نوشیدن آب كافی می‌تواند از نارسایی قلبی جلوگیری كند

به گفته دانشمندان نوشیدن آب كافی در طول روز می‌تواند تا حد بسیار زیادی خطر ابتلا به نارسایی قلبی را كاهش دهد.

1400/06/03
|
13:23

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از مدیكال اكسپرس، طبق تحقیقات ارائه شده در كنگره ESC 2021، هیدراته ماندن در طول زندگی می‌تواند خطر ابتلا به نارسایی قلبی را كاهش دهد.

دكتر ناتالیا دمیتریوا از موسسه ملی قلب، ریه و خون، می‌گوید: مطالعه ما نشان می‌دهد كه حفظ هیدراتاسیون خوب می‌تواند از تغییرات درون قلب كه منجر به نارسایی قلبی می‌شود جلوگیری كرده یا حداقل آن‌ها را كند كند. یافته‌ها نشان می‌دهد ما باید به میزان مایعاتی كه روزانه مصرف می‌كنیم توجه كنیم و اگر متوجه شدیم كه نوشیدنی كم داریم، اقدامی انجام دهیم.

توصیه‌های مصرف مایعات روزانه از 1.6 تا 2.1 لیتر برای زنان و 2 تا 3 لیتر برای مردان متفاوت است. با این حال نظرسنجی‌های جهانی نشان داده است بسیاری از افراد حتی این میزان را هم ندارند. سدیم سرم اندازه‌گیری دقیق وضعیت هیدراتاسیون است: وقتی مردم مایعات كمتری می‌نوشند، غلظت سدیم سرم افزایش می‌یابد، سپس بدن تلاش می‌كند تا آب را حفظ كرده و فرآیند‌هایی كه تحت این شرایط در ایجاد نارسایی قلبی نقش دارند، فعال می‌شود.

دكتر دمیتریوا گفت: طبیعی است كه فكر كنیم هیدراتاسیون و سدیم سرم باید بسته به میزان آب مصرفی ما در روز تغییر كند، با این حال غلظت سدیم سرم در بازه زمانی طولانی در حد محدودی باقی می‌ماند كه به احتمال زیاد به مصرف مایع معمول نیاز است.

این مطالعه بررسی كرد كه آیا غلظت سدیم سرم در میانسالی به عنوان معیاری برای عادات هیدراتاسیون، می‌تواند 25 سال بعد پیشرفت نارسایی قلبی را پیش بینی كند یا خیر؟ محققان همچنین ارتباط بین آب رسانی و ضخیم شدن دیواره‌های محفظه پمپاژ اصلی قلب (بطن چپ) موسوم به هیپرتروفی بطن چپ را كه پیش زمینه تشخیص نارسایی قلبی است، مورد بررسی قرار دادند.

این تجزیه و تحلیل در 15 هزار و 792 بزرگسال در مطالعه خطر آترواسكلروز در جوامع (ARIC) انجام شد. شركت كنندگان 44 تا 66 سال مورد مطالعه بوده و از70 تا 90 سالگی در پنج جلسه مورد ارزیابی قرار گرفتند.

شركت كنندگان بر اساس میانگین غلظت سدیم سرم در بازدید‌های مطالعه یك و دو (انجام شده در سه سال اول) به چهار گروه تقسیم شدند: 135-139.5، 140-114.5.5، 142-143.3 و 144-146 میلی مول در لیتر. برای هر گروه سدیمی، محققان نسبت افرادی را كه در پنج جلسه (25 سال بعد) دچار نارسایی قلبی و هیپرتروفی بطن چپ شده بودند، تجزیه و تحلیل كردند.

غلظت بالای سرم سدیم در میانسالی با نارسایی قلبی و هیپرتروفی بطن چپ 25 سال بعد همراه بود. سدیم سرمی پس از تعدیل سایر عوامل مرتبط با ایجاد نارسایی قلبی از قبیل سن، فشار خون، عملكرد كلیه، كلسترول خون، گلوكز خون، شاخص توده بدن، جنسیت و سابقه استعمال سیگار با نارسایی قلبی و هیپرتروفی بطن چپ ارتباط معناداری داشت. هر 1 میلی مول بر لیتر غلظت سرمی سدیم در میانسالی با 20/1 و 11/1 احتمال افزایش هیپرتروفی بطن چپ و نارسایی قلبی به ترتیب 25 سال بعد همراه بود.

خطرات هر دو هیپرتروفی بطن چپ و نارسایی قلبی در سن 70 تا 90 سالگی هنگامی افزایش می‌یابد كه سدیم سرمی در دوران میانسالی از 142 میلی مول بر لیتر فراتر رود.

دكتر دمیتریوا گفت: نتایج نشان می‌دهد هیدراتاسیون خوب در طول زندگی ممكن است خطر ایجاد هیپرتروفی بطن چپ و نارسایی قلبی را كاهش دهد. علاوه بر این یافته‌های ما نشان می‌دهد كه سدیم سرم بیش از 142 میلی مول در لیتر خطر عوارض جانبی در قلب را افزایش می‌دهد. این میزان سدیم در محدوده طبیعی است و در نتایج آزمایش‌های غیر طبیعی برچسب گذاری نمی‌شود، اما می‌تواند توسط پزشكان در طول معاینات فیزیكی منظم برای شناسایی افرادی كه مایعات معمول مصرف می‌كنند، مورد استفاده قرار گیرد.

دسترسی سریع