مجله دامپزشكی یكشنبه ها از ساعت 15:05 تا 16:00 به مدت 55 دقیقه

زوال عقلی ناشی از الكل چگونه اتفاق می افتد

یكی از اختلالات عصب شناختی ناشی از مصرف الكل، دمانس الكلی و دیگری سندرمی به نام سندرم كرساكوف است؛ كه علل مختلفی می تواند داشته باشد.

1396/11/03
|
11:17

به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، رضا دانشمند، روانپزشك در گفت و گو با برنامه «مجله پزشكی» شبكه رادیویی سلامت افزود: علت بوجود آمدن این دو پدیده، اتفاقاتی است كه در ساختارهای شیمیایی مغز رخ می دهد كه عللش را می توانیم طبقه بندی كنیم. كمبود ویتامین ها، كمبود مواد غذایی و یا آسیب های كبدی و البته آسیب های فیزیكی جدی كه می تواند زمینه ساز ابتلا به اختلالات شناختی عمده در بیماران الكلی باشد از آن جمله است.
او ادامه داد: ماجرا این است كه بخشی از این اختلالات، متاسفانه، به رغم پرهیز طولانی مدت فرد از الكل هم می تواند به وجود آید و برگشت پذیر نباشد.
دانشمند، تاكید كرد: زمان مشخصی برای ترك الكل وجود ندارد. حتی در بعضی از مراجع آمده است كه با مصرف دو سه ماهه الكل هم فرد، مستعد ابتلا به این اختلالات شناختی خواهد بود .
وی در ادامه تاكید كرد: البته نكته ای وجود دارد و آن اینكه این اختلالات و تظاهرات به یك دفعه ظهور نمی كنند بلكه به تدریج با نشانه هایی شبیه نداشتن تعادل در راه رفتن ، اختلال در حركات چشمی یا تغییرات جزئی در كاركرد حافظه، بروز می یابند. امكان تشخیص سریع، با تصویر برداری و آزمایش هم امكان پذیر نیست .
وی تصریح كرد: كسانی كه مصرف طولانی مدت و مداوم الكل دارند چنانچه با اختلالاتی در حركات و راه رفتن خود مواجه شدند و اختلالاتی در حافظه، به ویژه در حركات چشمی خود احساس كردند لازم است به پزشك مراجعه كنند و ارزیابی شوند.
دانشمند، در خصوص علام دمانس الكلی گفت: طبیعتا نشانه های عصبی دیگری در بیمار مشاهده می شود. بیماران مبتلا حركات معمول را شاید نتوانند انجام دهند و اجرا كنند یا احساس لرزش داشته باشند.
وی ادامه داد: بیماران، ممكن است اختلالاتی در گفتار و زبان پیدا كنند، به این گونه كه معنای گفتار را درست بیان نكنند؛ یا اختلال حركتی و حسی داشته باشند، به این معنا كه نتوانند بعضی از محرك های حسی را به درستی تشخیص دهند و بشناسند . علاوه بر این، كاركردهای دیگر مغز نیز دچار مشكل می شود. برای مثال، بخش دیداری فضایی و تفكر انتزاعی و همچنین قدرت درك و استنتاج، دچار مشكل می شود تا جایی كه حتی ممكن است تفكر فرد بیمار مثل یك كودك نوپا شود و از درك ساده محیط هم عاجز گردد .
رضا دانشمند، در پایان اظهارداشت: احتمال بروز هم بودی های جسمی و روانی در بیماران دمانس الكلی بیشتر است. احساس ضعف در عضلات و اندام های انتهایی و گز گز بدن و واكنش های حسی جدید از نشانه های این بیماری است.

دسترسی سریع
مجله پزشكی