تحقیقات جدید نشان می دهد كه رژیم های غذایی گیاهی می توانند برای محیط زیست بهتر باشند، اما فایده آنها به یك اندازه نیست.
بهترین نوع رژیم غذایی گیاهی برای سلامت و محیط زیست، رژیمهایی هستند كه حاوی غلات كامل، میوهها، سبزیجات، آجیل، حبوبات، روغنهای گیاهی و چای / قهوه هستند.
به گفته نویسندگان این مطالعه، رژیمهای گیاهی سرشار از آب میوه، نوشیدنیهای شیرینشده با قند، غلات تصفیهشده، سیبزمینی و شیرینیها / دسرها با افزایش خطر ابتلاء به بیماریهای مزمن مرتبط بوده و كمتر دوستدار محیط زیست هستند.
«آویوا موزیكاس»، نویسنده ارشد تحقیق از دانشگاه هاروارد بوستون، گفت: «تفاوتهای بین رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاه شگفتآور بود، زیرا اغلب بهعنوان سلامت جهانی و برای محیطزیست خوب به تصویر كشیده میشوند.»
وی در ادامه میافزاید: «ما ادعا نمیكنیم كه رژیمهای غذایی گیاهی كمسلامت تر نسبت به رژیمهای حیوانی برای محیطزیست بدتر هستند. اما یافتههای ما نشان میدهد كه رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاه میتوانند اثرات متفاوتی بر سلامت و محیط زیست داشته باشند.»
در حالی كه تحقیقات قبلی نشان داده بود كه انواع مختلف رژیمهای گیاهی دارای اثرات سلامتی مختلفی هستند، اما تحقیقات كمی برای تعیین اثرات مختلف زیستمحیطی شامل انتشار گازهای گلخانهای، استفاده از زمینهای زراعی با كیفیت بالا، نیتروژن حاصل از كود و آب آبیاری انجام شده است.
برای این مطالعه، محققان میزان غذای دریافتی بیش از 65000 نفر را بررسی كردند. این تیم رژیم غذایی شركت كنندگان را هم از نظر ارتباط با پیامدهای سلامتی مانند بیماری قلبی و هم از نظر اثرات زیست محیطی تجزیه و تحلیل كردند.
به عنوان مثال، رژیمهای غذایی براساس غلات تصفیهشده ناسالم یا غلات كامل سالمتر، امتیازدهی شدند.
تیم تحقیق دریافتند شركتكنندگانی كه از رژیمهای گیاهی سالم استفاده میكردند، خطر بیماری قلبی كمتری داشتند. این رژیمها همچنین با كاهش انتشار گازهای گلخانهای و استفاده از زمینهای زراعی، آب آبیاری و كودهای نیتروژن دار در مقایسه با رژیمهای غذایی ناسالم گیاهی و رژیمهای حیوانی مرتبط بودند.
نویسندگان مطالعه خاطرنشان كردند كه این یافتهها همچنین مطالعات قبلی را تقویت كرد كه نشان میداد رژیمهای غذایی با غذاهای حیوانی، به ویژه گوشت قرمز و فرآوریشده، اثرات نامطلوب زیستمحیطی بیشتری نسبت به رژیمهای گیاهی دارند.