برای مقابله با سرماخوردگی آماده شویم

متخصصان و پزشكان به طور كلی بر این باورند كه داشتن سیستم ایمنی قوی به بدن در مقابله با عفونت‌ها كمك می‌كند.

1400/07/14
|
11:31

به گزارش ایسنا،‌ ممكن است بعضی‌ افراد از توانایی ژنتیكی برای تولید پادتن علیه برخی از ویروس‌ها برخوردار باشند، اما اغلب ما باید با انتخاب روش‌های زندگی سالم به تقویت دستگاه ایمنی خود كمك كنیم.

در ادامه چند توصیه موثر برای تقویت سیستم ایمنی بدن و آماده سازی در برابر سرماخوردگی فصلی در سال جاری ارائه شده است:

- مصرف مكمل ویتامین د

در اوج همه‌گیری كرونا، «ویتامین د» به عنوان دارویی شگفت‌انگیز كه احتمال ابتلا به كوویدـ19 را به حداقل می‌رساند، سر زبان‌ها افتاد. با این حال در تحلیل محققان از پرونده بیش از 400 هزار بیمار هیچ شواهدی به دست نیامده كه نشان دهد افزایش مقدار ویتامین د در بدن وضعیت ابتلا به كرونا را بهبود می‌دهد.

با این حال به طور كلی تاثیر مثبت ویتامین د بر دستگاه ایمنی بدن را به آسانی نمی‌توان انكار كرد. بنا به تحقیقی كه در سال 2017 در مجله پزشكی بریتانیا منتشر شد و در آن وضعیت بیش از 10 هزار بیمار را تحلیل كرده بودند احتمال ابتلا به عفونت دستگاه تنفسی فوقانی در افرادی كه میزان ویتامین د بدنشان كم‌ باشد بیش از افرادی است كه بدنشان دارای ویتامین د كافی است.

دكتر راس والتون، متخصص ایمنی‌شناسی یاخته‌ای و موسس گروه تحقیقات بالینی ای-آی‌آر، در این باره گفت: بر اساس شمار فزاینده‌ای از مقالات علمی برای پشتیبانی از دستگاه ایمنی بدن به خصوص در روزهای ابری زمستان كه آفتاب نیست باید ویتامین د را در سطح مناسبی نگه داشت. بنابراین تقویت برنامه خورد و خوراك یا مصرف مكمل نیز گزینه مفیدی است.

- در خانه ماندن هنگام ناخوش‌احوالی

اگر احساس می‌كنیم ناخوشیم نباید فداكاری كنیم و به سر كار برویم. هنگام ناخوش‌احوالی در صورت امكان باید دوركاری كرد. همكاران نیز دوست ندارند به آن‌ها میكروب انتقال دهیم و مبتلایشان كنیم. بنابراین خانه، بهترین جا برای ماندن و بهبود یافتن است.

متخصصان می‌گویند: این ویروس‌ها اغلب زمستان‌ها و از طریق عطسه و سرفه منتشر می‌شوند. تجمع در فضاهای سرپوشیده نیز به انتشار ویروس كمك می‌كند. وقتی بیمار می‌شویم نباید سر كار برویم. این ویروس‌ها قابلیت سرایت بالایی دارند و ممكن است عامل بیماری هم سارس ‌كوو ‌ـ 2 باشد و به علاوه ممكن است علائم قابل تشخیص نباشد.

- مرتب ورزش كردن

مزیت‌های فعالیت بدنی برای حفظ سلامت به خوبی مشخص است. به گفته جیمز ترنر و جان كمپل، نویسندگان مقالات ایندیپندنت و استادان گروه بهداشت دانشگاه بات، تمرین ورزشی به كاركرد بهتر دستگاه ایمنی بدن كمك می‌كند. برای مثال جلوگیری از ورود عامل‌های بیماری‌زایی مثل ویروس به بدن كه از طریق پوست انجام می‌گیرد كه یكی از خطوط دفاعی دستگاه ایمنی است. بر اساس تحقیقات، زخم پوست افرادی كه مرتب ورزش می‌كنند سریع‌تر از افراد كم‌فعالیت بهبود می‌یابد و در نتیجه خطر ورود باكتری به بدن ورزشكاران كاهش می‌یابد. حتی تمرین‌های ورزشی ملایم نیز عملكرد دستگاه ایمنی را تقویت می‌كند.

- دست نزدن به دهان، چشم و بینی

بسیاری از ما به جویدن ناخن، دست زدن به آرایش چشم یا پاك كردن ترشحات بینی با دست عادت داریم. چنین كارهایی باعث می‌شود ویروس به آسانی به درون بدن رخنه كند.

رابرت شوارتز، رئیس بخش درمان خانواده در مدرسه پزشكی دانشگاه میامی، می‌گوید: بسیاری این عادت‌های بد را دارند (دست‌زدن به چشم‌ها و گوش‌ها و بینی) و راه اصلی ورود ویروس به دستگاه ایمنی بدن از طریق مجاری تنفسی دهان و بینی است. در نتیجه باید بیشتر توجه كرد و سعی كنیم این اجزا صورت را با دست لمس نكنیم. سطح وسایلی مثل تلفن همراه آكنده از میكروب‌ است و باید آن‌ها را مرتب ضدعفونی كنیم. بد نیست از برنامه‌های كامل شستن دست هم استفاده كنیم كه در موج نخست همه‌گیری كرونا اعلام شده بود.

- كار از كار گذشت و سرما خوردیم، حالا چه باید كرد؟

به گزارش ایندیپندنت، اگر بدن به بیماری دچار شده باشد و در حال دست‌وپنجه نرم كردن با آن باشیم بهترین توصیه آن است كه آرام بگیریم و قدری استراحت كنیم.

دكتر والتون همچنین در بخش دیگره از توصیه‌های خود در این باره می‌گوید: توصیه كلی این است كه خیلی استراحت كنیم و بخوابیم، خود را گرم نگه داریم و آب فراوان بنوشیم كه بدن دچار كم‌آبی نشود. برای رفع دردهای عضلانی یا پایین آوردن دمای بدن پاراستامول یا ایبوپروفن مصرف كنیم.

اگر دچار بینی‌گرفتگی شدیم از داروی ضد انسداد بینی استفاده كنیم. ممكن است بی‌اشتها باشیم اما باید به خوردن خوراكی‌های مغذی ادامه دهیم چون دستگاه ایمنی بدن به انرژی و مواد مغذی نیاز دارد تا بتواند كار خود را انجام دهد كه دوباره سرپا شویم و فعالیتمان را از سر بگیریم.

دسترسی سریع