رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، گفت: تغذیه سالم یكی از عوامل موثر در پیشگیری و كنترل بیماری های غیر واگیر از جمله دیابت است.
به گزارش خبرگزاری مهر، فرشته فزونی افزود: مصرف قند، نمك و چربی در كشور ما در حال حاضر بیشتر از مقدار توصیه شده سازمان جهانی بهداشت است.
وی، تغییر الگوی غذایی و مصرف بیرویه فست فودها، نوشابههای گازدار، غذاهای چرب و سرخ شده، مصرف زیاد مواد قندی و شیرین، كاهش مصرف میوه و سبزی و نداشتن تحرك بدنی كافی را از جمله عوامل مؤثر در بروز اضافه وزن و چاقی و دیابت در كشور برشمرد.
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت امور بهداشتی ضمن بیان نكات كلیدی برای جلوگیری از افزایش وزن و حفظ سلامتی توصیه كرد: غذا باید به آرامی و در محیطی سرشار از آرامش میل شود. همچنین ساعت صرف غذا حتی المقدور باید منظم باشد تا از نوسان قند خون جلوگیری شود.
به گفته وی، غذا باید به اندازه مناسب مصرف شود و وعدههای غذایی را به سه وعده اصلی و دو میان وعده كم حجم تقسیم كنیم.
فزونی مصرف روزانه سبزیهای خام و پخته در وعدههای اصلی غذایی و میان وعدهها را الزامی دانست و بر مصرف روزانه 2 تا 4 واحد میوه تاكید كرد.
این كارشناس تغذیه افزود: در برنامه غذایی روزانه خود باید از انواع گوشت ترجیحاً ماهی و مرغ بدون پوست و تخم مرغ استفاده كنیم. همچنین باید مصرف نانهای سفید و برنج را كاهش داده و بیشتر نانهای سبوس دار، جو و گندم كامل پوست نگرفته مصرف كنیم.
وی، استفاده روزانه از انواع حبوبات در وعدههای غذایی و 2 تا 3 واحد لبنیات كم چرب خصوصاً پروبیوتیك را ضروری دانست.
توجه به نشانگرهای رنگی تغذیهای محصولات غذایی و انتخاب محصولاتی كه قند، نمك و روغن كمتری دارد، استفاده از روغن مایع به میزان كم برای پخت و پز، محدود كردن غذاهای سرخ كردنی و استفاده از روغن سرخ كردنی برای تهیه آنها از دیگر توصیههای این كارشناس تغذیه بود.
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت امور بهداشتی در ادامه به محدود كردن مصرف قند، شكر، نوشابه و مواد غذایی و نوشیدنیهای شیرین، كاهش مصرف نمك و مواد غذایی شور و كنسرو شده، مصرف چای یا دمنوش با یك عدد توت خشك یا كشمش یا یك عدد خرمای كوچك، نوشیدن آب كافی روزانه اشاره كرد.
وی، انجام فعالیت بدنی مناسب و حداقل 40 دقیقه پیاده روی روزانه را از دیگر نكات كلیدی در پیشگیری از دیابت و حفظ و ارتقای سلامتی عنوان كرد.
فزونی در پایان به افرادی كه دچار اضافه وزن یا چاقی هستند توصیه كرد برای كاهش وزن تحت نظر كارشناس تغذیه اقدام كرده و با مراجعه به مراكز خدمات جامع سلامت تحت پوشش دانشگاه میتوانند برنامه غذایی و مراقبتهای تغذیهای را به صورت رایگان دریافت كنند.