عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، در ارتباط با مسیر درست كاهش وزن و همچنین كم وزنی افراد، توضیحاتی ارائه داد.
به گزارش خبرگزاری مهر، گلاله اصغری، نمایه توده بدنی یا BMI را شاخصی برای تشخیص وضعیت وزنی افراد برشمرد و گفت: نمایه توده بدنی یا BMI حاصل تقسیم وزن فرد برحسب كیلوگرم بر مجذور قد وی بر حسب متر است كه اگر در بازه 18.5 تا 25 قرار داشته باشد فرد دارای وزن مناسب بوده و در طیف سلامت قرار دارد.
وی افزود: در صورتی كه BMI بالای 25 باشد، فرد دچار اضافه وزن و اگر زیر 18.5 باشد دچار كم وزنی است.
این دكترای تغذیه به افرادی كه از كم وزنی رنج میبرند توصیه كرد برای پیگیری به متخصص تغذیه مراجعه كنند و به هیچ عنوان راهكارهایی را كه توسط افراد غیر متخصص پیشنهاد میشود برای افزایش وزن اجرا نكنند.
به گفته وی، كم وزنی میتواند ارثی باشد و والدینی كه دارای وزن پایین هستند ممكن است دارای فرزندانی با وزن پایین باشند البته این موضوع در مورد چاقی و اضافه وزن نیز مصداق دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی تاكید كرد: اگر فردی قبلاً دارای وزن مناسبی بوده و هم اكنون دچار كاهش وزن شده است باید دلایل این تغییر حتماً مورد بررسی قرار گیرد و اگر از نظر پزشكی مبتلا به بیماری نباشد باید میزان دریافتهای غذایی وی بررسی شود.
وی، وضعیت روحی روانی فرد را یكی از عوامل مؤثر بر كم وزنی و كاهش اشتها و دریافتهای غذایی عنوان كرد كه در صورت درمان و اصلاح وضعیت روحی روانی و سایكولوژیك اشتهای فرد نیز بهبود مییابد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینكه برخی افراد به دلیل عدم دریافت مواد غذایی كافی به مدت طولانی، دچار كم وزنی میشوند خاطرنشان كرد: در این افراد كمبود مواد مغذی به ویژه ویتامینهای گروه ب كاهش اشتها را در پی دارد كه تجویز مولتی ویتامینها به خصوص ویتامینهای گروه ب میتواند سودمند باشد.
اصغری، به افرادی كه از كم وزنی رنج میبرند توصیه كرد برای بررسیهای بیشتر به متخصص تغذیه مراجعه كنند و گفت: متخصص تغذیه در ابتدا به بررسی برنامه غذایی روزانه این فرد پرداخته و میزان دریافتهای وی را با استانداردها مقایسه میكند.
به گفته وی، گاهی اوقات این صرفاً قضاوت شخصی فرد است كه غذای كمی دریافت میكند در حالی كه بررسی متخصص تغذیه حاكی از آن است كه از نظر تغذیهای دریافت كافی داشته و كاملاً سالم است. بنابراین اگر حداقل دریافت میزان مورد نیاز از گروههای غذایی را داشته باشیم و كالری مورد نیاز خود را دریافت كنیم از نظر تغذیهای كفایت میكند و سالم هستیم.
اصغری خاطرنشان كرد: پس از بررسی برنامه غذایی روزانه فرد، رژیم غذایی مناسب توسط متخصص تغذیه توصیه میشود به نحوی كه حداقلهای گروههای غذایی را حتماً دریافت كند.
دكترای تغذیه و رژیم درمانی، شكل ظاهری غذا را یكی از مهمترین راهكارهای مؤثر در افزایش اشتها به ویژه در كودكان كم وزن و بی اشتها عنوان كرد و افزود: در صورتی كه شكل ظاهری و چیدمان، طعم، بو، رنگ و مزه غذا جذابیت داشته باشد انگیزه فرد برای خوردن آن افزایش مییابد. بنابراین استفاده از تزئینات متنوع و مواد غذایی و سبزیها و میوههای رنگی در چیدمان غذا برای ترغیب بچههای بیاشتها و كم وزن مؤثر است.
وی، استفاده از غذاهای كم حجم و پركالری نظیر سالاد الویه و شیكها را كه دارای مقادیر مناسبی از پروتئین و نشاسته و چربی هستند به این افراد توصیه كرد.
این متخصص تغذیه، شیكها را با توجه به تركیب شیر با انواع میوهها به همراه انواع مغزها منبع پروتئینی كلسیمی و منیزیم خوب و یك میان وعده مناسب برای كودكان عنوان كرد.
این دكترای تغذیه به افراد كم وزن هشدار داد از عمل به توصیههای افراد غیرمتخصص برای افزایش وزن پرهیز كنند و گفت: برخی جوانان برای افزایش وزن به توصیه عوام به انجام ورزشهای قدرتی در باشگاهها و مصرف مقادیر بسیار زیاد پروتئین مبادرت میكنند اما این راهكار مناسبی برای افزایش وزن نیست.
وی با تاكید بر سقف مشخص پروتئین مصرفی در رژیم غذایی روزانه افراد خاطرنشان كرد: میزان نیاز فرد به پروتئین بر اساس سن، جنس، وزن و فعالیت بدنی وی در رژیم غذایی محاسبه و تعیین میشود. باید توجه داشت كه دریافت پروتئین اضافی باعث افزایش عملكرد و كاركرد كلیه و كبد شده و آسیبهای جدی كلیوی و كبدی را در درازمدت در پی خواهد داشت.
این متخصص تغذیه با توصیه به ریزه خواری در این افراد گفت: افراد كم وزن و بی اشتها معمولاً تحمل حجم غذای بالا در یك وعده را ندارند بنابراین باید وعدههای غذایی خود را كم حجم و با تعدد بیشتر برنامه ریزی كنند. به طور مثال شام خود را در دو وعده به فاصله یك ساعت مصرف كنند. بر اساس این برنامه افراد مذكور در تمام طول روز در حال خوردن هستند.