برنامه غذایی روزهای سرد سال/راهكارهای تقویت ایمنی بدن

یك متخصص تغذیه با اشاره به اینكه در فصول سرد سال امكان ابتلا به عفونت های تنفسی افزایش پیدا می كند، بر ضرورت مصرف آنتی اكسیدان كافی به منظور تقویت ایمنی بدن تاكید كرد.

1400/10/14
|
12:09

به گزارش خبرگزاری مهر، آرزو رضازاده، در خصوص نیازهای تغذیه افراد در فصول سرد سال، عنوان كرد: به طور كلی كالری و ریزمغذی‌های مورد نیاز در شرایط و فصول مختلف، تفاوتی ندارد و توجه و تنوع در مصرف گروه‌های اصلی مواد غذایی مطابق با هرم تغذیه‌ای در هر فصلی توصیه می‌شود.

وی ادامه داد: البته در روزهای سرد باید مصرف آنتی اكسیدان‌ها را افزایش داد چراكه به علت شرایط موجود، زمان بیشتری در فضای بسته سپری می‌شود و افراد در معرض ابتلاء به عفونت‌های تنفسی قرار می‌گیرند، به ویژه در این دوران كه كشورها درگیر پاندمی كرونا هستند باید ایمنی و مقاومت بدن را در مقابل ویروس‌ها و باكتری‌ها بالا برد.

به گفته رضازاده، در فصل سرد به علت خشكی هوا، رطوبت لایه مخاط دستگاه تنفسی و توان لایه مخاطی برای دفع ذرات میكروبی و ویروسی كاهش می‌یابد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، با اشاره به اینكه میوه‌ها، سبزی‌ها، گروه نان و غلات و سایر گروه‌های اصلی مواد غذایی آنتی اكسیدان مورد نیاز بدن را تأمین می‌كنند، افزود: مواد غذایی سرشار از ویتامین A و پیش سازهای آن، ویتامین C، ویتامین E و ویتامین D آنتی اكسیدان‌ها قوی هستند كه مصرف روزانه آن توصیه می‌شود.

وی اظهار كرد: میوه‌های زرد و قرمز همچون خرمالو و سبزیجاتی مثل كدو حلوایی كه در این فصل به وفور در دسترس هستند، پیش سازهای ویتامین A یا همان كاروتن های مورد نیاز بدن را تأمین می‌كنند. انواع فلفل شیرین، فلفل سبز و فلفل دلمه‌ای به صورت خام سرشار از ویتامین C هستند.

رضازاده با تاكید بر لزوم مصرف سبزیجات سبزرنگ همچون سبزی خوردن، كاهو و اسفناج به علت افزایش مقاومت بدن در مقابل عفونت‌های تنفسی، تصریح كرد: ویتامین E موجود در دانه‌های روغنی و روغن‌های سالم همچون روغن ذرت و زیتون، آنتی اكسیدان هایی هستند كه نقش بسزایی در خنثی كردن مواد اكسیداتیو موجود در بدن دارند.

دكترای علوم تغذیه عنوان كرد: متخصصان هیچ گاه به افراد توصیه نمی‌كنند مصرف روغن را به طور كامل قطع كنند. همچنین مغزهایی مثل گردو و دانه‌های روغنی مثل بزرك كه حاوی اسیدهای چرب امگا -3 هستند، خاصیت ضد التهابی دارند و مصرف آن برای افراد مبتلا به عفونت‌های تنفسی نیز مفید است.

رضازاده با اشاره به وجود امگا -3 در آبزیان نیز عنوان كرد: ماهی‌های همچون قزل آلا و كیلكا به علت دسترسی و قیمت ارزان‌تر، منبع مناسبی برای تأمین امگا -3 و ویتامین D محسوب می‌شوند. همچنین برگ تازه خرفه نیز سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است.

عضو هیئت علمی دانشگاه لبنیات را نیز مملو از ویتامین D ، A ، C و E اعلام كرد و گفت: توصیه می‌شود روزانه دو تا سه واحد لبنیات مصرف شود؛ یك لیوان شیر، یك لیوان ماست، دو لیوان دوغ یا 45 گرم پنیر هر كدام یك واحد محسوب می‌شوند.

وی روی و آهن را یكی از مهمترین مواد معدنی و منابع تأمین آنتی اكسیدان بدن دانست و گفت: این دو ماده معدنی در فصول سرد سال به افزایش مقاومت بدن در برابر عفونت‌ها كمك می‌كنند. از طرفی روی در مواد غذایی در دسترس همچون غلات به وفور یافت می‌شود. البته نان‌های سبوس دار با رنگ تیره مقدار روی بیشتری دارند. به طور كلی باید توجه كرد نان، تخمیر شده باشد. انواع مغزها، دانه‌ها، گوشت‌ها و آبزیان نیز حاوی روی و آهن هستند.

دكترای تغذیه در خصوص باور برخی مبنی بر وجود تأثیر مستقیم سردی هوا و افزایش وزن، تصریح كرد: یكی از دلایل این امر كوتاه شدن روز، گذراندن زمان بیشتر در منزل و تمایل به ریزه خواری در اوقات فراغت به ویژه مصرف مواد غذایی شیرین و چرب فاقد ریزمغذی‌های ارزشمند، با كالری بالا عنوان می‌شود.

وی در ادامه بیان كرد: نوع پوشش در فصل سرد، زاویه مایل تابش خورشید و به طور كلی كمتر در معرض نور آفتاب بودن، منجر به كمبود ویتامین D در بدن می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد كمبود ویتامین D، تغییر خلق و خو در افراد را به همراه دارد كه خود یكی از مهمترین عوامل گرایش افراد به خوردن شیرینی جات است. همین امر موجب افزایش وزن می‌شود.

رضازاده كاهش مصرف مایعات در فصل سرد را از دیگر دلایل اضافه وزن اعلام كرد و گفت: دهیدراته شدن بدن بر میزان سوخت و ساز تأثیر می‌گذارد و متابولیسم را كاهش می‌دهد. لازم است در فصول سرد به علت خروج كمتر از منزل، امكان تحرك در منزل فراهم شود.

وی همچنین عنوان كرد: در روزهای سرد مواد غذایی باید كنترل شده مصرف شود و در زمان احساس نیاز به مصرف مواد غذایی، انتخاب‌های سالم‌تری همچون میوه و سبزی صورت گیرد. این مواد به علت فیبر بالا جذب قند را آهسته تر و از افزایش وزن جلوگیری می‌كنند.

رضازاده با بیان اینكه در فصول سرد، آلودگی هوا نیز افزایش می‌یابد، اظهار كرد: مواد سرشار از آنتی اكسیدان، سلنیوم، گوگرد و منیزیم خاصیت سم زدایی دارند و به دفع آلاینده‌های از بدن كمك می‌كنند. سیر، پیاز، مغزها، گوشت‌ها، قارچ، برخی میوه‌ها همچون موز و سبوس موجود در غلات سرشار از این مواد هستند و در این روزها بر مصرف آنها تاكید می‌شود. همچنین مصرف روزانه 3 تا 5 واحد سبزیجات با رنگ تیره به علت داشتن منیزیم، فیبر و ویتامین C نیز توصیه می‌شود.

وی در پایان با اشاره به نقش فیبر در دفع آلاینده از سیستم گوارشی، تصریح كرد: هر سهم سبزیجات معادل یك لیوان سبزیجات خام خورد شده، نصف لیوان سبزیجات پخته، نصف هویج یا پیاز است. به طور كلی با دریافت روزانه 400 گرم میوه و سبزی در مجموع، فیبر كافی بدن تأمین می‌شود.

دسترسی سریع