مواد غذایی بر خلقیات و حالت‌های روانی تأثیر دارد؟

مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: كمبود ید روی خلق‌وخوی انسان تأثیر می‌گذارد. كمبود ید باعث كم‌كاری تیروئید می‌شود

1400/12/08
|
10:16

كسانی كه كم‌كاری تیروئید دارند بسیار انسان‌های بی‌حوصله و بی‌حال هستند و مرتب تمایل دارند كه بخوابند.
زهرا عبداللهی،مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به تعریف افسردگی، گفت: افسردگی یكی از اختلالاتی است كه در سلامت روان ما ایجاد می‌شود و معمولاً كسی كه افسرده است همیشه احساس غم و اندوه دارد و هیچ موقع خوشحال نیست، نسبت به محیط خود بی‌تفاوت است و حوصله ندارد. برای عملكرد سلامت روان به دلایل مختلف كه یكی از مهم‌ترین دلایل آن كمبودهای تغذیه است احتمال دارد این حالت رخ دهد.

وی با اشاره به تأثیر تغذیه بر حالات روحی، ابراز داشت: همان‌طور كه سلامت جسمی بسیار اهمیت دارد و باید به تغذیه خود اهمیت دهیم همین مسئله در رابطه با روان نیز صادق است. سلول‌های مغزی و سلول‌های عصبی برای اینكه به‌خوبی كار خود را انجام دهند و ما بتوانیم به لحاظ روانی حالت عادی داشته باشیم به یك سری ویتامین‌ها و املاح معدنی نیاز داریم كه با یك برنامه غذای مناسب باید تأمین شود. معمولاً ویتامین‌های گروه B مانند B12 ,B6 و غیره بسیار مهم است و روی سیستم عصبی مؤثر هستند و به حالت خوب و شاداب به انسان كمك می‌كنند و اینكه دچار افسردگی نشویم.

عبداللهی درباره مواد غذایی دارای ویتامین B، مطرح كرد: در انواع سبزی‌ها و سبزی‌هایی كه برگ سبز دارند و انواع نان و غلات مخصوصاً سبوس‌دار مقدار زیادی ویتامین B وجود دارد. در حبوبات، شیر و لبنیات ویتامین‌های گروه B موجود است ولی اگر ما طبق اصلی كه همیشه از آن صحبت می‌كنیم كه برنامه غذایی متنوع داشته باشیم و یكنواخت نباشد و از همه‌چیز به‌اندازه كافی استفاده نماییم ویتامین B تأمین خواهد شد.

وی با بیان اینكه ویتامین C نیز بسیار مهم است، گفت: در همه سبزی‌ها و میوه‌ها ویتامین C موجود است بنابراین اگر ما حداقل 5 وعده سبزی و میوه مثلاً 2 وعده میوه صبح، ظهر و شب و انواع سبزی و سالاد را داشته باشیم ویتامین C بدن ما هم تأمین خواهد شد.

كارشناس تغذیه با بیان اینكه ویتامین دیگری كه بسیار برای بدن ما اهمیت دارد ویتامین D می‌باشد، ابراز داشت: این ویتامین نیز در انواع میوه و سبزی‌ها موجود است اما برای اینكه ویتامین D كامل بدن تأمین شود مطابق با بخشنامه‌های وزارت بهداشت توصیه این است كه همه افراد 12 سال به بالا در ماه 1 عدد قرص 50 هزار واحدی ویتامین D باید مصرف كنند برای اینكه ویتامین D از طریق غذا وارد بدن ما نمی‌شود و با توجه به اینكه كمبود ویتامین دی بسیار شایع است باید حتماً این قرص مصرف شود.

عبداللهی درباره اهمیت تغذیه مناسب، بیان كرد: در كل اگر ما یك تغذیه مناسب داشته باشیم و از گروه‌های غذایی كه همیشه از آن‌ها صحبت می‌كنیم مانند سبزی‌ها، میوه‌ها، شیر، لبنیات، ماست و پنیر مصرف كنیم مثلاً 2 واحد یا معادل آن مثلاً 2 لیوان شیر یا یك پیاله ماست و اندكی پنیر بخوریم یا مثلاً در شب یك لیوان شیر یا 2 لیوان دوغ بخوریم یا برعكس با سلیقه خود هركدام از این گروه شیر و لبنیات را مصرف كنیم ویتامین B2و B12 كه برای سلامت بدن ما و برای سیستم عصبی لازم است را تأمین می‌شود.

وی با اشاره به نقش آهن در خلقیات، عنوان داشت: آهن یك ریزمغذی می‌باشد كه كمبود آن باعث كم‌خونی می‌شود. آهن بر روی عملكرد سیستم عصبی بسیار اهمیت دارد. شخصی كه دچار كمبود آهن و كم‌خونی می‌شود بسیار انسانی كم‌حوصله، افسرده، ساكت و گوشه‌نشین خواهد شد مثلاً بچه‌ای كه كم‌خونی دارد خیلی حوصله بازی كردن ندارد، معمولاً ساكت می‌نشیند و منزوی می‌باشد. خیلی اوقات تحریك‌پذیر است و بسیار زود از كوره در می‌رود و حوصله ندارد و این از علائم فقر آهن و كم‌خونی می‌باشد. آهن هم در حبوبات موجود است و هم در انواع گوشت‌ها و زرده تخم‌مرغ و همچنین در انواع خشكبار نیز موجود می‌باشد.

