تاثیر كم كاری تیروئیدی بر فعالیت قلب/ علائم كم كاری تیروئید كدامند؟

متخصص قلب و عروق گفت: كم كاری تیروئید می‌تواند با كاهش سرعت ضربان قلب و تاثیر بر عضله قلب، فشار داخلی حفره بطنی و سپس دهلیزها را افزایش داده و با تاثیر بر ریه‌ها موجب نارسایی قلبی گردد.

1400/07/26
|
10:21

محمود افتخارزاده متخصص قلب و آریتمی‌های قلبی در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس درباره كم كاری تیروئید و تاثیر آن بر نارسایی قلبی گفت: هورمون تیروئید از معدودترین هورمون‌های بدن است كه بر روی تمامی سیستم‌های بدن تاثیرگذار است. تقریبا می‌توان گفت تمامی سلول‌های بدن دارای گیرنده هورمون تیروئیدی هستند و قلب هم از این موضوع مستثنی نیست و پركاری و كم كاری تیروئید می‌تواند بر عملكرد مناسب آن تاثیرگذار باشد.

وی افزود: كم كاری تیروئید می‌تواند سرعت ضربان قلب را كاهش داده ، ورود خون به قلب را با تاثیر بر عضله قلب دچار مشكل كرده، موجب افزایش فشار داخل حفره بطنی شده و دهلیزها را تحت الشعاع قرار دهد. در این حالت ریه‌ها هم دچار مشكل شده و فرد دچار تنگی نفس می‌شود كه در ارتباط تنگاتنگ با كاهش ضربان قلب موجب نارسایی قلبی می‌شود. علاوه بر این در كم كاری تیروئید مقاومت عروقی افزایش می‌یابد. تجمع مواد در عروق باعث می‌شودعروق نتوانند به خوبی باز شوند و بنابراین حجم داخل عروق بیشتر از پذیرش آن می‌شود كه افزایش فشار خون را در پی خواهد داشت و پس از مدتی می‌تواند موجب نارسایی قلبی شود.

این متخصص قلب و آریتمی‌های قلبی درباره علائم كم‌كاری تیروئید گفت: علائم این بیماری غیر اختصاصی است و می‌تواند با خستگی، ضعف و بی‌حالی همراه باشد. این علائم می‌تواند در اثر افزایش سن هم پدیدار شود به همین دلیل برخی مواقع علائم كم كاری تیروئید به افزایش سن نسبت داده می‌شود. نبود سایر علائم نباید موجب غفلت ما از مشكلات تیروئیدی شود به همین جهت افراد مسن باید به صورت منظم و سالی یكبار هورمون‌های تیروئیدی خود را كنترل كنند.

افتخارزاده با اشاره به اینكه كم كاری تیروئید بیماری شایع است گفت: حدود 5 درصد از افراد بیماری تیروئیدی دارند كه بیش از 80 درصدآن به كم كاری تیروئید تعلق دارد. كم‌كاری تیروئید می‌تواند ناشی از تغذیه نامناسب و عوامل ژنتیكی و مشكلات ایمنی بدن باشد. یكی از علل كم كاری تیروئید كم بودن یُد در رژیم غذایی است و سال ها است كه در كشور ما ید به نمك اضافه می شود بنابراین هموطنان ما معمولا با كمبود یُد مواجه نیستند.

وی درخصوص درمان كم كاری تیروئید گفت: برخی افراد كم كاری تیروئید دارند و از طرفی دچار تنگی عروق كرونر هستند كه از آن خبر ندارند. كم كاری تیروئید موجب كاهش ضربان قلب و متابولیسم بدن شده است و در این بین مشكل قلبی تشخیص داده نمی‌شود. پس از مراجعه به پزشك و مصرف دارو برای درمان تیروئید، متابولیسم بدن و ضربان قلب بالا می‌رود و علائم ناشی از مشكل قلبی پدیدار می‌شود به همین دلیل درمان كم‌كاری تیروئید در افراد مسن باید به آرامی انجام شود.

این متخصص قلب و آریتمی‌های قلبی درباره گواترگفت: بزرگی غده تیروئید می‌تواند با كم‌كاری، پركاری و یا حتی طبیعی بودن تیروئید همراه باشد. استرس نقش مستقیمی در بیماری‌های تیروئیدی ندارد ولی افرادی كه پركاری تیروئیدی دارند بی‌قرار هستند و زود عصبانی می‌شوند .افرادی كه كم كاری تیروئیدی دارند پاسخ مناسبی به محرك‌های محیطی ندارند كه گهگاه به كهولت سن نسبت داده می‌شود و یا با آلزایمر و افسردگی اشتباه گرفته می‌شود. این افراد كاهش شنوایی و تحرك دارند.

وی تاكید كرد: پزشك باید مراقب دُز داروهای كم كاری تیروئید باشد برخی مواقع مقدار هورمون بیشتر از نیاز بدن تجویز می‌شود كه می‌تواند منجر به پركاری خفیف ناشی از دارو شود كه آریتمی‌های قلبی را در پی خواهد داشت.

دسترسی سریع