عضو انجمن گوارش و كبد ایران درباره آلودگی هوا و تاثیرات مخرب آن روی بدن انسان توضیحاتی ارائه كرد.
محمدصادق غفوری، عضو انجمن گوارش و كبد ایران در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار كرد: آلودگی هوا از تجمع انواع گازها، قطرات ریز و ذراتی كه باعث كاهش كیفیت هوا می شوند تشكیل شده است. آلودگی هوا ممكن است در شهر، حاشیه شهر و حتی روستا اتفاق بیافتد. در بسیاری از شهر ها اوزون مهم ترین بخش آلودگی هوا محسوب و گاز های تولید شده از ماشین ها و موتورها و كارخانه ها بعد از تعامل و برخورد با نور خورشید به اوزون تبدیل می شوند.
او افزود: آلودگی هوا می تواند باعث احساس ناراحتی دستگاه گوارش، ریه و چشم ها شود. سوزش چشم، سرفه و تنگی نفس از جمله علائم رایج قرار گرفتن در معرض هوای آلوده است. افراد می توانند واكنش های بسیار متفاوتی را به آلودگی هوا نشان دهند. ممكن است برخی از مردم دچار تنگی نفس و یا سرفه شوند در حالی كه برخی دیگر هیچ علائمی را از خود نشان نمی دهند. از آنجا كه ورزش باعث سریعتر و عمیق تر شدن تنفس می شود، می تواند این علائم را بدتر كند.
عضو انجمن گوارش و كبد ایران ادامه داد: افرادی كه بیماری های قلبی مانند آنژین صدری (درد قفسه سینه)، یا بیماری های ریوی مانند آسم و امفیزم (emphysema) دارند ممكن است نسبت به آلودگی هوا بسیار حساس بوده و حتی نسبت به آلودگی های هوای كم نیز واكنش نشان دهند در حالی كه افراد دیگر هیچ علائمی از آلودگی هوا را بروز نمی دهند.
او گفت: ورود آلاینده های موجود در هوا به سیستم گوارشی، موجب ایجاد اختلال در هضم و جذب غذا می شود. درد اپی گاستر (ناحیه بالای معده) نفخ شكم و ترش كردن معده و باد گلو از عوارض مهم گوارشی آلودگی هوا است كه كمتر مورد توجه قرار میگیرد. به طوری كه نتایج یك مطالعه بزرگ در اروپا نشان میدهد كه بیشتر شدن سرطان معده با افزایش ذرات آلاینده 2.5 میكرون مرتبط است. این آلاینده ها با تغییر اكسیداتیور و DNA می توانند اثرات سرطانی هم داشته باشند. همچنین آلودگی هوا می تواند با ایجاد و تغییرات التهابی برروی بیماری های گوارشی، بر بیماری روده تحریك پذیر و نیز بیماری التهابی روده نظیر كولیت اولسروز و كرون تاثیر داشته باشد.
غفوری بیان كرد: از جمله عواملی كه به صورت غیر مستقیم بر زخم معده تاثیر میگذارد، میتوان به وجود زیاد از حد آلایندهها اشاره كرد، آلودگی هوا در طولانی مدت باعث تحریك دستگاه گوارش، آسیب مخاط معده و روده و ایجاد حالت تهوع شود. وقتی در هوای آلوده نفس میكشیم مقداری هوای آلوده وارد دستگاه گوارش میشود و مخاط معده و مری را آلوده میكند و همین عوامل باعث بروز زخم معده در طولانی مدت میشود. كبد نیز به دلیل مكانیسم سم زدایی در بدن میتواند متاثر از آلودگی هوا شود و به همین دلیل، تشدید بیماری كبد چرب در روزهای آلوده بیشتر مشاهده می شود.
عضو انجمن گوارش و كبد ایران با اشاره به پیشگیری از بیماری ها در برابر آلودگی هوا گفت: برای پیشگیری از این عوارض در روزهایی كه آلودگی هوا زیاد است تا جایی كه می توانید در خانه بمانید. میزان آلاینده ها در خانه كمتر بوده و هوای به نسبت سالم تری دارد. اگر مجبور هستید بیرون بروید، تا جایی كه می توانید فعالیت های خود را در خارج از خانه به ساعت های اول صبح و یا بعد از غروب آفتاب موكول كنید.