مجله دامپزشكی یكشنبه ها از ساعت 15:05 تا 16:00 به مدت 55 دقیقه

عوارض خطرناك مصرف قرص های لاغری

«امسال تابستان 15كیلو كم كنید»، «می‌خواهید چربی‌ها دست از سرتان بردارند؟» جملاتی كوتاه كه ذهن افرادی را نشانه می‌رود كه رویای اندام سوپراستارها را در سر می‌پرورانند.

1402/05/02
|
08:31

عده‌ای می‌خواهند همان‌طور لاغر بمانند، البته در مقابل جمعیت كثیری می‌خواهند لاغر شوند؛ لاغری سریع، بدون این‌كه لازم باشد دردسرهای رژیم و ورزش را داشته باشد. فاكتورهایی كه در قرص‌های لاغری گنجانده شده‌ تا بازارشان در دهه‌های اخیر حسابی داغ باشد، البته با وجود هشدارهایی كه سازمان غذا و دارو و متخصصان این حوزه از آنها می‌گویند.

بازاری وسیع و جذاب كه از زیرنویس فیلم‌ها و سریال‌های ماهواره‌ تا صفحه‌های اینستاگرام بلاگرها را فتح كرده و به بازارگرمی‌اش همچنان ادامه می‌دهد؛ تبلیغاتی كه همگی یك پیام دارد؛ لاغری بدون زحمت. این بازار مكاره سن، جنس یا گروه خاصی را نشانه نرفته؛ از بلاگرهای اینستاگرام تا پسران و دختران ورزشكار و حتی شهروندان معمولی تحت‌تاثیر این بازار مكاره‌اند.


یك میانبر


شیشه‌های قرص و ورق‌های آلومینیومی به هر بهانه‌ای و در هر فضایی كه فرصت دست دهد، خود را تبلیغ می‌كنند تا مخاطب‌شان را تحت‌تاثیر قرار دهند. شیشه‌ها و ورق‌هایی كه تنها پیام‌آور بیماری و مرگ‌اند هرچند عده‌ای زیر سایه همین شیشه‌ها و ورق‌های آلومینیومی به پول‌های خوبی می‌رسند تا به رونق زندگی لاكچری‌شان بیفزایند.

شرایط هم البته برای‌شان مهیاست. زندگی شلوغ و پرمشغله این روزهای كلانشهرها اغلب حوصله‌ باشگاه‌رفتن را از شهروندان گرفته و كمتر كسی زحمت وزنه‌زدن و دویدن روی تردمیل را به خود می‌دهد چون راه میانبری وجود دارد؛ قرص‌های لاغری. هرچند این راه میانبر اغلب منتهی به بیماری‌های قلبی، فشارخون و حتی گرفتاری در گرداب اعتیاد است.



لاغری به قیمت اختلال روان


متابولایف، ترمولایف، ترمالین، زیماكس، پاتینت لاین، آلترا لیپولاین، اكس انا دراین و مجیك اسلیم نام‌های تجاری پرطمطراقی كه در دل خود آمفتامین، سیبوترامین و افدرین دارند و با استناد به هشدارهای سازمان غذا و دارو عوارض جبران‌ناپذیری را برای مصرف‌كننده ایجاد می‌كنند.

متریم، ریلاكر، لیپولاین، اكس انادراین، مجیك اسلیم، جنی سیل، ترمواسلیم، تایم‌لایف، هربالای آدی فین و بوتانیكال اسلیمینگ داروهای لاغری ماهواره‌ای آلوده به روانگردان‌هاست تا در نهایت مصرف‌كننده را با اختلالات‌روانی درگیر كنند.

اگرچه طبق اطلاعیه سازمان غذا و دارو این داروها كه به‌ظاهر گیاهی و بدون عوارض تبلیغ می‌شود سلامت روان و گوارش مصرف‌كنندگان را نشانه رفته است. سیبوترامین، شهره به داروی آمریكایی كه تبلیغات فراوانی را به خود اختصاص داده در تبلیغات از سردرد، اضطراب، یبوست و فشارخونی كه این دارو به بار می‌آورد خبری نیست یا در تبلیغات زنیكال كسی از عوارضی همچون دفع مدفوع مكرر و چرب، اسهال، دل‌درد، اضطراب، سرگیجه و ناراحتی‌های روده‌ای یا خشكی پوست و اختلال در مفاصل حرفی به میان نمی‌آید.



