محیطبان فردیست كه بر اساس قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست و بر اساس آییننامه و دستورالعمل ناشی از آن حافظ عرصه های طبیعی سرزمین است.
كار محیط بانان با مشقت های زیاد روبروست. محیط بانان وظیفه حفاظت از 11 درصد خاك كشور را كه مناطق حفاظت شده محسوب می شوند، برعهده دارند. كمبود نیروی انسانی یكی از مهمترین موضوعاتی است كه حوزه محیط بانی كشور با آن روبروست و برای جبران این كمبود باید برنامه های جدیدی از جمله استفاده از تجهیزات نوین برای حفاظت بهره گرفته شود چرا كه محیطبانان باید مسلح به سلاح، مدرج به درجه و ملبس به لباس باشد كه بتوانند حفاظت كنند. در حقیقت، تجهیزات این محیط بانان باید تكمیل باشد.
آنچه كه امروز بر سر محیط بان هرمزگانی آمده است نشان از محرومیت و مظلومیتی دارد كه سالهاست بر محیط زیست و حافظان آن تحمیل شده است مدتهاست كه وعده هایی برای بهبود وضعیت محیط بانان داده شده است اما همچنان برای استفاده از سلاح در جهت برخورد با متخلفین محدودیت های قانونی دارند.
تخلفاتی كه محیطبانان با آن مقابله می كنند شامل تخریب، آلودگی، شكار و صید غیرمجاز و... است. متاسفانه حجم زیادی سلاح مجاز و غیرمجاز در اختیار متخلفین است و انتظار داریم پس از ارتكاب تخلف و ارائه گزارش آن به دستگاه قضایی مجوز حمل سلاح متخلفین باطل شود.
هر شغلی مشكلات خاص خود را دارد و محیط بانی نیز بینصیب از این مشكلات نیست. هم اكنون، بزرگترین مشكل و دغدغه ای كه برای محیط بانان وجود دارد، امنیت شغلی است. با وجود حجم بالای كاری محیط بانان، دستمزد آن ها از متوسط جامعه بسیار پایین تر است. با وجود اینكه 3000 امتیاز سختی كار در حقوق محیط بانان دو ماه گذشته تصویب شد و حدودا 250 هزار تومان برای محیط بانان در نظر گرفته شد، متاسفانه در برخی استان ها هنوز اجرا نشده است.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت برنامه "افق روشن" سوم مرداد ماه با اجرای فاطمه شهبازی و با حضور سرهنگ جمشید محبت خانی(فرمانده یگان حفاظت محیط زیست كشور)، آقای نقی میرزا كریمی(فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران)(فرمانده برتر) و آقای محمدعلی روحی(محیط بان پارك ملی كیاسر مازندران) (محیط بان برتر) به موضوع لزوم توجه به اهمیت نقش محیط بان در عرصه های طبیعی و همیاری مردم با آنان می پردازد .