سالهای سال در مناطق روستایی و دور افتاده، روستاییان و كشاورزان از الكل بهعنوان یك ابزار خود درمانی استفاده مینمودند كه البته این كار راهی غیر ایمن و غیر موثر بوده است.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت دكتر رضا دانشمند ،روانپزشك در گفتگو با برنامه مجله پزشكی در مورد موضوع استفاده از الكل در هنگام استرس های وارده گفت: یكی از مسائلی كه بسیاری از مردم علاقه دارند در مورد آن مطالبی بدانند، ولی بعضاً نمی توانند از پزشك یا افراد مطلع در مورد آن كسب اطلاع نمایند، رابطه ی مصرف مشروبات الكلی با بیماری قلبی است. گرچه اغلب مردم به دلیل پایبندیهای مذهبی خود هیچ گاه الكل مصرف نمی كنند، ولی در مورد تأثیر آن بر بیماری قلبی باورهای مختلفی وجود دارد. به گونهای كه بعضی فكر می كنند الكل برای بیماری قلبی مفید است و به اطرافیان شان كه بیماری قلبی دارند نیز توصیه به مصرف آن می كنند.
وی در ادامه افزود: حتی در كشورهایی كه مصرف مشروبات الكلی آزاد است به كسانی كه الكل مصرف نمی كنند توصیه به شروع مصرف الكل نمی شود. در كشورهای غربی به كسانی كه از قبل الكل مصرف می نمودهاند نیز توصیه میشود حتی الامكان میزان مصرف الكل خود را كاهش دهند.
مطالعات متعددی ارتباط افسردگی و الكل را هم برای مردان و هم برای زنان نشان می دهد. به عنوان مثال خیلی وقتها سكته ی قلبی با یك استرس شدید عاطفی خصوصاً عصبانیت آغاز می شود. پس از حمله ی قلبی نیز افرادی كه اضطراب و استرس بیشتری دارند، مشكلات بیشتری برای بهبودی دارند. در ضمن بعضی از راههایی كه مردم برای كنار آمدن با استرس در پیش می گیرند (مثل پرخوری، سیگار كشیدن و مصرف الكل) آشكارا برای قلب مضر هستند.
اما استرس تنها مسئله ی عاطفی كه می تواند بر قلب اثر بگذارد نیست. افسردگی هم در زنان و هم در مردان پس از حمله ی قلبی فراوان است.
برخی از افراد افسرده برای فرار از افسردگی و اضطراب رو به سوی الكل میآوررند تا بلكه احساس خوشایندی پیدا كنند. تحقیقات نشان داده است كه كشاورزانی كه از احساس افسردگی رنج میبرند آنرا اضطراب مینامند، در حالیكه استرس و افسردگی دو واژهی كاملاً متفاوتند و نیاز به شیوههای درمانی متفاوتی دارند.