فوق تخصص بیماریهای كبد و گوارش بالغین با اشاره به شیوع بالای كبد چرب در ایران گفت: این بیماری در كشور از میانگین جهانی بالاتر است.
به گزارش خبرگزاری مهر، بهزاد حاتمی، با اشاره به اینكه به طور كلی كبد چرب به دو نوع الكلی و غیر الكلی تقسیم میشود، اظهار كرد: كبد چرب الكلی در پی مصرف طولانی الكل ایجاد میشودو كبد چرب غیرالكلی عمدتاً در زمینه سندرم متابولیك مثل چاقی، دیابت و چربی خون بالا فرد را مبتلا میكند.
وی با اشاره به اینكه كبد چرب یعنی رسوب چربی در كبد به میزان بیش از پنج تا 10 درصد وزن كل آن را تشكیل میدهد، افزود: پیشرفت رسوب چربی در كبد ممكن است باعث ایجاد التهاب در سلولهای كبدی و به دنبال آن به مرور باعث ایجاد فیبروز پیشرفته كبدی و سیروز شود.
حاتمی ادامه داد: كبد چرب در اكثر موارد علامتی ندارد و بیماران غالباً به طور اتفاقی كه سونوگرافی شكم به دلایل دیگر انجام میدهند متوجه چرب بودن كبد خود میشوند و یا در طی بررسی علت افزایش آنزیمهای كبدی، كبد چرب تشخیص داده میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با بیان اینكه كبد چرب در صورتی كه علامتدار شود با نشانههایی چون احساس كسالت و خستگی، تهوع و درد یا ناراحتی مبهم در سمت راست بالای شكم خود را نشان میدهد تاكید كرد: در صورتیكه كبد چرب باعث التهاب و آسیب پیشرونده كبد شود میتواند منجر به بیماری پیشرفته كبدی یا سیروز شود.
وی ادامه داد: كبد چرب شایعترین علت بیماری مزمن كبدی در كشورهای غربی به حساب میآید و شیوع آن بین 10 تا بیش از 40 درصد (به طور متوسط 25 درصد) است.
حاتمی در ادامه به شیوع بالای كبد چرب در ایران اشاره كرد و توضیح داد: این بیماری در كشور حتی از متوسط جهانی بالاتر است، طبق برخی آمار موجود شیوع كبد چرب در ایران حدود 30 تا 40 درصد در جمعیت بالای 18 سال است.
وی، شایعترین سن بروز كبد چرب را دهه چهار و پنج زندگی عنوان كرد و گفت: بیماری كبد چرب در مردان شایع است تر است ولی در عین حال برخی مطالعات نیز شیوع بالاتر كبد چرب در زنان را گزارش كردهاند.
فوق تخصص بیماریهای كبد و گوارش بالغین ادامه داد: با توجه به سیر روزافزون شیوع اضافه وزن و چاقی در كودكان، به نظر میرسد كه سن شیوع كبد چرب پایینتر شده است و افزایش شیوع كبد چرب در كودكان زنگ خطری است كه باید توجه جدی به آن معطوف داشت.
حاتمی ادامه داد: پیروی از سبك غلط زندگی، كم تحركی و استفاده روزافزون از تنقلات و غذاهای آماده پر كالری (فست فود) از عوامل مهم افزایش شیوع كبد چرب در كودكان و بزرگسالان است.
استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با بیان اینكه اضافه وزن و چاقی، دیابت، چربی خون بالا و سندرم متابولیك از عوامل خطر عمده ابتلاء به كبد چرب هستند توضیح داد: برخی بیماریها نیز از جمله كم كاری تیروئید، سندرم تخمدان پلیكیستیك، آپنهی انسدادی در موقع خواب ممكن است با كبد چرب همراه باشند همچنین برخی داروها نیز ممكن است باعث ایجاد كبد چرب شوند.
وی گفت: عوامل ژنتیكی و تفاوتهای قومی نژادی نیز در ایجاد كبد چرب نقش دارند.
حاتمی ادامه داد: كبد چرب در صورت عدم درمان علاوه بر این كه ممكن است باعث آسیب پیشرونده كبدی، سیروز كبدی، نارسایی كبدی و بالاخره سرطان كبد شود به عنوان عامل خطر عمده برای بیماریهای قلبی عروقی به شمار میرود.
وی گفت: نخستین و اساسیترین اقدام درمانی برای كبد چرب، ورزش و كاهش وزن است.
حاتمی با اشاره به این كه بیمارانی كه اضافه وزن یا چاقی دارند باید با اصلاح شیوه زندگی خود، ورزش و رژیم غذایی به كاهش وزن مبادرت كنند اضافه كرد: در این افراد كاهش وزن سریع به هیچ وجه توصیه نمیشود، به طوری كه حتی ممكن است باعث تشدید آسیب كبدی نیز شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی ادامه داد: میزان توصیه شده مجاز برای كاهش وزن 500 تا 1000 گرم در هفته است و در عین حال بهتر است این افراد روزانه حداقل 30 تا 45 دقیقه ورزش متوسط داشته باشند.
به گفته وی، در درصدی از افراد كه اضافه وزن و چاقی نیز دارند (حدود 20-10 درصد) ممكن است كبد چرب ایجاد شود كه در این گروه نیز ورزش منظم به بهبود كبد چرب كمك میكند.
حاتمی بر ضرورت كنترل مناسب قند خون در بیماران دیابتی و كنترل فشار خون و چربی خون تاكید كرد و گفت: در برخی موارد نیز با تجویز پزشك استفاده از درمان دارویی ضرورت دارد.
وی ادامه داد: توصیه میشود افراد مبتلا به كبد چرب از مصرف غذاهای پركالری و پرچرب و به ویژه پركربوهیدرات مانند فست فود، شیرینی جات و نوشابههای گازدار و خصوصاً الكل اجتناب كنند. مصرف میوهها و سبزیجات تازه در این بیماران توصیه میشود، البته باید توجه داشته باشند مصرف بیش از حد میوههایی كه محتوای فروكتوز بالایی دارند نیز باید خودداری كنند.
حاتمی با بیان اینكه مصرف قهوه نیز در بیماران مبتلا به كبد چرب مفید است گفت: البته مصرف بیش از حد قهوه به هیچ وجه توصیه نمیشود.