یافته های مطالعاتی نشان می دهد رژیم غذایی در بازیابی شناختی در افراد مسن نقش دارد.
به گزارش خبرنگار مهر به نقل از ساینس دیلی، افزایش سن بر جسم و روان تأثیر میگذارد. به عنوان مثال، بافت مغز انسان با افزایش سن دچار تودههای غیرطبیعی پروتئینهایی میشود كه مشخصه بیماری آلزایمر است.
محققان دانشگاه راش شیكاگو دریافته اند كه در صورت ایجاد این رسوبات پروتئینی، كه به پلاكها و گرههای آمیلوئیدی معروف هستند، افراد مسن میتوانند از فواید رژیم غذایی MIND بهره ببرند. پلاكها و گرهها كه در مغز یافت میشوند در بین سلولهای عصبی ایجاد شده و معمولاً با مهارتهای فكری و حل مسئله تداخل دارند.
رژیم غذایی MIND تركیبی از رژیمهای غذایی مدیترانه ای و DASH (رژیم غذایی برای جلوگیری از فشار خون بالا) است. مطالعات قبلی نشان داده بود كه رژیم غذایی MIND ممكن است خطر ابتلاء به آلزایمر را كاهش دهد.
اكنون نتایج مطالعه جدید نشان داده است كه شركت كنندگان در این مطالعه كه رژیم غذایی MIND را در اواخر زندگی رعایت كردند، مشكلات شناختی نداشتند.
«كلودیان دانا» سرپرست تیم تحقیق، در این باره میگوید: برخی از افراد به قدری در مغزشان پلاك و پیچ خوردگی دارند كه تشخیص بیماری آلزایمر پس از مرگ در آنها محرز است، اما در طول زندگی دچار زوال عقل بالینی نمیشوند.
وی در ادامه میافزاید: برخی از افراد با وجود تجمع این فاكتورهای پاتولوژی در مغز توانایی حفظ عملكرد شناختی را دارند و مطالعه ما نشان میدهد كه رژیم غذایی MIND مستقل از آسیبهای مغزی مربوط به بیماری آلزایمر با عملكرد شناختی بهتر مرتبط است.
محققان 569 شركت كننده را از سال 1997 تحت نظر داشتند و از آنها خواسته شد ارزیابیهای سالانه و آزمایشهای شناختی را تكمیل كنند تا ببینند آیا دچار مشكلات حافظه و تفكر شده اند یا خیر. از سال 2004، پرسشنامه سالیانه فراوانی غذا در مورد میزان خوردن 144 ماده غذایی به شركت كنندگان داده شد.
با استفاده از پاسخ پرسشنامهها، محققان بر اساس تعداد دفعات مصرف غذاهای خاص به هر شركت كننده نمره رژیم غذایی MIND دادند. رژیم غذایی MIND دارای 15 جز ماده غذایی، از جمله 10 گروه غذایی سالم برای مغز و پنج گروه ناسالم شامل گوشت قرمز، مارگارین و كره، پنیر، شیرینی جات و غذاهای سرخ شده یا فست فود بود.
فرد پیروی كننده از رژیم غذایی MIND، باید حداقل سه وعده غلات كامل، سبزیجات پهن برگ و یك سبزی دیگر در روز مصرف كند؛ اكثر روزها آجیل به عنوان میان وعده استفاده نماید؛ یك روز در میان حبوبات در رژیم غذایی اش داشته باشید؛ حداقل دو بار در هفته مرغ و انواع توتها را بخورد و حداقل هفتهای یك بار ماهی مصرف كند. فرد همچنین باید مصرف غذاهای ناسالم تعیین شده را محدود كند، مصرف كره را به كمتر از 1.5 قاشق چای خوری در روز محدود كرده و كمتر از یك وعده شیرینی جات، پنیر چرب و غذاهای سرخ كرده یا فست فود در هفته مصرف كند.
به گفته دانا، «ما دریافتیم كه كسب نمره بالاتر رژیم غذایی MIND با حافظه و مهارتهای فكری بهتر مستقل از پاتولوژی بیماری آلزایمر و سایر آسیبهای مغزی مرتبط با سن همراه است.»
وی ادامه داد: تغییرات رژیم غذایی میتواند بر عملكرد شناختی و خطر زوال عقل تأثیر بگذارد. تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی نسبتاً ساده ای وجود دارد كه فرد میتواند باعث كُند شدن اُفت شناختی با افزایش سن شود و به سلامت مغز كمك كند.