مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیك چه مشكلاتی ایجاد می‌كند؟

یك فوق تخصص اطفال با بیان اینكه اگر شخصی به آنتی‌بیوتیك‌ها نیاز نداشته باشد و آن را مصرف كند، علاوه بر هزینه‌ای كه برای آن پرداخت می‌شود، تعدادی از میكروب‌های مفید دستگاه گوارش خود را به واسطه مصرف آنتی‌بیوتیك‌ها از بین می‌برد، اظهار كرد:

1400/10/12
|
10:14

در نتیجه میكروب‌هایی تولید می‌شود كه مغایر با آنتی‌بیوتیكی است كه مصرف شده است؛ لذا مصرف بی‌رویه و خودسرانه آنتی‌بیوتیك نه‌ تنها مشكل اقتصادی ایجاد می‌كند بلكه برای سلامتی كودك و جامعه نیز بسیار مضر است.

دكتر احمد شاه فرهت در گفت‌وگو با ایسنا اظهار كرد: بنابراین با توجه به تحریم‌های موجود كه برخی داروها را در اختیار نداریم، مصرف بی‌مورد برخی داروها ممكن است مشكلات سیاسی، امنیتی و اجتماعی نیز در پی داشته باشد.

وی با تاكید بر لزوم ارائه آموزش‌های لازم به مادران برای خوراندن دارو به كودكان‌شان عنوان كرد: نیاز به آموزش در این زمینه وجود دارد؛ در حالی كه تربیت كودكان در خانواده‌ها بسیار خوب صورت می‌گیرد اما برخی تغییرات كه به سبب تغییر روابط اجتماعی ایجاد می‌شود، باید به خانواده‌ها اطلاع‌رسانی شود كه این موضوع می‌تواند از طریق‌ سایت‌های مختلف و شبكه‌های اجتماعی گوناگون آموزش داده شود. امروز اقدامات موثری در این زمینه انجام شده و كتاب‌های خوبی نیز تالیف می‌شود.

فرهت با اشاره به مشكلات و وضعیت كنونی دارو در كشور تصریح كرد: در حال حاضر وضعیت دارویی كشور مناسب است اما برخی مواقع به صورت موجی برخی از داروها مانند انسولین كمیاب می‌شود. این اتفاقات همانند بازار كه گاهی مواقع با كمبود برخی محصولات مواجه می‌شود، طبیعی به نظر می‌رسد.

این فوق تخصص اطفال با اشاره به مصرف داروهای گیاهی، سنتی و غیرشیمیایی برای كودكان و تاثیر مصرف بی‌رویه برخی آنتی‌بیوتیك‌ها و سایر داروها بر آنان افزود: حدود 40 سال است كه در ایران مشغول طبابت هستم. در دهه اول استفاده بی‌رویه و بدون تجویز پزشك دارو بسیار زیاد بود؛ در حالی كه در طول این چهار دهه سطح سواد و فرهنگ بسیار رشد و ارتقا یافته است؛ لذا مادران باسواد چنین موضوعاتی را درك می‌كنند.
وی در مورد نگرانی‌های غیرمعمول و غیرضروری خانواده‌ها و مادران درباره كودكان خویش بیان كرد: وزن گرفتن كودكان یكی از درگیری‌های ذهنی خانواده‌هاست. بسیاری از خانواده‌ها دارای فرزندی سالم هستند اما تصور می‌كنند كودك آن‌ها وزن نمی‌گیرد. مورد دیگری كه خانواده‌ها را نگران می‌كند، قد كودكان است. در دهه اخیر نیز چاقی میان كودكان افزایش یافته و این موضوع هم به نوعی معضلی جدید ایجاد كرده است. در چنین مواردی مهارت پزشك باید به گونه‌ای باشد كه با خانواده‌ها ارتباط برقرار و والدین را در زمینه سلامت فرزندان قانع كند.

این فوق تخصص اطفال با اشاره به وضعیت خراسان رضوی از نظر برخورداری از تجهیزات و كادر پزشكی متناسب با اطفال عنوان كرد: مشهد از نظر پزشكی جزو پنج دانشگاه بزرگی محسوب می‌شود كه امكانات پزشكی در اختیار دارد. در مجموع این شهر یكی از شهرهایی است كه در وضعیت خوبی از این جهت قرار دارد. همچنین مشهد در زمینه تحقیقات و آموزش نیز جزو پنج دانشگاه اول قرار دارد.

فرهت خاطرنشان كرد: در مجموع اگر وضعیت پزشكی ایران را مورد بررسی قرار دهیم، ایران جزو 20 كشور برتر دنیا به شمار می‌رود. متخصصان آموزش‌ دیده بسیاری در كشور حضور دارند و از توانمندی بالایی برخوردار هستند اما تامین تجهیزات متناسب با تخصص موجود پس از اعمال تحریم‌ها دچار مشكلاتی شده است؛ به شكلی كه در بخش واردات با محدودیت‌هایی مواجه هستیم. همچنین مسائل اقتصادی محدودیت‌هایی را برای ما ایجاد كرده است.

وی در مورد زبان و نحوه برخورد كادر پرستار با كودكان بیان كرد: در حال حاضر پرستاران مقطع كارشناسی را می‌گذرانند و در دوره كارشناسی ارشد در رشته‌های پرستاری كودكان یا نوزادان تحصیل می‌كنند و سپس جهت تحصیل در مقطع دكتری پرستاری حركت می‌كنند. بنابراین امروز پرستاری در كشور بسیار پیشرفت كرده و در سطوح بالایی قرار دارد. با این وجود تعداد پرستاران نسبت به تعداد بیماران كم است.

شیوع بیماری‌های عفونی در حاشیه شهرها

وی تصریح كرد: بیماری عفونی در حاشیه شهر مشهد بیشتر دیده می‌شود زیرا وضعیت اقتصادی ضعیف‌تری بر این مناطق حكم‌فرماست و از نظر اجتماعی نیز تعداد زیادی از افراد در یك خانه زندگی می‌كنند؛ لذا ابتلای یك نفر سبب گسترش بیماری در سایر اعضای خانواده می‌شود. به علاوه چون اغلب ساكنان این مناطق در سطح فرهنگی پایین‌تری قرار دارند، معمولا مسائل بهداشتی كمتر مورد توجه قرار می‌گیرد؛ از این رو حاشیه شهر منطقه پرخطری به شمار می‌رود. این وضعیت به سبب شرایط اجتماعی و اقتصادی حاشیه شهرها در تمام كشورهای دنیا ایجاد شده است.

این فوق تخصص اطفال درباره بیماری‌های شایع و تعداد بیماران كشور در مقایسه با سایر كشورها و بیماران استان در مقایسه با كل كشور اظهار كرد: در گذشته به سبب ازدواج‌های خانوادگی در این منطقه بیماری تالاسمی زیاد بود. در حال حاضر نیز در استان سیستان‌وبلوچستان و بیمارانی كه از افغانستان به ایران می‌آیند، این بیماری شناسایی می‌شود اما با توجه به اینكه امروز امكان تشخیص این بیماری پیش از گذشته فراهم است و مشاوره‌های ژنتیكی پیش از ازدواج صورت می‌گیرد، شیوع این بیماری كمتر شده است.

فرهت تصریح كرد: به طور كلی احتمال ابتلا به بیماری‌های ژنتیكی در ازدواج‌های خانوادگی بیشتر است؛ لذا با توجه به اینكه در فرهنگ ما ازدواج‌های فامیلی مرسوم است، بنابراین بیماری‌های ژنتیكی بیشتری دیده می‌شود.

دسترسی سریع