دانشمندان در تازهترین یافتههای خود دریافتند بر خلاف آنچه تصور میشد فشار خون مطلوب به پیری زودرس مغز كمك میكند.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از مدیكال اكسپرس، بر اساس تحقیقات جدید دانشگاه ملی استرالیا (ANU)، افرادی كه فشار خونشان در محدوده توصیه شده طبیعی است، در معرض خطر پیری سریع مغز هستند.
این تحقیقات نشان داد فشار خون مطلوب به مغز ما كمك میكند حداقل شش ماه از سن واقعی جوانتر بماند. محققان اكنون خواستار به روز شدن دستورالعملهای ملی سلامت هستند تا یافتههای مهم آنها را منعكس كند.
مطالعه ANU، كه در Frontiers in Aging Neuroscience منتشر شد، نشان داد شركت كنندگان مبتلا به فشار خون بالا دارای مغز مسن و در نتیجه مغز سالم كمتر بوده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سكته مغزی و زوال عقل را افزایش میدهند.
همچنین شركت كنندگان با فشار خون بالا، اما در محدوده طبیعی، از نظر ظاهری مغز مسنتری داشته و در معرض مشكلات سلامتی قرار داشتند.
پروفسور نیكولاس چربوئین، رئیس مركز تحقیقات پیری، سلامت و رفاه ANU گفت: این تفكر كه مغز فرد به علت فشار خون بالا در وضعیت ناسالم قرار میگیرد، كاملا درست نیست. فشار خون طبیعی با فشار زیر 120/80 تعریف میشود، در حالی كه فشار خون مطلوب و سالم به 110/70 نزدیكتر است.
این تحقیقات جدید پس از آن صورت میگیرد كه یك مطالعه بزرگ بینالمللی نشان داد تعداد افراد بالای 30 سال مبتلا به فشار خون در سطح جهان دو برابر شده است.
متخصص قلب و نویسنده این مطالعه، پروفسور والتر ابهایاراتنا، گفت اگر فشار خون مطلوب را حفظ كنیم، مغز ما با افزایش سن جوانتر و سالمتر میماند.
او گفت: مهم است كه ما در اوایل زندگی شیوه زندگی و تغییرات رژیم غذایی را معرفی كنیم تا از افزایش بیش از حد فشار خون جلوگیری كنیم، نه اینكه منتظر باشیم تا مشكل ایجاد شود. در مقایسه با فردی با فشار خون بالا 135/85، مشخص شد كه فردی با میزان مطلوب خواندن 110/70 دارای سن مغزی است كه تا رسیدن به میانسالی بیش از شش ماه جوانتر به نظر میرسد.
تیم ANU با همكاری همكاران خود در استرالیا، نیوزلند و آلمان، بیش از 2000 اسكن مغزی از 686 فرد سالم 44 تا 76 ساله را مورد بررسی قرار دادند.
فشار خون شركت كنندگان تا چهار بار در یك دوره 12 ساله اندازه گیری شد. از دادههای اسكن مغز و فشار خون برای تعیین سن مغز فرد كه معیاری برای سلامت مغز است، استفاده شد.
نویسنده ارشد، پروفسور چربوین گفت كه یافتهها نگرانی خاصی را برای جوانان 20 تا 30 ساله نشان میدهد، زیرا تاثیر فشار خون بر مغز زمان میبرد. با تشخیص تاثیر افزایش فشار خون بر سلامت مغز افراد در 40 سالگی و بالاتر، ما باید فرض كنیم كه اثرات افزایش فشار خون باید در طول سالها افزایش یابد و میتواند در 20 سالگی شروع شود. این بدان معناست كه مغز یك فرد جوان در حال حاضر آسیب پذیر است.
پروفسور ابهایاراتنا گفت یافتههای تحقیق نشان میدهد كه همه از جمله جوانان باید به طور منظم فشار خون خود را چك كنند.
او گفت: بزرگسالان استرالیایی باید از این فرصت استفاده كنند تا فشار خون خود را حداقل سالی یكبار با مراجعه به پزشك عمومی خود چك كنند، با این هدف كه اطمینان حاصل شود فشار خون هدف آنها به ویژه در گروههای جوان و میانسال به 110/70 نزدیكتر است.
اگر سطح فشار خون شما بالا باشد، باید از این فرصت استفاده كرده و در مورد راههای كاهش فشار خون از جمله اصلاح عوامل سبك زندگی مانند رژیم غذایی و فعالیت بدنی با پزشك خود مشورت كنید.