به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، دكتر فیروزه جعفری، فوق تخصص روانپزشكی كودك و نوجوان، در گفت و گو با برنامه مجله پزشكی، كاری از گروه بهداشت و تندرستی رادیو سلامت درباره رده سنی مشخص شده برای نوجوانان گفت:
: فاصله سنی ای كه برای نوجوانان در نظر گرفته شده ،بازه 13 تا 21 سالگی است .
اما در كشور ما به لحاظ قانونی بازه سنی 13 تا 18 را به عنوان سن نوجوانی در نظر میگیرند.
دكتر فیروزه جعفری، فوق تخصص روانپزشكی كودك و نوجوان، در پاسخ به این پرسش كه مهمترین تغییرات در سنین نوجوانی شامل چه تغییراتی است،گفت: با توجه به اینكه این دوره، دورۀ بسیار كوتاهی نسبت به كودكی و جوانی است،مهمترین دگرگونی ها از جمله تغییرات فیزیكی و رشد روانی را در دوران نوجوانی شاهدیم.
با افزایش استرس و اضطراب در دوران بلوغ جسمی و فكری ناشی از ورود به بازار كار یا محیط دانشگاه،بسیاری از نوجوانان به مصرف الكل پناه میبرند.
دكتر فیروزه جعفری، در ادامه اظهار داشت : میزانی از استرس و اضطراب در زندگی هر فرد برای پیشبرد اهداف، ضروری است اما برای كاهش اضطراب و استرس در دوران نوجوانی راهكارهای مختلفی وجود دارد: انتظار می رود فردی كه از دورۀ نوجوانی به جوانی وارد میشود به لحاظ قدرت تعقل به رشد معقولی رسیده باشد تا با استفاده از آن بتواند متوجه هشدارهایاین بازه سنی شود و گامی برای كاهش آسیب های احتمالی بردارد.
اما به دلیل اینكه در دوران نوجوانی قدرت تعقل فرد به حدی از رشد و كمال نرسیده است كه بتواند وقوع بسیاری از خطرات را پیش بینی كند،ممكن است فرد به رفتارهای پرخطری چون استفاده از مواد مخدر یا مصرف مشروبات الكلی روی بیاورد،پس میتوان گفت نوجوانی سن خطر است.
دكتر فیروزه جعفری، فوق تخصص روانپزشكی كودك و نوجوان در ادامه افزود: یكی دیگر از روش های كنترل استرس و اضطراب در دوران نوجوانی، همراهی فرد با گروه همسالان است. والدین میتوانند با همراهی كردن فرزند خود در جمع همسالان به كاهش استرس نوجوان كمك شایانی بكنند.
گفتنی است،بی توجهی والدین به فرزند نوجوانشان موجب می شود او به سمت استفاده از موادی نظیر: حشیش و گل و الكل و ...، كه اصطلاحا به آن مواد دروازه ای میگویند، روی ببرد.
اما در كل میتوان گفت :همراهی والدین با نوجوانان میتواند به كاهش اضطراب و استرس در دوران نوجوانی كمك بسزایی كند و از پیشروی نوجوانان به استفاده از مواد دروازه ای، جلوگیری به عمل آورد.