مجله دامپزشكی یكشنبه ها از ساعت 15:05 تا 16:00 به مدت 55 دقیقه

الكل ، بیماریها را تشدید می كند/ سلامتیتان را به الكل نسپارید

علائم مختلفی پس از مصرف الكل پدیدار می شوند كه یكی از آنها كاهش سرعت واكنش است و منجر به سقوط ، افتادن و تصادف و تاری دید و تكلم نامبهم و .....می شود و حتی فراموشی به بار می آورد.

1396/08/08
|
15:51

دكتر محمدحسن فرهادی، دكترای علوم اعصاب و پژوهشگر مركز تحقیقات اعتیاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در گفت و گو با «مجله پزشكی» رادیو سلامت گفت: بدن انسان به عنوان یك موجود زنده فعالیت های مختلفی انجام می دهد و دستگاه های متعددی دارد. این دستگاه ها برای اینكه بتوانند با همدیگر هماهنگ باشند و به طور طبیعی كار خود را انجام دهند به دو كنترل كننده نیازمندند.
وی ادامه داد: این اندام ها و كنترل كننده ها یكی مغز و یكی غدد درون ریزند. مغز و سیستم های عصبی به سرعت تنظیمات را انجام می دهند و بخش مهم كنترل كنندگی را بر عهده دارند. بعد از آن، غدد درون ریزند كه با سرعت كم تر و مدت طولانی تری می توانند اعمال بدن را كنترل كنند. می توانیم بگوییم سیستم عصبی مانند سرور عمل می كند و فرمانده كل بدن است و كنترل ساختارهای متعدد بدن را بر عهده دارد.
دكترای علوم اعصاب و پژوهشگر مركز تحقیقات اعتیاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در ادامه تصریح كرد: همین تنفس توسط بخشی از مراكز مغزی كنترل می شود. در سطح عالی تر هم بخشی از كنترل مغز برمی گردد به توجه و تمركز و یادگیری و حافظه.
دكترای علوم اعصاب و پژوهشگر مركز تحقیقات اعتیاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در پاسخ به این پرسش كه وقتی الكل وارد مغز می شود چه اتفاقی می افتد گفت: معمولا جذب الكل، به سرعت از طریق معده و روده اتفاق می افتد و اكثر الكل جذب می شود. همچنین به سرعت وارد گردش خون می شود و به صورت خالص به مغز می رسد.
وی ادامه داد: همیشه یك اثر حاد داریم یك اثر مزمن. اثر حاد یعنی مواد چه تاثیری بر مغز می گذارند . تفاوتِ وقتی كه الكل وارد مغز می شود با دیگر مواد این است كه غیر از تاثیر بر سیستم پاداشی یا بخش اعتیادی مغز بر سیستم استرس و غیر استرسی مغز هم اثر می گذارد.
فرهادی با بیان اینكه الكل هم بر سیستم پاداشی وهم سیستم استرسی و ضداسترسی اثر می گذارد گفت: سیستم پاداشی، مداری است كه از مغز میانی شروع می شود و به مراكز بالاتر می رود و به قشر مغز می رسد كه به آن مدار مغزی می گویند. در آنجا دوپامین آزاد می شود. وقتی دوپامین آزاد شود احساس سرخوشی در فرد ایجاد می كند. رضایت پس از مصرف الكل، در این فرایند ایجاد می شود.
وی ادامه داد: در كنار این دو، سیستم دیگری هست كه بسیار مهم است و آن نرون ها هستند كه گابا ترشح می كنند. گابا یك ماده مهاری در مغز است. الكل روی گابا اثر می گذارد و بیماری ها را تشدید می كند. سیستم دیگری به نام گلوتومات داریم كه اثر تحریكی دارد و دوپامین ترشح می كند. گلومات روی ماده ای به نام استروتئین هم اثر می گذارد و در مغز آزاد می شود. در مجموع وقتی دوپامین بالا می رود موجب عدم تعادل و تكرر ادرار و خواب آلودگی و... می شود .
دكترای علوم اعصاب و پژوهشگر مركز تحقیقات اعتیاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در ادامه بیان كرد: علائم مختلفی پس از مصرف الكل پدیدار می شوند كه یكی از آنها كاهش سرعت واكنش است و منجر به سقوط ، افتادن و تصادف و تاری دید و تكلم نامبهم و .....می شود و حتی فراموشی به بار می آورد .
دكترای علوم اعصاب و پژوهشگر مركز تحقیقات اعتیاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با بیان اینكه یكی از علل فراموشی و اختلال در یادگیری و حافظه كه به دنبال مصرف الكل به وجود می آید مختل شدن گلوتومات است زیرا اگر گلوتومات نباشد یادگیری ای صورت نمی گیرد، گفت: عارضه دیگر، اختلال در خواب است . اختلال در خواب موجب اختلال در یادگیری می شود.

دسترسی سریع
مجله پزشكی