تشنج در كودكان به چه دلیل اتفاق می‌افتد؟

یك فوق تخصص اعصاب كودكان گفت: تشنج در كودكان دلایل مختلفی دارد، یكی از شایع‌ترین این دلایل تب است.

1400/06/28
|
11:15

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، محمودرضا اشرفی، فوق تخصص اعصاب كودكان با اشاره به تشنج در كودكان اظهار كرد: در ابتدا پزشكان سعی می‌كنند كه بین تشنج و مشكلات دیگری مانند سكته مغزی، غش كردن و اختلال‌های حركتی كه شبیه به تشنج است، تمایز قائل شوند.

او افزود: تشنج اختلالی در فعالیت الكتریكی مغز است. تشنج در كودكان به چند دلیل می‌تواند رخ دهد؛ ضربه به سر، ابتلا به عفونت ویروسی یا ضایعات عصبی و ... از شایع ترین دلایل ابتلا به تشنج در كودكان است.

اشرفی با بیان اینكه تشنج بیماری محسوب نمی‌شود، ادامه داد: تعداد زیادی از نورون‌ها به صورت همزمان سبب ایجاد تشنج می‌شوند، هرگونه تب و افزایش درجه‌ حرارتی در فاصله سنی بین شش ماهگی تا پنج سالگی می‌تواند مغز را وادار به واكنش كند.

این فوق تخصص اعصاب كودكان تصریح كرد: وقتی به سلول‌های مغز قند نمی‌رسد و یا كلسیم بدن افت پیدا می‌كند، تشنج در مغز اتفاق می‌افتد و بدون اینكه در مغز عارضه خاصی ببینیم، صرع ایجاد می‌شود. بیماری صرع یك اختلال در رد و‌ بدل شدن امواج الكتریكی مغز است كه منجر به تشنج می‌شود.

به گفته اشرفی 4 تا 10 درصد كودكان از هنگام تولد تا حدود 16 سالگی ممكن است، تشنج را تجربه كنند.
او ادامه داد: اگر مشخص شود كه در كودكان واقعا تشنج ایجاد شده است باید مشخص شود اختلال در كدام ناحیه از مغز موجب تشنج شده آیا تشنج علامت ابتلا به صرع است یا اختلال دیگری وجود دارد.

اشرفی تصریح كرد: متخصصین اطفال، آزمایش‌های مختلفی را برای ارزیابی تشنج انجام می‌دهند كه پركاربردترین آن آزمایش خون، نوار مغزی و تصویربرداری از مغز است. آزمایش خون برای بررسی میزان قند خون، شمارش كامل سلول‌های خونی، الكترولیت‌ها و عملكرد كبد و كلیه انجام می‌شود.

این فوق تخصص اعصاب كودكان تصریح كرد: در نوار مغزی فعالیت الكتریكی مغز كودك با استفاده از سیم‌های ظریفی كه بر سر كودك متصل است، ثبت می‌شود. نوار مغز بسیار حساس و تشنج‌های كوچك بدون علامت جسمی را ثبت می‌كند اما در تصویربرداری از مغز، اسكن، توموگرافی رایانه ای، سی تی، ام آر آی انجام می‌شود.

دسترسی سریع