مضرات غذاهای دودی برای سلامت انسان/وجود تركیبات سرطانزا

یك متخصص تغذیه گفت: تاكنون بیش از صدها تركیب سمی در مواد غذایی دود شده شناسایی شده كه برای سلامتی انسان مضر است.

1400/05/21
|
11:51

به گزارش خبرگزاری مهر، گلبن سهراب، با اشاره به اینكه خطر استفاده از 50 گرم سوسیس دودی معادل مصرف یك پاكت سیگار یا چهار روز تنفس در هوای آلوده شهری است، افزود: متأسفانه اخیراً مصرف غذاهای دودی به ویژه گوشت، سوسیس، كالباس و ماهی رواج زیادی پیدا كرده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با بیان اینكه غذاهای دودی شده خصوصاً مواد غذایی كه با تكنولوژی درست و محاسبات صحیح دود داده نشده‌اند دارای تركیبات حلقوی هستند، توضیح داد: این تركیبات حلقوی دارای بنزن هستند و می‌توانند سرطان‌زا باشند.

گلبن با اشاره به اینكه امكان ایجاد تركیبات حلقوی در غذاهای دودی شده به‌ویژه هنگامی مجال بروز پیدا می‌كند بسیار زیاد است عنوان كرد: اگر این مواد غذایی در محلی كه می‌خواهند دود بدهند زغال و چوب مناسب یافت نشود و از چوب‌ها و لوازم نامناسبی جهت دود دادن غذا استفاده كنند، مضرات این مواد دو چندان می‌شود.

این متخصص تغذیه گفت: در واقع برای دودی كردن غذا باید محاسبات خاصی درباره میزان چوب مصرفی مورد نیاز برای دودی كردن و مدت زمانی كه برای این فرایند لازم است، انجام گیرد.

وی در پاسخ به این سوال كه آیا ماهی‌های دودی كه در برخی از بازارهای محلی فروخته می‌شوند قابل خوردن هستند، افزود: خیر، البته این مسئله علت دیگری نیز دارد زیرا در برخی از بازارهای محلی ماهی‌هایی را كه بنا به هر دلیلی فروش نرفته‌اند و در حال فاسد شدن هستند را دودی می‌كنند چرا كه در برخی موارد بلافاصله پس از صید تصمیم به دودی كردن ماهی نمی‌گیرند، بنابراین مصرف ماهی‌های دودی اصلاً توصیه نمی‌شود.

این متخصص تغذیه ادامه داد: باید به این نكته توجه داشته باشیم كه خطر ابتلاء به سرطان در یك فرد زمانی كه به‌طور مكرر از یك ماده غذایی سرطانی استفاده كند بیشتر می‌شود.

وی ادامه داد: اگر از مصرف گوشت‌های دودی یا نمك سود لذت می‌برید، فقط گه‌گاه و به مقدار كم از آن‌ها استفاده كنید و از آن‌جایی كه این محصولات به تدریج اثرات نامناسبی بر بدن می‌گذارند، تا حد امكان از مصرف زیاد آن‌ها در یك زمان یا به صورت طولانی مدت خودداری كنید

گلبن افزود: در هنگام دودی كردن محصولاتی نظیر ماهی، گوشت، سوسیس و كالباس از مقادیر زیادی نمك استفاده می‌شود، بنابراین مصرف این محصولات در افراد مبتلا به پرفشاری خون توصیه نمی‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی به مبتلایان به سردردهای میگرنی نیز گفت: باید از خوردن مواد گوشتی دودی اجتناب كنند، زیرا این مواد غذایی حاوی تیرامین هستند و باعث تشدید این نوع سردردها می‌شوند.

دسترسی سریع