بُكش، خوش‌تیپم كن!


قرص‌ها و داروهای لاغری؛ داروهایی كه در تبلیغات از آنها تحت‌عنوان معجزه نام می‌برند اما كسی نمی‌گوید این معجزه‌ها چه بر سر بدن‌مان می‌آورد. قرص‌هایی كه با مسهل بودن‌شان شما را لاغر می‌كند، گروهی هم ضداشتهاست. قرص‌هایی هم باعث می‌شود كه در معده‌تان احساس حجیم بودن كنید.

داروهایی كه كانال‌های عصبی متفاوتی را برای رسیدن به لاغری كه درباره‌اش تبلیغ كرده‌اند تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. واقعیت پشت‌پرده این داروها این است كه در سیستم سمپاتیك تحریك ایجاد می‌كند و ضداشتهاست.

یكی از واقعیت‌های تلخ این داروها هم این است كه این قرص‌ها را باید همیشه مصرف كنید چون قطع مصرف مساوی است با بالارفتن اشتها و برگشت دوباره وزنی كه از دست داده‌اید.

در گفتن از محاسن تقلبی این داروها ادعای اصلی بر گیاهی بودن‌شان است؛ داروهای صددرصد گیاهی كه چندین كیلو وزن شما را كاهش می‌دهد اما نكته قابل‌تامل این است كه بروشورهای این قرص‌ها مشخص نكرده‌ مصرف‌شان با چه میزان ریسك شما را روبه‌رو خواهد كرد؛ ریسكی كه سلامت‌تان را هدف قرار داده است.



معامله دوسر زیان


مصرف هیچ‌ دارویی بی‌ضرر نیست، بنابراین باید این هشدار را داد كه مصرف خودسرانه داروهای لاغری مساوی است با یك ریسك بزرگ. درواقع داروهای لاغری تاثیرات منفی و مخربی بر جسم و روان شما خواهد داشت؛ عصبی شدن، بروز مشكلات قلبی، مشكلات گوارشی، كاهش جذب ویتامین‌ها و بازگشت سریع وزن از دست‌داده، عوارضی‌ است كه تا به امروز به اثبات رسیده، اگرچه به باور برخی همه این عوارض در قبال وزنی كه از دست می‌دهید، ناچیز است!



بازگشت چاقی


به باور یكی از متخصصان تغذیه و رژیم‌درمانی تاثیرات مصرف این قرص‌ها موقتی بوده و ممكن است بعد از مدت كوتاهی شاهد بازگشت وزن ازدست‌رفته باشید.به اعتقاد امید صمدپور، بهترین راه لاغری پیروی از یك رژیم غذایی اصولی است كه عادت‌های بد غذایی شما را تغییر دهد. صمدپور بر این باور است كه قرص‌های لاغری به‌صورت غیرارادی و كاملا اجباری اشتهای فرد را كاهش می‌دهد یا جلوی جذب چربی‌ها را به بدن می‌گیرد كه با قطع مصرف این عمل در بدن انجام نمی‌شود و اشتهای گذشته فرد بازمی‌گردد.

او ادامه می‌دهد: «یك رژیم‌غذایی صحیح باعث می‌شود شما عادات غلط را كنار بگذارید و درست و به‌اندازه غذا مصرف كنید. رژیم‌غذایی صحیح می‌تواند به شما كمك كند تا در زمان مشخص و به اندازه لازم وزن كم كنید، قرص‌های لاغری علاوه بر تاثیرات منفی كه بر بدن شما می‌گذارد ممكن است بلافاصله بعد از قطع مصرف شما را دچار چاقی‌های بیشتری كند.»

به اعتقاد این متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی، خوردن یك قرص نمی‌تواند درون و افكار شما را تغییر دهد، بنابراین سعی كنید با اراده درونی و به كمك یك متخصص تغذیه وزن‌تان را كاهش دهید و از اندام جدیدتان لذت ببرید.

دسترسی سریع
مجله پزشكی