مجله دامپزشكی یكشنبه ها از ساعت 15:05 تا 16:00 به مدت 55 دقیقه

الكل، كمك می كند افراد اجتماعی تر شوند؟/ خشونت و پرخاشگری، نتیجه شوم مصرف الكل است

افراد خجالتی و كسانی كه با حضور در اجتماع مشكل دارند، تصور می كنند با مصرف الكل می توانند خود را درمان كنند. این تصور درستی نیست و مصرف الكل، باعث اجتماعی شدن افراد نمی شود.

1396/12/14
|
15:30

به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، دكتر علیرضا نوروزی، روانپزشك در گفت و گو با برنامه «مجله پزشكی» شبكه رادیویی سلامت با بیان اینكه الكل، اسم كلی از مجموعه ای از مواد است كه به لحاظ شیمیایی، قابلیت اشتعال دارند و نقطه یخ زدنشان پایین تر است، افزود: الكل، جزو موادی است كه اثرات روان گردان دارد و باعث اختلالات روانشناختی می شود؛ در كشور ما معمولا این اختلالات با سیگار، قلیان و دخانیات شروع می شود و بعد از آن، افراد اگر مخاطره جویی بیش تری داشته باشند به سمت مصرف مواد دیگر مانند حشیش و الكل می روند.
وی ادامه داد: این افراد در ادامه به سمت شیشه و تریاك هم كشیده می شوند. كسانی كه الكل مصرف می كنند ممكن است آن را رها یا در فواصل طولانی مصرف كنند و ادامه دار نباشد؛ اما برخی، یك الگوی مشخص زمانی پیدا می كنند و مصرفشان روزانه می شود و اگر مصرف نكنند احساس خلا می كنند.
نوروزی، با بیان اینكه در این مرحله، وابستگی شكل می گیرد و مشكلات وارد مرحله جدی و شدیدتری می شود، ادامه داد: افراد، بیشتر، هنگام غروب و شب الكل مصرف می كنند اما خماری ناشی از مصرف الكل به روز هم كشیده می شود. در این صورت، به درمان سنگین دارویی نیاز می شود. این افراد، روز به روز نسبت به مسائل زندگی از جمله سلامت، شغل و تحصیل و اعضای خانواده شان بی اهمیت می شوند.
وی با بیان اینكه الكل تبدیل به اولویت و تنها منبعی می شود كه آن ها از آن كسب لذت می كنند، تاكید كرد: یكی از تعریف های اعتیاد و وابستگی همین است كه یك چیزی منبع كسب لذت را به انحصار خود درآورد.
نوروزی، با بیان اینكه برخلاف بیماری های عفونی كه عامل به وجود آورنده بیماری، تك عاملی است، بیماری های داخلی، تك عاملی نیست، گفت: افرادی كه مشكلات اضطرابی زمینه ای دارند و راه درست درمان آن ها را پیدا نمی كنند، اگر به سمت الكل بروند امكان اعتیادشان افزایش پیدا می كند. اگر در خانواده و در والدین، مصرف الكل وجود داشته باشد بیش تر دچار آن می شوند.
وی با بیان اینكه افرادی كه تنوع طلبند و یك خصوصیت روانشناختی دارند بیشتر ممكن است دچار اعتیاد به الكل شوند، افزود: در سطح جسمی افرادی كه متابولیسم سریع تری به الكل دارند یعنی با وجود مصرف مقدار زیاد الكل دریك نوبت، اثر كمتری روی آن ها می گذارد، خطر اعتیاد به الكل در آنها بیشتر است.
نوروزی، با تاكید بر اینكه آشفتگی و یا محرومیت در اجتماع، خطر افراد به وابستگی به الكل را بیشتر می كند، بیان كرد: دسترسی آسان به الكل در خانواده، مصرف الكل در خانه و خانواده، نداشتن انضباط و مشخص نبودن ارزش ها، ضعف در تعلق خاطر در خانواده، پایین بودن قیمت مصرف آن، محرومیتهای اجتماعی، در مصرف الكل دخیلند.
این روانپزشك، شیشه را جز مواد محرك دانست و افزود: اثرات شیشه روی فیزیولوژیك بدن و مغز اثر می گذارد و موجب افزایش نبض و فشارخون و به صورت موقت، افزایش انرژی می شود. از این بُعد، الكل كاملا نقطه مخالف شیشه است. الكل، مواد ضعیف كننده و خواب آور دارد و باعث كاهش فشارخون و از لحاظ روانشناختی، كندی و كاهش واكنش افراد می شود.
نوروزی، ادامه داد: مصرف شیشه و الكل، شباهت هایی دارند از جمله اینكه هر دو باعث پرخاشگری و خشونت می شوند.
وی با بیان اینكه الكل های تقطیری، تخریب های بیشتری ایجاد می كنند، ادامه داد: یكی از عوارض روانپزشكی الكل، وابستگی به آن است. در حوزه جسمی مشاهده شده است كه بین مصرف الكل و كبد و بیماری های سرطانی رابطه مستقیمی وجود دارد. در حوزه مشكلات روانشناسی، افرادی كه الكل مصرف می كنند با اختلالات خلقی مواجه می شوند. مصرف بیش از حد الكل، گاهی به جای اینكه فرد را خواب كند باعث افزایش خشونت و پرخاشگری می شود.
این روانپزشك، نداشتن كنترل بر روی رفتار را یكی دیگر از مشكلات روانشناختی و عوارض الكل دانست و افزود: الگوی الكل مصرفی با تصادفات و سكته قلبی، رابطه مستقیمی دارد. در حوزه سلامت، جراحت عمدی، غیرعمدی و سكته قلبی را زیاد می كند و كیفیت الكل هم می تواند باعث نابینایی شود.
وی در پایان اظهارداشت: كشورهایی كه بیشترین تولیدكننده الكلند، مصرف سرانه الكل خود را كاهش داده اند. بعضی كشورهای در حال توسعه مانند هند و چین كه تولید الكل، به نوعی، موجب رشد اقتصادی آنها شده مصرف سرانه شان بین سال های ٢٠٠٩ تا ٢٠١٤ بیشتر گردیده است. در دنیا به جز كشورهای مسلمان در بقیه كشورها افزایش درامد با افزایش مصرف الكل رابطه دارد، مگر اینكه شاخص توسعه از حدی افزایش یابد.

دسترسی سریع
مجله پزشكی