عبداللهی با بیان اینكه ید یكی از املاح معدنی می‌باشد، مطرح كرد: كمبود ید روی خلق‌وخوی انسان تأثیر می‌گذارد. كمبود ید باعث كم‌كاری تیروئید می‌شود و كسانی كه كم‌كاری تیروئید دارند بسیار انسان‌های بی‌حوصله و بی‌حال هستند و مرتب تمایل دارند كه بخوابند بنابراین نتیجه می‌گیریم كه ید كافی در بدن این افراد موجود نیست. ید در غذا موجود نمی‌باشد بنابراین همیشه توصیه می‌كنیم كه از نمك یددار تصفیه‌شده استفاده كنیم البته به مقدار كم یعنی از همین نمك‌هایی كه در بازار موجود است، استفاده شود.

وی با جمع‌بندی كمبود تمام موادی كه باعث اختلالات خلقی می‌شود، ابراز داشت: ویتامین B12 در سیستم اعصاب بسیار مهم است. ویتامین B12 در شیر، لبنیات و تخم‌مرغ موجود است. كمبود ویتامین B12 باعث اختلال در حواس می‌شود و می‌تواند حالت تحریك‌پذیری ایجاد كند. فولاد، ویتامینی كه در تمام سبزی‌هایی كه رنگ سبز دارند موجود می‌باشد بنابراین كمبود فولاد، كمبود ویتامین، كمبود آهن و كمبود ید می‌تواند اختلالات خلقی را ایجاد كند.

كارشناس تغذیه درباره مواد مضر و ایجادكننده استرس، گفت: همان‌طور كه مواد مغذی لازم است كه استفاده شود تا ما احساس شادی بكنیم و احساس استرس و اضطراب در بدن ما كنترل شود بعضی از مواد غذایی هستند كه می‌توانند حالت اضطراب و استرس را در بدن ما ایجاد كنند مثلاً كافئین كه در چای و قهوه، نوشابه‌ها و شكلات موجود است اگر زیاد مصرف شود حالت اضطراب و استرس در بدن ایجاد خواهد شد.

وی در مذمت مصرف غذاهای خیلی چرب یا شیرین، عنوان كرد: غذاهایی كه خیلی چرب هستند حالت اضطراب و استرس ایجاد می‌كنند. همیشه تأكید می‌كنیم كه از غذای فوری و غذاهای چرب جلوگیری شود. یكی از دلایل استفاده نكردن این مواد این است كه از چاقی جلوگیری شود و دیگر این است كه حالت اضطراب و استرس به انسان دست ندهد. موادی كه خیلی شیرین یا خیلی چرب هستند حالت التهاب در بدن ایجاد می‌كنند و این التهاب باعث اضطراب بیشتر در بدن می‌شود. حالت اعتدال در خوردن باید داشته باشیم؛ در تعادل و تنوع همه مواد غذایی و املاح برای بدن و سلول‌ها تأمین می‌شود.

عبداللهی با بیان اینكه سلول یك راز خلقت می‌باشد، گفت: همان‌طور كه می‌بینید كهكشان‌ها چه نظمی دارند سلول‌ها هم در بدن بسیار منظم می‌باشند و برای اینكه منظم كار خود را انجام دهند باید از مواد غذایی به‌اندازه كافی در این سلول‌ها موجود و تناسبی در این سلول‌ها وجود داشته باشد. به‌محض اینكه این تناسب در سلول‌ها و بالانس بین ویتامین‌ها و املاح در آن‌ها به هم می‌خورد، سلول به‌خوبی كار خود را نمی‌تواند انجام دهد. این سلول یا در مغز است و باید حالت‌های خلقی را در بدن انجام دهد یا در قلب و قسمت‌های مختلف دیگر بدن می‌باشد كه اختلال در آن چالشی در بدن ایجاد می‌كند.

وی با اشاره به راه‌هایی برای رسیدن به آرامش، ابراز كرد: چای و قهوه كافئین دارند اگر به‌اندازه كافی استفاده شود مشكلی ایجاد نمی‌كند. برای آرامش بیشتر می‌توانیم از انواع دمنوش‌ها استفاده نماییم مثلاً دمنوش بابونه و اسطوخودوس برای كسانی كه خواب خوبی ندارند مناسب است. استفاده یك فنجان از این دمنوش‌ها قبل از خواب بسیار مفید می‌باشد و احساس آرامش انسان دست می‌دهد و خواب خوبی می‌توانیم داشته باشیم.

مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه با بیان اینكه زعفران می‌تواند شادی‌بخش باشد، اظهار داشت: بسیاری از دمنوش‌ها حالت نشاط و شادی به انسان دست می‌دهد اما تأكید می‌كنیم كه این دمنوش‌ها را با همدیگر مخلوط نكنید چراكه ممكن است اثر یكدیگر را خنثی كنند و اثر خوبی بر بدن نداشته باشند و درنهایت تأكید داریم كه استفاده بی‌رویه از دمنوش‌ها نیز ممكن است مضر باشد.

دسترسی سریع