كدام خوراكی ها برای خلق و خو مفیدند؟

رشته نوظهور روانپزشكی تغذیه تاكید می‌كند كه چگونه غذا‌ها می‌توانند علاوه بر تاثیر مثبت بر جسم، خلق‌وخوی ما را بهتر كنند.

1400/11/11
|
11:00

غذا نباید جایگزین درمان‌های دیگر برای سلامت روان، از جمله دارو‌های تجویزی شود؛ اما تعدادی از مطالعات نشان داده‌اند كه تغییرات رژیم غذایی می‌توانند منجر به بهبود معنی‌داری در خلق‌وخو و بهزیستی ذهنی شوند.

برخی غذا‌ها اگرچه منجر به تغییر یك شبه خلق‌وخو نمی‌شوند؛ اما گنجاندن آن‌ها در وعده‌های غذایی، ممكن است باعث شود متوجه بهبود خلق‌وخوی خود شوید.

سبزیجات
سبزی‌های برگ‌دار پایه رژیم غذایی سلامت مغز محسوب می‌شوند؛ زیرا ارزان و همه‌كاره هستند و مواد مغذی آن‌ها در مقابل كالری، بیشتر است. كلم‌پیچ، اسفناج، سبزی چغندر منابع خوبی از فیبر، فولات و ویتامین‌های C و A هستند. اگر طرفدار سالاد نیستید، این سبزیجات را به سوپ‌ها، خورشت‌ها، سرخ‌كردنی‌ها اضافه یا آن‌ها را به سس پستو یا اسموتی تبدیل كنید. یك وعده كوچك جلبك دریایی را هفته‌ای یك‌بار به‌عنوان منبع ید، فیبر، روی و مواد مغذی گیاهی اضافی به بشقاب خود اضافه كنید.

میوه‌ها و سبزیجات رنگارنگ
هرچه بشقاب شما رنگارنگ‌تر باشد، مغزتان سالم‌تر می‌ماند. مطالعات نشان می‌دهند كه تركیبات موجود در میوه‌ها و سبزیجات با رنگ روشن مانند فلفل قرمز، زغال اخته، كلم بروكلی و بادمجان می‌توانند بر كاهش التهاب، بهبود حافظه، خواب و خلق‌وخو تاثیر بگذارند. مواد غذایی قرمز و آووكادو را فراموش نكنید كه سرشار از چربی‌های سالم هستند و میزان جذب مواد مغذی گیاهی را از سایر سبزیجات افزایش می‌دهد.
غذای دریایی
ماهی ساردین، صدف، ماهی آزاد و ماهی كاد منابع اسید‌های چرب امگا 3 با زنجیره بلند و برای سلامت مغز ضروری هستند. غذا‌های دریایی همچنین منبع خوبی از ویتامین B12، سلنیوم، آهن، روی و پروتئین هستند. اگر ماهی نمی‌خورید، دانه‌های چیا، دانه‌های كتان و سبزیجات دریایی نیز منابع خوبی از امگا 3 هستند.

آجیل، لوبیا و دانه‌ها
سعی كنید روزانه بین نصف تا یك فنجان كامل لوبیا، آجیل و دانه‌ بخورید. بادام هندی، بادام، گردو و تخمه كدو تنبل، میان‌وعده‌ای عالی هستند، اما می‌توان آن‌ها را به غذا‌های سرخ‌شده و سالاد نیز اضافه كرد. لوبیا سیاه و قرمز، عدس و حبوبات را نیز می‌توان به سوپ، سالاد و خورشت اضافه یا به‌عنوان یك وعده غذایی میل كرد. كره‌های آجیل نیز منابع مفید غذایی هستند.

ادویه‌ها و گیاهان
پخت‌وپز با ادویه‌ها نه‌ تنها طعم غذای شما را بهتر می‌كند، بلكه مطالعات نشان می‌دهند كه برخی ادویه‌ها ممكن است به تعادل بهتر میكروب‌های روده، كاهش التهاب و حتی بهبود حافظه منجر شوند. ادویه‌هایی كه ممكن است از سلامت مغز حمایت كنند عبارتند از: زردچوبه، دارچین، رزماری، مریم گلی، زعفران و زنجبیل.

شكلات تلخ
مطالعات نشان داده اند افرادی كه به‌ طور منظم شكلات تلخ می‌خورند، 70 درصد كمتر در معرض خطر ابتلا به افسردگی هستند. شكلات تلخ مملو از فلاونول‌ها از جمله اپی‌كاتچین است، اما شكلات‌های شیری آن قدر فراوری شده‌اند كه اپی‌كاتچین زیادی در آن‌ها باقی نمی‌ماند.

دسترسی سریع