مجله دامپزشكی یكشنبه ها از ساعت 15:05 تا 16:00 به مدت 55 دقیقه

بلایی كه الكل بر سر كبد می آورد!

كبد چرب، شایع است و از عوامل آن می توان به چاقی، كم تحركی، استرس زیاد، مصرف نكردن مواد غذایی مناسب، استعمال دخانیات و مصرف الكل اشاره كرد.

1396/12/07
|
14:46

به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، دكتر سید موید علویان، فوق تخصص بیماری های گوارش و كبد در گفت و گو با برنامه «مجله پزشكی» شبكه رادیویی سلامت با اشاره به نقش الكل در بروز بیماری های كبد و گوارش افزود: ما یك سلامت و یك ناسلامت داریم. سلامت ما مدیون بخش ها و ارگان های مختلف بدن از جمله دستگاه گوارش و كبد است. وظیفه آن ها اینست غذایی را كه مصرف می كنیم برای دیگرسلول های بدن آماده كنند.
وی ادامه داد: همچنین دستگاه گوارش وظیفه جذب و هضم و دفع غذایی را كه می خوریم بر عهده دارد؛ اگر دستگاه گوارش نتواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد و یا موادی بخوریم كه دستگاه گوارش یا كبد در از بین بردن قسمت های مضر آن مواد، ناتوان باشند، باعث می شود بدن، سلامتش را از دست بدهد.
علویان، با بیان اینكه غذاها از مواد مختلفی تشكیل شده اند و هضمشان توسط آنزیم های مختلف صورت می گیرد ، تصریح كرد: كبد چرب، شایع است و از عوامل آن می توان به چاقی، كم تحركی، استرس زیاد، مصرف نكردن مواد غذایی مناسب، استعمال دخانیات و مصرف الكل اشاره كرد.
وی ادامه داد: ماده ای در كبد به نام گلیكوژن وجود دارد كه در مواقع ضروری آزاد می شود. وقتی غذا می خوریم، مواد قندی به كبد می رود و تبدیل به گلیكوژن می شود؛ اگر كبد نتواند درست كار كند گلیكوژن ترشح نمی شود و اسیدهای چرب آزاد تجمع می كنند و كبد، چرب می شود.
این فوق تخصص بیماری های گوارش و كبد با تاكید بر اینكه بدن سالم در فعالیت مناسب دستگاه گوارش از دهان تا مقعد است، ادامه داد: اگر كبد چرب، ناشی از الكل باشد می شود كبد چرب ناشی از الكل؛ اگر بدون مصرف الكل باشد می شود كبد چرب غیر الكلی كه آن هم مانند مصرف الكل است. كسی كه از چاقی، كبد چرب دارد با فردی كه به سبب مصرف الكل، كبد چرب دارد تفاوتی ندارد. بدن سالم نیازمند مصرف غذای سالم است .
وی در ادامه، كبد را به مثابه یك كارخانه دانست و افزود: وظیفه كبد این است كه مواد را سم زدایی كند. البته ظرفیت سم زدایی كبد محدود است؛ هنگامی كه مقدار مصرف الكل زیاد باشد كبد كه وظیفه متابولیست را بر عهده دارد تا حدودی می تواند آن را متابولیزه كند نه بیشتر. ظرفیت كبد خانم ها كمتر است و با مصرف الكل، بیشتر آسیب می بیند.
علویان، با بیان اینكه وقتی كبد از بین برود دچار سفتی و سینوز كبد می شویم، تاكید كرد: اگر مصرف الكل زیاد باشد به كبد آسیب می رساند و كبد را از بین می رود.
وی با بیان اینكه كبد، بسیار فعال و نجیب است و سلامتش اهمیت فراوان دارد، گفت: كبد، سم زداست. وظیفه دیگر كبد ساخت پروتئین است. اگر این كار را نكند ما نمی توانیم زندگی كنیم. مثل فیلتر عمل می كند.
این فوق تخصص بیماری های گوارش و كبد در پایان اظهارداشت: بعضی مواد غذایی كه آنتی اكسیدان دارند در سم زدایی به كبد كمك می كنند مثل برخی از انواع میوه و سبزی، به ویژه انگور و كنگر.

دسترسی سریع
مجله پزشكی