از آنجایی كه در صورت عدم رعایت توصیههای بهداشتی امكان انتقال 2 بیماری بالقوه خطرناك كشنده تب خونریزیدهنده كریمه كنگو و سیاهزخم گوارشی از دامهای آلوده به انسان وجود دارد؛
بنابراین رعایت اصول بهداشتی در هنگام ذبح دام و مصرف گوشت آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
به گزارش ایسنا و بنابر اعلام وزارت بهداشت، با توجه به اینكه در فصل فعالیت كنهها هستیم، بیماری تب خونریزی دهنده كریمه كنگو (cchf) موضوعی جدی است؛ این بیماری یك بیماری ویروسی است كه از طریق گزش كنه به دام انتقال مییابد و اگر در طی زمانی كه دام به ویروس آلوده است، دام توسط فردی بدون رعایت مسائل بهداشتی و وسایل محافظتی ذبح شود امكان انتقال ترشحات آلوده به ویروس از بدن دام به انسان وجود خواهد داشت و باعث بیماری میشود. از این رو توجه به نكات ذیل بسیار مهم است:
_ از خرید دام زنده و یا گوشتهایی كه خارج از نظارت شبكه سازمان دامپزشكی ذبخ و عرضه میشوند، خودداری شود.
_ دام زنده را از میادین عرضه مجاز دام خریداری كنید، چرا كه این مراكز تحت نظر سازمان دامپزشكی است.
_ در تمامی میادین مجاز عرضه دام، كارشناسان دامپزشكی حضور دارند و دام را قبل و بعداز ذبح بررسی و معاینه میكنند. برخی از انواع بیماری در دامها علائم ظاهری مشخصی ندارند و فقط دامپزشكان و كارشناسان بهداشتی قادر به تشخیص آنها هستند.
_ ذبح دام را در كشتارگاهها انجام دهید و به هیچ عنوان دام را در منازل و معابر عمومی ذبح نكنید، چراكه خونابههای جاری میتواند منجر به آلودگی محیط و افزایش بروز و شیوع بیماریهای منتقله از دام به انسان شود.
_ افرادی كه به ذبح دام مشغول هستند، باید از وسایل محافظت كننده مانند دستكش، چكمه و لباس مناسب استفاده كنند و ابزارشان را بعد از ذبح، ضدعفونی كنند، همچنین خونابهها نیز به طریق بهداشتی دفع شود.
_ گوشت دام ذبح شده باید به مدت حداقل 24 ساعت در دمای 4 درجه سانتی گراد در یخچال قرار داده شود، تا پدیده جمود نعشی منجر به گلیكولیز شود. گلیكولیز نیز منجر به افزایش میزان اسیدیته و كاهش PH گوشت میشود كه این فرایند باعث میشود چنانچه ویروس بیماری تب خونریزی دهنده كریمه كنگو (CCHF) در گوشت وجود داشته باشد، از بین رود.
_ جگر و سایر امعا و احشای دام، پس از 48 ساعت نگهداری در دمای چهار درجه سانتی گراد، مصرف شود.
_ دامداران به هیچ وجه دامی را كه دارای علائم بیماری و ناخوشی است ذبح و مصرف نكنند.