخ و ورم معده است، گفت: وجود این باكتری، بسیار شایع است و می تواند رفلاكس را بیشتر كند. در این مواقع، فرد مبتلا با پرهیز غذایی درمان نمی شود و حتما باید دارو مصرف كند تا باكتری از بین برود. نكته بعدی پروبایوتیك ها هستند. این باكتری مفید از بدن حذف شده و افرادی كه باكتری های مفید روده شان كم است معمولا گوارش سالمی ندارند و باید از این محصولات مثل كفیر یا لبنیات حاوی پروبیوتیك استفاده یا دارو مصرف كنند.
این دكتری تغذیه ادامه داد: تاثیر نوشابه های سودا و چای و قهوه در همه افراد یكسان نیست. هر فرد باید به تاثیر این نوشیدنی ها در بدن خود آگاهی داشته باشد سپس مصرف كند.
وی با تاكید بر اینكه ادویه جات و مواد نگهدارنده می تواند شرایط را برای افرادی كه گوارش سالم ندارند بدتر كند، ادامه داد: به خصوص موادی كه در كنسروها و سوسیس و كالباس استفاده می شود ممكن است فرد را دچار سوزش معده و استفراغ كند.
صرافی زاده با بیان اینكه فرد مبتلا نباید غذای حجیم بخورد، افزود: افراد باید از پرخوری پرهیز كنند. دفعات غذای فرد باید در حجم كم باشد. تقسیم بندی غذا كار سختی است ولی افرادی كه به این بیماری دچارند باید این موضوع را جدی بگیرند. افراد مبتلا به رفلاكس معده باید از خوردن چند وعده غذا در طی روز ، غذاهای چرب،فست فودها، مصرف بیش از حد مایعات در حین غذاخوردن ،استفاده از لباس های بسیار تنگ، پرهیز كنند.
این دكتری تغذیه در پایان اظهارداشت: احساس درد در بیماران زخم معده و رفلاكس، متفاوت است ولی رعایت غذاییشان شبیه به هم است. افراد در پارامترهای خونیشان التهاب دارند. التهاب، شرایط دردناكی ایجاد می كند. این افراد باید روی رفع التهاب تمركز و امگا ٣ و زردچوبه و دارچین مصرف كنند.

دسترسی سریع
غذا سلامت زندگی