مصرف روز افزون مواد مخدر یكی از بزرگترین مشكلات قرن حاضر به شمار می رود كه نقش دوستان در گرایش جوانان به مصرف این مواد انكارناپذیر است.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت دكتر رضا دانشمند، روانپزشك و عضو مركز تحقیقات سومصرف و وابستگی به مواد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در گفتگو با برنامه مجله پزشكی در مورد علل و انگیزه مصرف الكل و مواد اعتیاد آور در جوانان و نوجوانان گفت: برخی معتقدند نباید از مصرف مواد مخدر با نوجوانان صحبت كرد چرا كه اشتیاق ایجاد شده می تواند فرد را به سمت مصرف مواد اعتیادآور سوق دهد.اما سوال مهم این است كه ما تا چه اندازه خود و خانواده مان را در معرض خطر استفاده از مواد مخدر می بینیم ؟ و سوال بعدی این است كه اگر لازم است كه با نوجوان خود در مورد این مساله صحبت كنیم ،بهترین زمانی كه می بایست این كار را انجام داد ،چه زمانی است؟وی در ادامه افزود: به طور كلی می توان گفت وقتی صحبت از اعتیاد می شود ،باید جنبه های مختلفی كه در شكل گیری اعتیاد نقش داشته اند را بررسی نمود، جنبه های فردی ،زیستی ،اجتماعی و حتی روابط بین فردی. ویژگی های شخصی فرد اعم از گوشه گیر بودن ،تمایل به انزوا، روابط فرد با هم سالان ،همكاران و دوستان همگی می تواند زمینه ساز اشتیاق فرد به سمت استفاده از مواد مخدر باشد.
یكی از روش های پیشگیری از اعتیاد شناخت دوستان نزدیك فرد است.از آنجایی كه سیگار دروازه ورود به سایر اعتیادهاست بایستی از دوستان سیگاری دوری نمود..
ارتباط و دوستی با همسالان مبتلا به سوء مصرف مواد، عامل مستعد كننده قوی برای ابتلای نوجوانان به اعتیاد است و مصرف كنندگان مواد، برای گرفتن تأیید رفتار خود از دوستان، سعی می كنند آنان را در مصرف موادبا خود همراه نمایند.
بنابراین فرضیه وابستگی به دوستان و گرایش افراد به مصرف مواد مخدر تایید می شود لذا خانواده ها باید نسبت به دوستان فرزندان خود حساسیت ویژه داشته باشند.